Quantcast

G. Nausėda tiki, kad Lietuva dar gali paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų iki liepos

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovams dėl nestabilių tiekimų svarstant apie galimą masinės gyventojų vakcinacijos nuo COVID-19 vėlinimą, prezidentas Gitanas Nausėda kartoja tikįs, kad Lietuva dar gali paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų iki liepos 6-osios.

„Kartais atrodo, kad mes truputį kažko bijome, kažkiek sukuriame sau atsargumo rezervą vietoj to, kad pasakytume – šitoj vietoj, broliai lietuviai, imam ir padarom iki vasaros vidurio. Jeigu vakcinos tiekimas bus tvarkoje, mes galime tai padaryti ir aplenkti daugelį kitų Europos Sąjungos valstybių“, – pirmadienį žurnalistams sakė G. Nausėda, pasiskiepijęs „AstraZeneca“ vakcina.

„Žinoma, įmanoma“, – pridūrė jis, paklaustas, ar jo iškeltą ambicingą planą dar įmanoma įgyvendinti.

Šalies vadovas pridūrė, jog panašių tikslų siekia ir, pavyzdžiui, Prancūzija.

Kartais atrodo, kad mes truputį kažko bijome, kažkiek sukuriame sau atsargumo rezervą vietoj to, kad pasakytume – šitoj vietoj, broliai lietuviai, imam ir padarom iki vasaros vidurio.

„Man kartais susidaro įspūdis, kad mes žiūrime į tą puspilnę vandens stiklinę ir darome skirtingas išvadas. Šiandien neatsitiktinai Prancūzijai atstovaujantis Europos komisaras pareiškė, kad iki Bastilijos paėmimo dienos – iki vidurvasario – Prancūzija ketina įgyvendinti masinę vakcinaciją ir įgyti visuotinį imunitetą“, – sakė G. Nausėda.

I. Šimonytė: tikimybė nėra didelė

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tikimybė iki vasaros vidurio paskiepyti 70 proc. žmonių nėra didelė.

„Aš kol kas manau, kad pagal tuos tiekimo skaičius, kuriuos turime, ji nėra tokia didelė, kokios norėtųsi. (...) Aš tikrai labai norėčiau, nes interesas bendras – ne tik prezidento, Vyriausybės, bet ir visos Europos Sąjungos. Nes tikrai žmonės yra išvarginti, nori grįžti prie įprasto gyvenimo“, – žurnalistams pirmadienį sakė Vyriausybės vadovė.

I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

Taip ji kalbėjo po paskiepijimo pirma „AstraZeneca“ vakcinos doze Antakalnio poliklinikoje.

Anot premjerės, galimybė paskiepyti kuo daugiau žmonių yra susijusi su vakcinų tiekimo apimtinis.

Dėsim visas pastangas, kad tai, ką turim, kuo greičiau išskiepytume Lietuvos žmonėms. O kiek tų kiekių bus, deja, priklausys ne tiek smarkiai nuo Lietuvos, kiek nuo gamintojų.

„AstraZeneca“ ne taip seniai gana ženkliai sumažino tiekimus pirmam pusmečiui. Tai nėra vieno ar dviejų procentų masto sumažinimai, o mes kalbame apie ketvirtadalį ar penktadalį, tai akivaizdu, kad tai negali neveikti“, – aiškino premjerė.

„Antrąjį ketvirtį turėtume turėti didesnius kiekius „Pfizer“ vakcinos, tačiau patikimus tiekimo duomenis turim tik balandžio mėnesiui kol kas. Tai vėl – ar tas likęs kiekis ateis nuosekliai gegužę, birželį, ar ateis birželio pabaigoje, kas tikrai labai apsunkintų skiepijimą iki vasaros vidurio dėl logistinių sumetimų“, – pridūrė ji.

Pasak I. Šimonytės, vakcinų arsenalą pavasarį turėtų papildyti „Johnson & Johnson“ vakcina, tačiau ji „pradžioje, matyt, nebus tiekiama labai dideliai kiekiais“.

„Dėsim visas pastangas, kad tai, ką turim, kuo greičiau išskiepytume Lietuvos žmonėms. O kiek tų kiekių bus, deja, priklausys ne tiek smarkiai nuo Lietuvos, kiek nuo gamintojų ir nuo ES tam tikrų koordinuotų veiksmų, spaudžiant gamintojus, kad tiekimai būtų greiti ir pakankami“, – sakė premjerė.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba BNS yra patvirtinusi, kad paskutinėmis kovo savaitėmis „AstraZeneca“ Lietuvai reikšmingai sumažins vakcinų tiekimą – kovą Lietuva gaus beveik 40 proc. mažiau „AstraZeneca“ vakcinos nei planuota.

Be to, Sveikatos apsaugos ministerija kovo viduryje BNS informavo, beveik ketvirtadaliu vakcinos apimtys mažinamos ir balandžiui, gegužei bei birželiui.

Šiuo metu Lietuvoje naudojamos trys Europos vaistų agentūros patvirtintos COVID-19 vakcinos: „Pfizer“ ir „BioNTech“, „Moderna“ bei „AstraZeneca“. Balandį laukiama ir pirmųjų „Johnson & Johnson“ vakcinų dozių.

Lietuvoje ir virtinėje Europos valstybių skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina praėjusią savaitę buvo kelioms dienoms sustabdytas dėl nustatytų tromboembolijos atvejų paskiepytiems žmonėms. Europos vaistų agentūrai ketvirtadienį patvirtinus, kad ši vakcina saugi ir veiksminga, vakcinavimas atnaujintas, o siekdami didinti pasitikėjimą šiuo preparatu, pirmadienį ja skiepijasi visi trys šalies vadovai ir sveikatos apsaugos ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAŽKO NESIGIRIA NAUSĖDA TURISTINE KELIONE Į UKRAINĄ...

KAŽKO NESIGIRIA NAUSĖDA TURISTINE KELIONE Į UKRAINĄ... portretas
Tiek triukšmo buvo prieš išvyką ir...tyla, kaip laidotuvėse...Matomai jo "sėkmė" lygiai tokia, kaip ir Povilionio į Gruziją...Ir...nieko nesigiria apie būsimas keliones į Gruziją ir Moldovą. Gal jau ir noras praėjo. Įsivaizdavo, kad jį tenai ant rankų nešios...Juk toks "didingas"...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Niekaip! Tokiais tempais, kaip dabar, geriausiu atveju iki metų pabaigos.

stalininis planas

stalininis planas portretas
Nesuprantu tokio ekscelencijos UŽSICIKLINIMO. Juk jeigu vakcinos bus, tai ir bus paskiepyti visi, kas nori skiepytis, atrodo, kad kiti - daktarai, vyriausybė tyčia stabdo Nausėdos (kažkada būdavo stalininio penkmečio) plano įvykdymą.Juk prezidentūra neskiepija. Suprasčiau dar jei pakviestų naikinant alkoholį pakviesti visus po puslitrį išgert, šnapso yra, norinčių irgi (išskyrus Kepenį)... ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių