Quantcast

Ekspertai: Lietuvoje nustatant pavojingesnes viruso atmainas, svarbu sparčiau skiepytis

Lietuvoje nustačius ir pavojingesnę Pietų Afrikos koronaviruso atmainą, ekspertai teigia, jog svarbu sparčiau skiepytis bei toliau saugotis.

„Mes neturime galvoti, kad ši atmaina dominuos, jeigu mes lokaliai likviduosime kontaktus: tai yra tik pavieniai atvejai ir daugelyje šalių tai yra tik pavieniai atvejai“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Kęstutis Petrikonis.

LSMU profesoriaus Mindaugo Stankūno teigimu, nerimą kelia informacija apie šios atmainos atsparumą vakcinoms, užkrečiamumą.

Vis dėlto K. Petrikonio teigimu, nors vakcinų efektyvumas prieš šią atmainą skiriasi, be to, tai priklauso nuo individualios kiekvieno žmogaus organizmo reakcijos, skiepai yra efektyvi ir viena svarbiausių šiuo metu turimų priemonių prieš šią bei kitas viruso atmainas.

„Mes turime sparčiau judėti su dabartinėmis priemonėmis, ką mes turime, nes jos yra efektyvios – gal tik efektyvumo laipsnis šiek tiek mažesnis. Skiepai bet kuriuo atveju saugo ir nuo šių atmainų, o svarbiausia – nuo tų, kurios dabar dominuoja“, – pabrėžė jis.

„Šiai minutei turime skiepytis ir saugotis – pagrindiniai yra principai“, – kalbėjo Sveikatos ekspertų tarybos narys.

Pietų Afrikoje identifikuotas naujojo koronaviruso variantas, anot kai kurių mokslininkų, gali būti ne toks jautrus COVID-19 vakcinoms.

Iki šiol Lietuvoje nustatyta, kad sparčiai plinta britiškoji koronaviruso atmaina, kuri yra labiau užkrečiama ir nuo jos dažniau mirštama.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija pranešė, kad Pietų Afrikos atmaina praėjusią savaitę nustatyta iš Vilniaus ir Kauno apskričių gautuose mėginiuose.

Abu atvejai nėra susiję, jie patvirtinti sostinės Santaros klinikų laboratorijoje, vykdant sekoskaitos tyrimus.

Mėginys Vilniaus apskrityje paimtas kovo 2 dieną, Kauno – kovo 8-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aidas

Aidas  portretas
jei busiu priverstas , tai tik vakcina Sputnik 5.

Pyzdagalviai ekspertai slepia informaciją

Pyzdagalviai ekspertai slepia informaciją portretas
PAR viruso atmainai dabartiniai skiepai duoda tik 10 procentų paskiepytų žmonių imunitetą. Prieš poraą mėnesių PAR netgi atsisakė 2 milijonų vienetų skiepų siuntos, nes jie neefektyvūs prieš šią atmainą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių