Quantcast

Europoje su skiepais nuo COVID-19 tiesiogiai nesusieta jokių mirties atvejų

  • Teksto dydis:

Nors netrukus po paskiepijimo nuo COVID-19 mirė dešimtys žmonių, mokslininkai sako, kad šiuo metu turimi įrodymai neleidžia susieti šių atvejų su naujosiomis vakcinomis.

Sveikatos apsaugos agentūros pabrėžia, kad didžioji dauguma po paskiepijimo mirusių žmonių buvo pagyvenę asmenys, ir šiaip pažeidžiami, ligoti žmonės.

Toliau apžvelgiame turimus duomenis.

Pagyvenę, pažeidžiami

Norvegija praėjusią savaitę paskelbė, jog mirė 33 iš maždaug 20 tūkst. pirmąja „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos doze paskiepytų senelių namų gyventojų.

Mažiausiai 13 šių žmonių buvo ne tik labai senyvo amžiaus, bet ir silpni, sirgę sunkiomis ligomis, nurodė Norvegijos visuomenės sveikatos institutas.

Jis pažymėjo, kad mirties priežastys dar neišanalizuotos, bet užsiminė, kad senyvo amžiaus ir pažeidžiamų žmonių atveju prie mirties galėjo prisidėti normalus šalutinis skiepo poveikis, toks kaip karščiavimas ar pykinimas.

Kitose šalyse Norvegijos pranešimas sukėlė susirūpinimą ir pakurstė skeptišką požiūrį į vakcinas, todėl pareigūnai pabrėžia, kad nenustatyta jokio ryšio tarp vakcinos ir ja paskiepytų kai kurių žmonių mirties.

Prancūzijoje iš 800 tūkst. paskiepytų žmonių iki penktadienio mirė devyni lėtinėmis ligomis sirgę slaugos ir senelių namų gyventojai.

Šalies vaistų agentūra ANSM nurodė, jog remiantis prieinamais įrodymais negalima daryti išvados, kad mirties atvejai, apie kuriuos pranešta, yra susiję su paskiepijimu.

Tarp kitų pavyzdžių yra 13 pagyvenusių žmonių mirties atvejai, užregistruoti Švedijoje, ir septyni tokie atvejai Islandijoje. Nė vienu iš šių atvejų ryšys su paskiepijimu nenustatytas.

Portugalijoje dvi dienos po paskiepijimo mirė vienas slaugos darbuotojas, bet Teisingumo ministerija nurodė, kad skrodimas tiesioginės sąsajos su skiepais nenustatė.

Prancūzijos vidaus reikalų ministerija sausio 18 dieną paskelbė apie 71 „stebėtą mirties atvejį“ Europoje po paskiepijimo, bet daugiau detalių nepateikė.

Tolesnė stebėsena

Europos vaistų agentūra (EVA) nurodė, kad nepaisant mirties atvejų „kol kas nenustatyta jokių konkrečių susirūpinimą keliančių dalykų dėl „Comirnaty“ – „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos.

EVA pažymėjo, kad pareigūnai tiria šiuos mirties atvejus norėdami nustatyti, ar juos nulėmė vakcina.

Nacionalinės ir europinės agentūros tikrina bet kokias vakcinavimo problemas, apie kurias praneša sveikatos apsaugos profesionalai, farmacijos bendrovės ir patys pacientai.

Kol kas paskiepytų žmonių mirties atvejų skaičius ir pobūdis nelaikomi nenormaliais, nenustatyta jokio priežasties ir pasekmės ryšio.

Daugelyje šalių, tarp jų Prancūzijoje, Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Ispanijoje, silpnos sveikatos ir pagyvenę žmonės skiepijami pirmiausiai.

„Nėra netikėta, kad kai kurie šių žmonių netrukus po paskiepijimo gali natūraliai susirgti dėl savo amžiaus ar turimų ligų, vakcinai dėl to nevaidinant jokio vaidmens“, – nurodė britų vaistų agentūra MHRA.

Skaidrumas, garantijos

Mirties atvejai yra itin opus klausimas, o visuomenės informavimo metodai skiriasi.

Prancūzija ir kai kurios Šiaurės šalys pranešė apie paskiepytų žmonių mirties atvejus ir detaliai apibūdino galimą skiepų šalutinį poveikį, nors sąsaja ir nenustatyta.

Tačiau MHRA nurodė, kad pareiškimą padarys vėliau, galbūt nenorėdama kelti nerimo.

„Vėliau reguliariai skelbsime visų įtariamų su patvirtintomis COVID-19 vakcinomis siejamų reakcijų, apie kurias pranešta, detales ir savo vertinimus“, – sakoma jos pareiškime.

Bet kuriuo atveju Europos sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad minimi mirties atvejai nekelia klausimų dėl vakcinų saugumo.

Norvegija nekeičia savo skiepijimo plano, nors ir rekomendavo gydytojams atsižvelgti į silpniausios sveikatos žmonių bendrą būklę prieš skiriant jiems skiepą. Tokią pačią politiką vykdo ir virtinė kitų šalių.

Mažiausiai 64 šalyse ar teritorijose visame pasaulyje jau paskiepyta daugiau kaip 60 mln. skiepų dozių, šeštadienį rodė naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marta

Marta portretas
Tai senyviems žmonėms ir sirgti pavojinga ir bakcinuotis rizikinga, baigtis aiški.O siūlyta pagyvenusius pirmumo tvarka skiepyti.Tai aišku, kad nieks neaišku.O kuri gamintoja prisipažins, kad nuo skiepo mirė, niekada neprisipažins

Varnas

Varnas portretas
Po skiepų išaugo ragai ir uodega ?

Klausimas

Klausimas portretas
Jei po skiepo miršta-tai nuo kitų ligų, jei be skiepo-nuo covid. Kas tai?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių