Quantcast

A. Dulkys: NVSC veiklos principus reikia peržiūrėti iš esmės

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), paskutiniu metu sulaukusio kritikos dėl netikslios COVID-19 statistikos, procesus reikia peržiūrėti iš esmės.

„Mane iš esmės domina visos šio centro funkcijos, o dabar išskirtinai šios pandemijos, šios krizės metu, būtent mane domina, kad ta organizacija dirbtų kuo efektyviau“, – portalo 15min.lt studijoje pirmadienį sakė ministras.

Pasak jo, svarbu išsiaiškinti ir atrasti būdus, kaip būtų galima optimizuoti procesus, nes akivaizdu, kad dalis jų galėtų būti vykdomi automatiškai.

Ministro teigimu, svarbu įvertinti ir esamą kovos su pandemija strategiją, pavyzdžiui, ar yra prasmė atsekinėti užsikrėtusiųjų kontaktus, jeigu tai nepadaroma per 48 valandas.

„Klausimas, kiek šimtų žmonių yra įtrauktų į nereikalingą procesą, kurio jau galbūt nebereikia. Ir aš tas žinutes mėginu siųsti šios organizacijos vadovams, kad pasižiūrėkime iš esmės, kaip mes organizuojame darbą, o ne žiūrėkime tik formaliai, kur kokiame įsakyme kas yra parašyta“, – kalbėjo A. Dulkys.

Jis teigia, kad ministerija pasistengė sumažinti gydymo įstaigoms tenkantį krūvį pildyti papildomas formas, kad pateiktų informaciją NVSC.

„Mes pamėginome ir gydymo įstaigas atpalaiduoti nuo visokiausių įsipareigojimų visame tame procese: ir skambinti telefonu, ir raštą kažkokį parašyti, po to dar įvesti į e. sveikatą, tai mes pamėginome iš tų trijų elementų du elementus nuo gydymo įstaigų nuimti ir palikti vien tik prie sistemų“, – sakė ministras.

Reaguodamas į viešumoje pasirodžiusį NVSC darbuotojų atvirą laišką dėl nepagrįstos įstaigos centro vadovui ir prastą darbuotojų savijautą, A. Dulkys pabrėžė, kad užtikrinti darbuotojų motyvaciją bei gerą savijautą taip pat yra vadovo atsakomybė.

„Kaip ministras tikrai dėsiu pastangas, kad šioje organizacijoje grįžtų ir organizacinė kultūra, ir nuotaika, ir motyvacija, ir kiti dalykai, jeigu jų nesugeba užtikrinti esami vadovai“, – žadėjo A. Dulkys.

Pasak jo, susidariusi situacija, kai pateikiama dviprasmiška informacija ir duomenys, neleidžia priimti ne tik ilgalaikių strateginių sprendimų, bet ir adekvačiai įvertinti kasdienę situaciją.

Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę pranešė, kad vykdant NVSC veiklos skaitmenizavimą, buvo aptiktos 804 neapskaitytos mirtys, susijusios su koronavirusu.

A. Dulkys praėjusį antradienį su Robertu Petraičiu aptarė susidariusią situaciją, tačiau teigė, kad NVSC vadovo atsakymai jo neįtikino, todėl paprašė juos pateikti raštu.

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė sureagavo griežčiau – ji teigė, kad NVSC vadovybė turi prisiimti atsakomybę.

NVSC vadovas R. Petraitis sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad neapskaitytų mirčių yra gerokai daugiau – 1171, tačiau tikino, kad situacija susidarė ne dėl jo vadovaujamos įstaigos kaltės, o dėl ligoninių laiku nepateikiamos informacijos.

Statistikos departamentas pirmadienį informavo, kad nuo koronaviruso iš viso mirė 1950 žmonių.

Mirusiųjų dėl kitų priežasčių asmenų skaičius kol kas nėra pateikiamas, šie duomenys tvarkomi, pereinant prie informacijos skelbimo pagal mirties liudijimų informaciją, o ne NVSC pateikiamus duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių