Quantcast

Gerai sveikatai – švarus patalpų oras

  • Teksto dydis:

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug 20–30 proc. Europos Sąjungos namų turi problemų dėl drėgmės, o žmonės, dirbantys arba gyvenantys drėgnose, apipelijusiose patalpose, net 75 proc. labiau rizikuoja susirgti kvėpavimo takų ligomis, alergijomis.

Daro įtaką sveikatai

Pasaulyje kasmet dėl apsinuodijimų patalpose miršta apie 4,3 milijono žmonių. Pagrindinė apsinuodijimų ir ligų priežastis yra per didelė kietųjų dalelių ir smalkių koncentracija ore.

Žmogaus savijauta ir gyvenimo kokybė priklauso nuo įvairių veiksnių. Vienas jų – patalpų oro kokybė.

Grynas ir švarus oras yra viena svarbiausių gyvybės egzistavimo sąlygų. Suaugęs žmogus per parą sunaudoja apie 30 kg, arba 25 tūkst. litrų, oro, o maisto – tik apie 1 kg, skysčių – apie 3 litrus. Tačiau oras, kaip ir maistas, turi būti kokybiškas ir neužterštas kenksmingomis medžiagomis, nes nuo to priklauso žmogaus sveikata.

Lemia metų laikai

Patalpų oro kokybė priklauso ne tik nuo oro judėjimo greičio, bet ir nuo drėgmės bei kitų mikroklimato parametrų. Reikia įsidėmėti, kad gyvenamųjų patalpų mikroklimato parametrai yra skirtingi šiltuoju ir šaltuoju metų laikais. Mikroklimato parametrus reglamentuoja Lietuvos higienos norma "Gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų patalpų mikroklimatas".

Yra nustatytos gyvenamųjų patalpų mikroklimato parametrų ribinės vertės. Oro temperatūra šaltuoju metų laikotarpiu turi būti 18–22 laipsniai šilumos, santykinė drėgmė – 35–60 proc., oro judėjimo greitis – 0,05–0,15 m/s, šiltuoju metų laiku – 18–28 laipsniai šilumos, santykinė oro drėgmė – 35–65 proc., oro judėjimo greitis – 0,15–0,25 m/s. Jei rasoja langai, patalpų vėdinimas blogas. Tinkamas patalpose oras – nei per sausas, nei per drėgnas.

Patalpas būtina vėdinti

Tyrimais nustatyta, kad gerai izoliuotuose nevėdinamuose arba prastai vėdinamuose daugiabučiuose pastatuose oro tarša gali būti kelis ar net keliasdešimt kartų didesnė nei lauko oro.

Patalpų oro kokybės užtikrinimas itin svarbus šaltuoju metų laiku, kai žmonės daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose.

Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės, dirbantys patalpose, kuriose galioja tik minimalūs vėdinimo reikalavimai, net 50 proc. dažniau negaluoja ir serga, nei tie, kurių darbo vietose oro kaita dvigubai intensyvesnė.

Dėl šios priežasties kenčia darbo produktyvumas ir dėl to patiriami finansiniai nuostoliai. Ypač įvairiems oro teršalams yra jautrūs kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės, nes jie daugiau laiko praleidžia namų aplinkoje. Todėl šeimoms, auginančioms mažus vaikus, oro kokybės užtikrinimas gyvenamosiose patalpose yra itin svarbus.

Namų aplinkoje mus supa daugybė oro taršos šaltinių, pvz., buityje naudojami elektroniniai prietaisai, patalpų apdailai ir baldų eksploatacijai naudojamos sintetinės medžiagos, patalpų valymui ir grožio procedūroms reikalingos kosmetikos ir buitinės chemijos valymo priemonės, tabako dūmai, gamtinės dujos, išsiskiriančios maisto ruošimo metu, dulkės, žiedadulkės, lietaus drėgmė, gyvūnų plaukai ir jų išskiriami kvapai bei kita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip

Kaip portretas
Kaip gražiai parašyta,bet kur besikreipsi,kambariuose tik 17 ir mažiau,langai aprasoję,o seniūnas taupo visų pinigus,nes pirmam aukšte gyvena tik kvailiai

jhggf

jhggf portretas
khhgftde
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių