Quantcast

Europoje pradedamas 5–11 metų vaikų skiepijimas nuo COVID-19

Virtinė Europos valstybių trečiadienį pradeda 5–11 metų vaikų skiepijimą nuo COVID-19, siekdamos suvaldyti pandemiją ir neuždaryti mokyklų.

Vokietija, Ispanija, Graikija, Vengrija ir Lietuva yra tarp šalių, jau nusprendusių skiepyti šios amžiaus grupės vaikus, ir gydytojai praneša, kad prasidedant vakcinacijai stebimas didelis pradinis tėvų aktyvumas.

Tuo metu kitos šalys vis dar sprendžia, kokią poziciją užimti.

Nuo koronaviruso skiepyti 5–11 metų vaikus „Pfizer-BioNTech“ vakcina lapkričio pabaigoje rekomendavo Europos vaistų agentūra (EVA). Visoje Europoje šioje amžiaus grupėje užsikrėtimo koronavirusu atvejų yra daug.

Šios amžiaus grupės vaikams skirtos mažesnio tūrio vakcinos – jos turės 10 mikrogramų iRNR (veikliosios medžiagos), vaikui bus suleidžiama 0,2 ml tūrio vakcinos dozė.

12 metų vaikams ir vyresniems gyventojams skirtose vakcinose yra 30 mikrogramų iRNR, o vienos dozės tūris yra 0,3 mililitro.

Danija, kur tikriausiai dėl itin užkrečiamos naujos koronaviruso omikron atmainos padaugėjo COVID-19 atvejų, ir kai kurie Austrijos regionai skiepus mažesniems vaikams siūlo nuo lapkričio.

Jungtinės Valstijos yra pirmoji didelė šalis, pradėjusi skiepyti 5–11 metų vaikus, ir jau paskiepijo per 5 mln. šios amžiaus grupės vaikų.

Virtinė Europos šalių, įskaitant Italiją, Portugaliją, Lenkiją ir Čekiją, panašias vakcinavimo kampanijas pradės artimiausiomis dienomis.

Prancūzijoje skiepyti rekomenduojama tik tuos 5–11 metų vaikus, kuriems kyla didelis sunkios ligos pavojus, bet vyriausybė sakė, kad svarsto galimybes taikyti rekomendaciją visiems vaikams savanoriško apsisprendimo principu.

Belgija laukia savo sveikatos apsaugos institucijų rekomendacijų ir tikisi skiepijimą pradėti prieš pat Naujuosius metus.

Šveicarijoje atitinkamos institucijos jau leido skiepyti vaikus, bet pati vakcinavimo kampanija tikriausiai prasidės sausio pradžioje.

Didžiosios Britanijos sprendimo dėl 5–11 metų vaikų skiepijimo laukiama prieš Kalėdas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių