Quantcast

Glaudus bendradarbiavimas su skaitmenine laboratorija užtikrina greitesnį, tikslesnį dantų atkūrimą

  • Teksto dydis:

Remiantis statistikos duomenimis, bent vieno danties yra netekęs kas antras lietuvis. Nors laiku atkurti dantys gali greitai sugrąžinti estetišką šypseną, pagerinti gyvenimo kokybę ir sustiprinti pasitikėjimą savimi, nemažai žmonių vis atidėlioja šią procedūrą. Odontologijos klinikos „Šypsenos galerija“ gydytoja odontologė ortopedė Gabrielė Šulcaitė ir burnos chirurgas Laurynas Banys pasakoja apie galimus delsimo padarinius, šiuolaikinių technologijų galimybes, glaudaus bendradarbiavimo su skaitmenine laboratorija svarbą ir pataria, kaip užtikrinti ilgaamžius rezultatus.

Pasak L.Banio, vienas liūdniausių padarinių netekus vieno ar kelių dantų yra sumažėjęs kramtymo efektyvumas. Dėl dantų trūkumo žmogus nebegali kramtyti taip kokybiškai, kaip anksčiau, todėl maistas ilgiau virškinamas ir sunkiau įsisavinamas, nuolat jaučiamas diskomfortas, gali atsirasti virškinimo sutrikimų. Netekus danties didesnis krūvis tenka kitiems dantims, todėl jie sparčiau nusidėvi, didėja skilimo, lūžių tikimybė.

„Padidėjusi kitų dantų apkrova gali nulemti ir žandikaulio sąnario problemas ar net stuburo skausmus“, – priduria G.Šulcaitė.

Burnos chirurgas atkreipia dėmesį į tai, kad mūsų dantys yra darni sistema, todėl netekus net ir vieno, keičiasi greta esančių dantų padėtis – jie ima krypti. Iškrypusius dantis sunkiau išvalyti, todėl ant jų lengviau kaupiasi apnašos ir bakterijos, padidėja ėduonies ir kitų ligų rizika. Dėl didelio prarastų dantų skaičiaus sunkiau ištarti kai kuriuos garsus – tai neretai tampa šveplavimo priežastimi.

Gab­rie­lė Šul­cai­tė. Gy­dy­to­ja odon­to­lo­gė or­to­pe­dė.

Neatkuriant dantų laiku, ilgainiui pradeda irti ir žandikaulio kaulas. „Trūkstant žandikaulio kaulo audinių, vėliau gali būti sudėtinga atkurti dantis ant implantų, todėl prireiks priauginti kaulą, o gydymas pareikalaus papildomų išlaidų ir laiko. Tačiau ir tai dar ne viskas – prasidėjus irti kaulo audiniams, žemėja sąkandis, o tai nulemia ir išvaizdos pokyčius – aplink lūpas atsiranda įdubimų, formuojasi ryškios raukšlės, žmogus atrodo vyresnis, nei yra iš tiesų“, – delsimo laiku atkurti prarastus dantis padarinius vardija burnos chirurgas.

Neatkuriant dantų laiku, ilgainiui pradeda irti ir žandikaulio kaulas.

Kalbant apie tai, kodėl, nepaisant visų gresiančių padarinių, dažnas vis dar atidėlioja kreiptis į odontologus ortopedus atkurti dantis, L.Banys pasakoja, kad pacientai neretai ateina internete prisiskaitę ar iš pažįstamų prisiklausę klaidingos informacijos apie tai, kad implantacija – labai skausminga, sudėtinga ir ilgai trunkanti procedūra, todėl daugelis jos paprasčiausiai bijo. Tačiau, pasak specialisto, dažniausiai implantacija sukelia minimalų diskomfortą, atliekama gana greitai, vaistų nuo skausmo prireikia vos vieną dvi dienas po procedūros, o kartais neprireikia visiškai. Šiuolaikiniai standartinės ir momentinės implantacijos metodai, kai naudojamos pažangiausios technologijos ir aukščiausios kokybės implantai, dažnai gijimo trukmę leidžia sutrumpinti iki trijų keturių mėnesių, o laikinus dantis uždėti iš karto po implantacijos.

„Svarbiausia ryžtis ateiti į konsultaciją, kurios metu suteiksime visapusę informaciją apie būsimą procedūrą, atsakysime į visus jums rūpimus klausimus, pasiūlysime galimas alternatyvas, pristatysime gydymo prognozę. Aiškumas ir glaudus gydytojo ir paciento tarpusavio ryšys leidžia eliminuoti baimės faktorių ir pasiekti maksimaliai kokybišką rezultatą“, – abejojančius ragina burnos chirurgas.

Lau­ry­nas Ba­nys. Bur­nos chi­rur­gas, imp­lan­tuo­jan­tis gy­dy­to­jas.

Implantacijos sėkmė, pasak L.Banio, priklauso nuo keleto faktorių. Tai ir gerai paruošta implantacijos vieta, ir tinkamo implanto, ir implantacijos metodo parinkimas. Labai svarbi implantaciją atliekančio gydytojo patirtis – patyręs specialistas gali sėkmingai išspręsti net sudėtingiausias situacijas, pastebėjęs netikslumų, iš karto koreguoti gydymo planą, greitai reaguoti įvykus komplikacijai, procedūrą atlikti saugiai ir užtikrinti geriausius rezultatus.

„Tačiau atkurti dantis – tai ne tik įsriegti implantą. Gydymo procesą užbaigia danties protezavimas. Labai svarbus faktorius, lemiantis atkurto danties ilgaamžiškumą – tikslumas protezuojant. Siekiant šio tikslo didelę reikšmę turi glaudus gydytojo bendradarbiavimas su skaitmenine laboratorija“, – teigia G.Šulcaitė.

Gydytoja odontologė ortopedė pabrėžia, kad šiuolaikinė odontologija neatsiejama nuo skaitmeninių technologijų, tokių kaip kompiuterinė tomografija, intraoralinis skenavimas ir t. t., palengvinančių planuoti  dantų atkūrimą, užtikrinančių tikslesnį ir komfortiškesnį gydymą, greitesnį gijimą ir aukščiausios kokybės rezultatą.

Specialistė pasakoja, kad aukštos kokybės 3D tūriniai atvaizdai, gaunami atliekant kompiuterinę tomografiją, padeda ypač tiksliai įvertinti kaulo defektus, planuojant kaulo priauginimo procedūras ir tinkamas implantų pozicijas. 3D intraoralinis skenavimas taip pat pasitelkiamas planuojant ir gaminant chirurginius gidus. Tai padeda implantuoti ypač tiksliai, tausojant minkštuosius audinius.

„Naudojant šiuolaikines technologijas sumodeliuotas 3D vaizdas taip pat leidžia parinkti kiekvienam pacientui labiausiai tinkančius implantus ir pagaminti tiksliausias restauracijas. Klinikoje intraoraliniu skeneriu nuskenavus burnos 3D vaizdą, failai siunčiami į laboratoriją, kurioje, naudojant specialias 3D programas, sumodeliuojamas protezas. Protezams gaminti pasitelkiami modernūs prietaisai – frezavimo staklės, 3D printeriai, cirkonio sinterizavimo krosnys, leidžiantys pagaminti itin tikslius, natūraliai atrodančius dantis. Pamatavus pacientui, jie nupoliruojami, prireikus papildomai dažomi, glazūruojami. Dažnai protezas pacientui pritvirtinamas iš karto po implantacijos procedūros. Šiuolaikinės technologijos ir glaudus bendradarbiavimas su skaitmenine laboratorija taupo paciento laiką, užtikrina ypatingą protezavimo tikslumą, puikią kokybę, natūralią estetinę išvaizdą ir efektyvų dantų funkcijos atkūrimą“, – skaitmeninių technologijų galimybes atskleidžia G.Šulcaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys

Stasys portretas
Buvau Turkijoj. Už 12 implantų sumokėjau 6000€. Rekomenduoju.

Klausimas

Klausimas portretas
Kur paimti tokias milžiniškas sumas. Nes dauguma ne dėl baimės neina, o neturi pakankamai pinigų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių