Quantcast

Genetikas: Lietuvoje išplito galbūt užkrečiamesnis omikron potipis

Lietuvoje išplito COVID-19 omikron potipis, kuris, manoma, gali būti užkrečiamesnis, nei pirminis atmainos variantas, sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) medicinos genetikas Lukas Žemaitis.

Anot jo, Lietuvoje labiausiai iš kelių naujai nustatytų omikron potipių išplito BA.1.1 versija, tačiau kol kas nėra duomenų, ar ši bei kitos omikron atmainos variacijos lemia sunkesnę ligos eigą.

„Lietuvoje iš sekoskaitos matyti, kad vyrauja BA.1 subtipo omikron atmaina, turime mažesnį kiekį BA.2., o BA.3 dar nesame nustatę. Vyraujanti, jei dar tiksliau kalbant, yra BA.1.1 subtipo atmaina“, – BNS sakė L. Žemaitis.

Anot jo, sekoskaitos duomenys „šiek tiek vėluoja“, kadangi tyrimai užtrunka kelias savaites.

„Bet bent jau iš paskutinių duomenų, ką matome, vyravo BA.1.1, o tas atvejų augimas greičiausiai yra nulemtas būtent šitos atmainos“, – tvirtino mokslininkas.

Stebime įdomią situaciją, kai omikron atlieka tarsi ir tokią paslaugą „paskiepydamas“ natūraliu būdu tuos, kurie nespėjo pasiskiepyti.

Jis taip pat pripažino, kad greitesnis viruso plitimas iš esmės gali padėti geriau suvaldyti pandemiją jau po kurio laiko.

„Stebime įdomią situaciją, kai omikron atlieka tarsi ir tokią paslaugą „paskiepydamas“ natūraliu būdu tuos, kurie nespėjo pasiskiepyti. Tai, vėlgi, galime tikėtis tam tikro atvejų sumažėjimo, manyčiau, reikšmingo. Bet reikia laukti, žiūrėti, kaip viskas pasikeis, nes gana sunku tai prognozuoti“, – kalbėjo L. Žemaitis.

L. Žemaitis akcentavo, kad tai, jog virusas pastaruoju metu itin išplito tarp vaikų ir paauglių, nereiškia, jog nauji omikron potipiai pavojingesni vaikams, jis pastarųjų savaičių užsikrėtimų augimo tendencijas siejo su grįžimu į mokyklas po žiemos atostogų.

Anot NVSPL genetiko, kol kas pastebima tik tai, kad nauji potipiai, ypač BA.2, pasižymi greitesniu plitimu, nei pirminis omikron variantas, bet, jo nuomone, tokio ryškaus atvejų augimo, koks buvo pereinant iš delta atmainos į omikron, nebus.

„Matoma, kad šiek tiek padidėjęs plitimas lyginant su tuo pirminiu variantu, bet vien to negalima priimti už gryną pinigą, nes ne vien mutacijos lemia tam tikrų atmainų išplitimą. Stipriai, o kartais netgi didesnę įtaką turi tai, kaip yra sukontroliuojami tam tikri protrūkiai“, – kalbėjo jis.

L. Žemaitis taip pat kalbėjo, kad Lietuvoje nėra tokios didelės tarptautinės migracijos, kaip kai kuriose kitose „turistinėse“ Europos šalyse, todėl greitai plintantis virusas čia neretai įgyja šaliai būdingas mutacijas.

Antradienį Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad nauji omikron BA.1 ir BA.1.1 potipiai sudaro daugiau kaip 96 proc. visų omikron sekų, tačiau 57-iose valstybėse jau išplitęs BA.2 potipis, remiantis kai kuriais tyrimais, gali būti dar užkrečiamesnis.

Bendrai omikron atmaina sukelia lengvesnę ligą, palyginti su tokiomis sumaištį sukėlusiomis atmainomis kaip delta, PSO teigia neturinti duomenų, kad BA.2 sukeliamos ligos sunkumas būtų kitoks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Ruošia dirva 4 skiepui pavasari..

o

o portretas
galbut tai eilinis sistemos zmoniu gasdinimas pasaulio pabaiga?===

Buvies Lietuvis

Buvies Lietuvis  portretas
Kada pradesime dujokaukes nesiuoti???Glbut nau Paranoja Prasidejio paveloti.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių