Quantcast

A. Dulkys: stipriai sumažėjo simptominio COVID-19 testavimo apimtys

Sumažėjusios testavimo apimtys yra susijusios su mažesniu simptominių COVID-19 pacientų skaičiumi šalyje, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Testavimo apimtys nėra kažkaip dirbtinai mažinamos. (...) Iš esmės sumažėjo simptominio testavimo apimtys, kada patys žmonės kreipiasi. Ir jų skaičius labai stipriai sumažėjo“, – pirmadienį po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio žurnalistams sakė A. Dulkys.

Pasak jo, dėl to „atsiveria galimybės nuo simptominio testavimo pereiti į prevencinį“, todėl reguliariai dėl užsikrėtimo koronavirusu bus tiriami, pavyzdžiui, pedagogai, psichoterapijos paslaugas teikiantys specialistai.

„Tokiu būdu vėl to testavimo padaugės. Turime suprasti, kad jei mums apskritai seksis kovoti su virusu, ateis tokia graži diena, kada to testavimo apskritai nebus“, – kalbėjo ministras.

Turime suprasti, kad jei mums apskritai seksis kovoti su virusu, ateis tokia graži diena, kada to testavimo apskritai nebus.

Kaip BNS sakė Karštąją koronaviruso liniją 1808 administruojančios Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis, pastarosiomis dienomis į mobiliuosius punktus registruojasi vidutiniškai 2,5 tūkst. žmonių.

„Anksčiau įvairiai būdavo, esam turėję ir 16 tūkst. skambučių per dieną sunkiais laikais. O šiaip – būdavo apie 3,5 tūkst. ir daugiau. (...) Dabar mažiau žmonės registruojasi, tikrai mažiau skambinančiųjų yra. Tų priežasčių daug – mažiau susirgimų, mažiau kitų peršalimo ligų“, – komentavo jis.

Savo ruožtu Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) tvirtino, kad tyrimams reikalingų priemonių pakanka.

„Pas mus šiuo metu tikrai nėra taip, kad laboratorijos prašo daugiau priemonių testavimui, o mes neturime. Taip pat nesame gavę jokių nurodymų išduoti mažiau priemonių“, – BNS sakė NVSPL atstovė Simona Kalvelytė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras sako, kad sausio mėnesį žmonių, kurie po turėto sąlyčio su užsikrėtusiuoju koronavirusine infekcija sutinka atlikti testą, skaičius, lyginant su gruodžio mėnesiu, išliko beveik nepakitęs.

„Duomenys rodo, jog nuo gruodžio 1 iki sausio 23 dienos iš visų nustatytų didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų tyrimui NVSC užregistravo vidutiniškai 20 procentų žmonių, jiems sutikus tokį tyrimą atlikti“, – komentavo NVSC atstovė Justina Petravičienė.

„Atkreipiame dėmesį, kad testą atlikti turi sutikti pats žmogus, priverstinis testavimas nėra taikomas“, – pridūrė ji.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, praėjusią savaitę dėl COVID-19 per dieną vidutiniškai ištirta 8,3 tūkst. ėminių.

Tuo tarpu pirmąją sausio savaitę per dieną vidutiniškai buvo atliekama 12,1 tūkst. tyrimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

W

W portretas
Nėra tos koronos tai tik eilinis gripas kurio negydo o žudo

Vika

Vika portretas
Ką gero gali išgirsti iš sveikatos ministro? . Ogi nieko.)

Anonimas

Anonimas portretas
Tai jau čia ponulio Dulkio nuopelnas,gal laikas nominuoti Nobelio sveikatos premijai,kodėl prezidentas tik į Cichanouskają žiūri.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių