Quantcast

A. Dulkys: tikslas kovą paskiepyti vyresnius žmones nepasiektas dėl „AstraZeneca“ vakcinos krizės

Vyriausybės atstovai pripažįsta, kad jiems nepavyko pasiekti prieš mėnesį iškelto tikslo per kovą paskiepyti didžiąją dalį 70 metų ir vyresnių žmonių, o viena iš priežasčių nurodo „AstraZeneca“ vakcinos patikimumo krizę.

Premjerė Ingrida Šimonytė vasario pabaigoje buvo išsakiusi lūkestį, kad kovo mėnesį bent pirmu skiepu bus paskiepyta didžioji dalis žmonių, vyresnių nei 70 metų, o tai leistų švelninti karantiną.

Penktadienio rytą surengtame Ministrų kabineto posėdyje premjerė pripažino, kad „laiko nusipirkti“ nepavyko, todėl karantino sąlygas dabar tenka griežtinti.

„Laiko nusipirkti mums ne visai pavyko to, kurio ketinome nusipirkti, kad spėtume suvakcinuoti rizikos amžiaus grupę, ir tam turbūt pritrūko kelių gerų savaičių“, – kalbėjo ji.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad Vyriausybė turėjo tikslą kovo mėnesį paskiepyti bent 70 proc. vyriausiųjų žmonių. Ministro teigimu, juos nuo skiepijimosi galėjo atbaidyti „AstraZeneca“ vakcinos reputacinė krizė.

„Turėjome lūkestį per kovo mėnesį vakcinuoti kritinę masę ar bent 70 procentų (...). Mums jo pasiekti nepavyko, labai panašu, kad jau ir nebepavyks. Labai tikėtina, kad viena iš priežasčių buvo, kad šiuo metu labiau dominavo mūsų vakcinavimo centruose „AstraZeneca“ vakcina, negalėjimas pasirinkti ir trūkumas kitų vakcinų, ir „AstraZeneca“ reputacinės krizės elementas, tačiau tikimės, kad visgi vyresnio amžiaus žmonės ateityje vakcinuosis aktyviau“, – per spaudos konferenciją kalbėjo ministras.

Lietuva ir dar keliolika Europos valstybių praėjusią savaitę kelioms dienoms buvo sustabdžiusi skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina dėl galimų retų šalutinių poveikių, tačiau gavus Europos vaistų agentūros patikinimą dėl saugumo skiepijimas atnaujintas. Po šio įvykio ministras pakeitė tvarką ir leido gyventojams pasirinkti vakcinas, kuriomis skiepysis.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau šią savaitę paragino šalinti kliūtis didelės rizikos grupių skiepijimui. Prezidentūra atkreipė dėmesį, kad pagal vyriausiųjų žmonių skiepijimą Lietuva atsilieka nuo daugumos kitų Europos Sąjungos šalių.

Ministras: per savaitę pavyko 30 proc. sumažinti „AstraZeneca“ vakcinos likutį

A. Dulkys sako, kad per savaitę pavyko 30 proc. sumažinti susidariusias „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso atsargas.

„Šią savaitę 30 proc. sumažinome susikaupusias „AstraZeneca“ atsargas. Ši savaitė, panašu, bus išskirtinė, jau dabar esame paskiepiję virš 50 tūkst. asmenų, kai kurie vakcinavimo centrai dirbs ir šeštadienį bei sekmadienį. Jei išsilaikys panašūs tempai, gali būti, kad būsime paskiepiję ir 70 tūkst.“, – žurnalistams penktadienį sakė ministras.

Anot jo, vakcinacija lėčiausiai juda Šalčininkuose, Visagine ir Klaipėdoje, su šiomis savivaldybėmis bendraujama ir ieškoma būdų procesą pagreitinti.

„Aiškinamės dabar tą situaciją, bendraujame tiesiogiai su šių savivaldybių tiek administracija, jų vakcinavimo centrų koordinatoriais, taip pat darysime tam tikras komunikacijos kitomis kalbomis priemones“, – sakė A. Dulkys.

Jis teigė, kad jeigu skiepijimas čia ir toliau stos, vakcinos iš jų gali būti perskirstomos kitoms savivaldybėms, kur skiepijimas juda greičiau, o epidemiologinė padėtis yra prasčiausia.

Statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą pirmąja vakcinos nuo koronaviruso doze paskiepyta apie 9 tūkst. žmonių, antrąja – 6,3 tūkst.

Iš viso Lietuvoje pirmąja vakcinos doze paskiepyta beveik 311 tūkst. žmonių, abiem – per 143 tūkst. Iš visų į Lietuvą pristatytų daugiau kaip pusės milijono vakcinos dozių sunaudotos 454,3 tūkstančio.

Vakcinavimo eiliškumo savivaldybės turi laikytis

Sveikatos apsaugos ministras tvirtina, kad savivaldybių merų iniciatyva, patiems nusprendžiant, kurias žmonių grupes skiepyti, nesudarant galimybės pasirinkti skiepų prioritetinėse grupėse esantiems asmenims – neturėtų būti toleruojama.

„Tokie sprendimai, kai apeinamos grupės ir nesudaromos galimybės žmonėms pasirinkti – taip neturėtų būti“,– penktadienį po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino sveikatos apsaugos ministras.

Pasak A. Dulkio, naujoji tvarka leidžia lanksčiau pereiti prie žemesnėje prioriteto grupėje esančių asmenų vakcinavimo, tačiau prieš tai būtina pasiūlyti vakcinas tiems, kurie yra rizikingesnėje grupėje.

„Naujos tvarkos esmė buvo tokia, kad mes sudarome galimybes lanksčiau judėti tarp prioritetinių grupių, bet sąlyga yra, kad, visų pirma, turi būti pasiūlytas vakcinavimas būtent toms, pagal eiliškumą prioritetinėms grupėms, sudarant galimybę pasirinkti vakciną“,– teigė ministras.

Reaguodamas į Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės kritiką, kad ministerija neva nebeleidžia savivaldybėms skiepyti kasininkų, vairuotojų ir kitų darbuotojų, A. Dulkys tvirtino, kad prioritetinių grupių eiliškumas išlieka svarbus, siekiant pasiūlyti vakcinas pirmiausiai tiems, kuriems skiepai yra reikalingiausi.

„Mes pasitikime savivalda, mes suprantame, kad jie yra arčiau žmonių, jie tikrai geriau žino, kaip jiems geriau daryti, bet ne šioje vietoje. Prioritetinių grupių vis tiek turi būti laikomasi“,– sakė sveikatos apsaugos ministras.

Visgi jis pažymi, kad dabartinė skiepijimo tvarka yra kur kas lankstesnė, tačiau, ministro tvirtinimu, šios tvarkos savivaldybės privalo laikytis.

„Dabar mes žiūrime kur kas lanksčiau, kadangi turime „AstraZeneca“ vakcinos likučių, ir norime paskatinti ja vakcinuotis (...), tai čia yra toks balansas tiek pasitikėjimo savivalda, tiek tikimės iš jų lygiai tokios pat pagarbos tvarkoms, taisyklėms, pagarbos žmonėms, kuriems tai priklauso“,– teigė A. Dulkys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių