Quantcast

E. Žiobienė: gal metas privalomai skiepyti visus vaikus?

  • Teksto dydis:

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sako, kad valdžios sprendimas leisti patiems vaikams dėl skiepų kreiptis į šeimos gydytoją, jei tam nepritaria jo tėvai, yra keistas. Pasak jos, tėvus reikia šviesti, o kai kuriais atvejais skiepai galėtų ir turėtų būti privalomi.

Pokalbis apie tai –  laidoje „Info TV“.

„Manau, kad tikrai yra džiugi diena, pagaliau ir vaikai gali pasiskiepyti. Nuo 12 iki 15 metų. Visgi tėvai yra pagrindiniai žmonės vaiko gyvenime, kurie priima atsakomybę ir teisę gydyti, saugoti savo vaikus, rūpintis jų sveikata. Todėl visais atvejais paneigti tėvų teisių ir pareigų mes negalime. Akivaizdu, kad pirmiausiai reikėtų įtikinėti tėvus. Pirmas svarbiausias dalykas yra tėvams gauti pilną informaciją, kodėl vaikams reikia skiepytis, kad vakcina yra saugi ir kad ji yra ir Europos Sąjungos valstybėse taip pat paleista. Ir tada, aišku, sutikti skiepyti savo vaikus“, – sakė E. Žiobienė.

– Jeigu vaikas nori, o tėvai neleidžia skiepytis. Kaip čia su vaiko teisių užtikrinimu? Tėvai yra atsakingi už savo vaikus, o vaikas susirgs sunkia forma, tai kas tuomet?

– Iš tikrųjų yra labai sudėtinga. Šiandien dienai, jeigu žiūrėti iš pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymo, yra tam tikra galimybė visiems vaikams, net ir neturintiems 16-ikos metų, kada jų nuomonės išsiskiria nuo tėvų, tada turėtų vertinti medikai. Šiandien dienai paleista Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacija truputėlį gąsdina. Gąsdina, nes pasakyti „ateik, vaike, pas šeimos gydytoją ir iškart šeimos gydytojas leis skiepytis“, na, truputį, aš sakyčiau, prasilenkia su tikrove. Greičiau mes turbūt kalbėtume apie konsiliumą bei įvertinimą sąlygų. Galų gale, pirmiausiai įtikinėjimą tėvų, tėvų teisių įgyvendinimo klausimą, ir tik tuomet prieitume prie to, kad vaikas būtų skiepijamas prieš tėvų valią. Reikia rasti konsensusą. Supriešinus tėvus su vaikais mes neturėsime gero varianto. Ypatingai, paskiepysim, o kas toliau? Vaikas grįš namo ir tada tėvai atsakys už visa kita?

– Jeigu mes tėvų negalime įkalbėti, ir vaikas yra nepaskiepytas, suserga, yra komplikacijos, ir viskas gali rutuliotis ne į gerą pusę. Kas tada bus atsakingas? Vaikas skiepytis norėjo, tam pritarė ir medikai, bet tėvai griežtai buvo prieš.

– Jeigu mes pasiekiam tą situaciją, kad tėvai tikrai labai prieš, vaikas sutinka, ir gydytojų konsiliumas yra įvertinęs visas galimas kontraindikacijas konkretaus vaiko atveju, tai, žinoma, vaikas yra skiepijimas.

– Tai čia šiuo atveju tėvų nuomonės ir valios niekas nebeklauso?

– Aš labai tikiuosi, kad tokių atvejų bus nedaug. Turbūt tada mes tikėtumėmės turėti ir teisminį procesą valstybėje, nes tai yra išskirtinė situacija.

– Ar pastebite, kad problematiškesni tėvai yra nelinkę skiepyti savo vaikų? Ar to nėra?

– Manau, kad visuomenėje yra labai daug susipriešinimo. Labai sunku įvertinti ir atspėti, kokia bus vaikų ir tėvų nuotaika ir kaip jie žiūrės į skiepijimą. Matome, kad net į testavimą buvo daug neigiamos nusistatymo reakcijos. Labai buvo daug neigiamo nusistatymo vaikus išvis paleisti į mokyklą. Matyt, skiepai ir sukels ir tam tikro nepasitikėjimo bent jau, abejonių. Kitas dalykas, kas yra liūdniausia, kad mes esame įpratę gyventi kito žmogaus sąskaita – tegul kiti skiepijasi, bet aš nesiskiepysiu.

– Ar vaikų neskiepijimą nuo COVID-19 mes galime traktuoti kaip nepriežiūrą? Nors vaikai ir nėra tėvų nuosavybė, bet iki pilnametystės tėvai atsako už jų sprendimus?

– Iš tikrųjų tėvai atsako už savo vaikus. Ir mes neturime  išskirtinumo šito konkretaus ir kitų skiepų atveju. Reikia pripažinti, kad mūsų valstybėje skiepų klausimas nėra realiai reglamentuotas. <...>Medikai sako, kad reikia būti paskiepijus 95 proc., kad įveiktume ligą. Tai yra su įvairiomis ligomis, bet mes nepasiekiame tokio procento. Tad įstatymų leidėjas turi labai rimtai pažiūrėti, kaip reglamentuoti visas ligas. Ypatingai tas užkrečiamas ir labai rimtas. <...>

– Ar jūs už tai, kad skiepai būtų privalomi prieš tam tikras ligas?

– Mes galime diskutuoti valstybėje, kokiu būdu privalomumą tai įvesti. Tarkim, Prancūzijoje yra įvesta 11 ligų. Tai yra pakankamai svarbus rodiklis. 

Daugiau –  vaizdo įraše: 

 


Primename, kad nuo pirmadienio Lietuvoje „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso pradedami skiepyti 12–15 metų vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

temidė

temidė portretas
bukaprote, PATI sapdsišviesk, o tiki paskuio kažką vapėk. Tiems seimūnams ŠIZOFRENIJA, kad sprendžia medicininius klausimus, NETURĖDAMI JOKIO med.išsilavinimo?

..

..  portretas
Susidare toks ispudis, kad zmogus nebera gerbiamas, apie zmones kalbama kaip apie gyvulius, uz kuriuos nori viska nuspresti valdzia. Mes ka griztam i baudziava? Tiek baimes, pykcio, neapykantos nebuvo net prie sovietu..

..

..  portretas
Vaikai nori ir šokolado, veliau alaus, parukyti ir kaip cia, viska turi tevai leisti? Kai vaikas suserga uz vaistus moka tevai? Reikalaujate skiepytis kai negalit uztikrinti skiepu saugumu, tie jusu statistiniai skaiciai, kaip loterija, todel neturit teises reikalauti rizikuoti savo sveikata.
VISI KOMENTARAI 100

Galerijos

Daugiau straipsnių