Quantcast

Gripas artinasi: praėjusią savaitę uostamiestyje pastebimai padaugėjo sergančiųjų

Gripas ir peršalimo ligos klaipėdiečius ir aplinkinių miestų gyventojus guldo į lovas. Dažniausiai varginantys susirgimai kamuoja vaikus. Praėjusią savaitę daugiausiai sergančiųjų buvo uostamiestyje, o mažiausiai – Skuodo rajone.

Dažniausiai serga vaikai

Praėjusią savaitę padaugėjo sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai informavo, kad gruodžio 9–15 d. Klaipėdos apskrityje sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis padidėjo nuo 51,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų iki 57,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Pastebima, kad daugiausia gripas ir peršalimas į ligos patalą guldo vaikus – vaikų sergamumas sudarė 59,2 proc. visų sergančiųjų.

Dar ne epidemija

Lyginant dvi praėjusias savaites, gruodžio 9-15 d. Klaipėdos apskrityje pastebimai padaugėjo sergančiųjų gripu. Iš viso apskrityje buvo užregistruota 17 gripo atvejų. 12 iš jų – uostamiestyje, o likusieji – Šilutės rajone. Klaipėdoje su gripu kovoja 4 vaikai. Gruodžio 2-8 d. gripu visoje apskrityje sirgo tik 5 žmonės.

Iš viso Klaipėdoje serga 1114 žmonių – daugiausiai visoje apskrityje. Uostamiesčio sergamumo rodiklis siekia 75 atvejus 10 tūkst. gyventojų.

Nors sergančiųjų pastebimai padaugėjo, tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento specialistai paaiškino, kad kol kas gripo epidemijos lygis dar anaiptol nepasiektas.

Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė paaiškino, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų atvejų.

Mažiausiai sergančiųjų – Skuodo rajone.

Susirgus – pas gydytoją

Pastebima, kad praėjusią savaitę sergamumo rodiklis buvo mažesnis už praėjusių metų to paties laikotarpio rodiklį.

Sveikatos specialistai rekomenduoja visiems gyventojams reguliariai plauti rankas, neplautomis rankomis stengtis neliesti burnos, nosies ir akių, pasitraukti nuo kosinčių ar čiaudinčių asmenų. Kosint ir čiaudint, rekomenduojama užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove.

Pabrėžiama, kad svarbu dažnai vėdinti ir plauti patalpas bei pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą.

Susirgus gripu ar peršalimo ligomis raginama kreiptis į šeimos gydytoją, kuris paskirs efektyviausią gydymą, nevykti į darbą, mokyklą, nevesti sergančių vaikų į darželius.

Pagrindinė gripo profilaktikos priemonė yra skiepai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių