Quantcast

Eilės pas specialistus nuo balandžio gali trumpėti, už išplėstines gydytojų paslaugas mokės VLK

Siekiant mažinti eiles gydymo įstaigose, jos bus skatinamos suteikti daugiau išplėstinių konsultacijų, kai pacientui atliekamos dvi ar daugiau diagnostinių ar gydomųjų medicininių  intervencijų – tam skirti papildomi 17 mln. eurų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Valstybinė ligonių kasa peržiūrėjo ir padidino išplėstinių konsultacijų įkainius, kad aktualiausios konsultacijos pacientams visa apimtimi būtų suteiktos vieno apsilankymo metu. Gydymo įstaigoms naujieji įkainiai bus pradėti taikyti nuo šių metų balandžio 1 dienos.

SAM trečiadienį paskelbė, kad padidintas įkainis už išplėstines konsultacijas bus taikomas14 specialybių, kurias teikia suaugusiųjų ir vaikų kardiologai, neurologai, endokrinologai, reumatologai, taip pat akušeriai ginekologai, dermatologai, gastroenterologai, oftalmologai, otorinolaringologai ir ortopedai traumatologai.

Kaip teigia sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, bendraujant su gydytojais ir pacientais, identifikuotos situacijos, kai vieno apsilankymo metu suteikiamos tik dalinės konsultacijos, ir pacientai yra priversti pakartotinai lankytis gydymo įstaigose. Priimtas sprendimas tobulinti apmokėjimo tvarką, kad tokių situacijų būtų kuo mažiau.

Patobulintų įkainių tikslas yra paprastas – kad vieno apsilankymo metu pacientui būtų suteikta kuo įvairiapusiškesnė konsultacija ir jam nereikėtų pakartotinai grįžti į gydymo įstaigą.

„Patobulintų įkainių tikslas yra paprastas – kad vieno apsilankymo metu pacientui būtų suteikta kuo įvairiapusiškesnė konsultacija ir jam nereikėtų pakartotinai grįžti į gydymo įstaigą. Taupysime ir paciento, ir gydytojų laiką, bus mažiau situacijų, kai dėl užleistų ligų kyla komplikacijų“, – teigia ministras.

Valstybinės ligonių kasos direktorius Gintaras Kacevičius nurodo, kad įkainių perskaičiavimas inicijuotas ir įgyvendintas išanalizavus gydymo paslaugų prieinamumo situaciją.

„Didiname įkainius už tas konsultacijas, kurių metu pacientui atliekamos dvi ar daugiau diagnostinių ar gydomųjų medicininių  intervencijų. Apmokėjimas už tokias didesnės apimties tam tikrų specialistų konsultacijas, dėl kurių susiformuoja ilgiausios laukimo eilės, išaugs 30–50 proc. Tokiu būdu tikimės paskatinti gydymo įstaigas vieno apsilankymo metu pacientui suteikti daugiau paslaugų ir taip sumažinti poreikį pacientui atvykti pakartotinai, kartu – ir eiles“, – sako G. Kacevičius.

Nuo balandžio 1 dienos specialistų konsultacijos bus trijų lygių: konsultacija be intervencijų, su viena intervencija ir su dviem ar daugiau intervencijų.

Pasak pranešimo, specialybės, kurioms taikomi naujieji įkainiai už išplėstines konsultacijas, atrinktos atsižvelgiant į kelis esminius faktorius. Pirmiausiai – į laukimo eiles: nes pacientams tenka ilgiausiai laukti šių gydytojų konsultacijų. Šių specialistų kompetencijoje yra pagrindines mirties priežastis Lietuvoje lemiančių ligų diagnostika ir gydymas, taip pat jie konsultacijų metu atlieka kelias diagnostines ar gydomąsias intervencijas.

Įstatyme įtvirtinta, kad specialisto konsultacija pacientui turi būti suteikta per 30 kalendorinių dienų.

Ar  išplėstinės specialistų konsultacijos kainuos pacientui?

SAM atsakymas: Visa suma bus kompensuojama VLK, priemokų jokių nėra. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad kalbama apie įstaigas ir gydytojus, kurios pasirašiusios sutartis su VLK dėl paslaugų teikimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kunigas

kunigas portretas
ateini pas dermatologa del nagu grybelio ir kokias jis dar 2 proceduras paskirs kad gaut pinigus? tirs del sifilio ir gonorejos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių