Quantcast

EVA pradeda HIPRA stiprinamosios vakcinos nuo COVID-19 vertinimą

Europos Sąjungos vaistų priežiūros institucija antradienį pranešė, kad pradėjo Ispanijos farmacijos įmonės HIPRA pagamintos stiprinamosios vakcinos nuo COVID-19 tęstinį vertinimą ir pranešė, jog pirmieji rezultatai rodo, kad ji veiksmingai apsaugo nuo omikron atmainos pandeminio koronaviruso.

„Preliminarūs tyrimų rezultatai rodo, kad HIPRA vakcinos nuo COVID-19 sukeltas imuninis atsakas gali būti veiksmingas prieš SARS-CoV-2, įskaitant tokias susirūpinimą keliančias atmainas kaip omikron“, – teigiama Europos vaistų agentūros (EVA) pranešime.

HIPRA vakciną, kurios prekės ženklas yra PHH-1V, šiuo metu vertina Amsterdame įsikūrusi EVA. Vėliau jos gamintojas galės prašyti leidimo naudoti šį preparatą 27 valstybių bloke.

EVA nenurodė, kiek laiko užtruks vakcinos vertinimas.

HIPRA vakcina nuo COVID-19 buvo sukurta kaip stiprinamoji vakcina suaugusiesiems, jau paskiepytiems kitų gamintojų vakcinomis nuo pandeminio koronaviruso.

PHH-1V yra baltymų pagrindu sukurta vakcina, „kuri paruošia organizmą apsiginti“ nuo COVID-19, skelbia EVA.

Vakcinoje yra dviejų tipų „spyglio“ baltymo. Šie viruso paviršiaus dariniai lemia COVID-19 sukeliančio viruso SARS-CoV-2 gebėjimą užkrėsti į žmogaus ląsteles.

Žmogui pasiskiepijus šios vakcinos doze, jo imuninė sistema atpažins dviejų tipų „spyglio“ baltymą kaip svetimą ir  sukurs nuo jų natūralią apsaugą – antikūnų ir T ląstelių.

„Jeigu vėliau pasiskiepijęs žmogus susidurs su SARS-CoV-2, jo imuninė sistema atpažins viruso „spyglio“ baltymą ir bus pasiruošęs jį atakuoti“, – sakoma EVA pranešime.

Kai kuriose pasaulio dalyse užsikrėtimų COVID-19 skaičius vėl sparčiai auga dėl užkrečiamesnio omikron atmainos potipio BA.2 plitimo.

EVA iki šiol yra leidusi Europos Sąjungoje vartoti penkias vakcinas nuo COVID-19: „Pfizer“ ir „Moderna“ preparatus, pagrįstus informacinės RNR technologija, taip pat „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“ skiepus, kuriuose pasitelkta virusinės pernašos technologija ir „Novavax“ vakciną, sukurtą pritaikius labiau tradicinę laboratorijoje sukurto „spyglio“ baltymo technologiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių