Quantcast

A. Dulkys apie gresiančius ribojimus: graži saulutė rudenį nelaukia, ten – pakankamai tamsu

  • Teksto dydis:

Po kelių mėnesių pertraukos Lietuvoje vėl daugėja užsikrėtimų koronavirusu. Kauno poliklinikose jau privaloma dėvėti veido kaukes. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, toli gražu negalima sakyti, kad pandemija jau įveikta. Ministras LNK teigė negalintis garantuoti, kad rudenį neteks vėl įvesti ribojimų.

„Atvejų skaičiaus didėjimas mums signalizuoja, kad savo poveikį daro naujieji omikron potipiai. Pagal penkiolikos šalių, kuriose šiuo metu galima sekoskaita, duomenis – yra jau beveik 70 proc. dominavimas. Norėčiau priminti, kad pagrindiniai rodikliai, kuriuos dabar turime stebėti, yra bendras pacientų skaičius gydymo įstaigose ir ypač pacientų skaičius reanimacijoje ir intensyvioje terapijoje. Dabar tie skaičiai yra pakankamai stabilūs, nėra jokios ekstremalios situacijos. Kai yra ekstremali situacija, tai pacientų skaičius jau būna 2 tūkst., reanimacijoje rodiklis 240 pacientų, kas reiškia visišką spaudimą mūsų sveikatos apsaugos sistemai. Šiuo metu gydymo įstaigose pacientų skaičius svyruoja nuo 90 iki 102, o reanimacijoje turėjome ir du, ir penkis, ir šešis. Tie skaičiai tikrai dar maži“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Kitų Europos šalių pavyzdžiai rodo, kad omikron atmainos nėra tokios pavojingos, kaip prieš tai buvusios.

„Tai nereiškia, kad koronavirusas atsitraukė. Turėtume žinoti, kad tie potipiai, nors jie dominuoja ir didina sergamumą, nėra faktų, kad mes susidurtume su sunkiomis ligos formomis. Nors kai kuriose šalyse yra tas pats pakilimas, tačiau Portugalijoje ir Ispanijoje ta banga jau eina žemyn. Ta patirtis rodo, kad ten hospitalizacijų atžvilgiu to išskirtinai didelio spaudimo ir nebuvo“, – aiškino A. Dulkys.

Atšaukus ribojimus visoms Lietuvos gydymo įstaigoms buvo patikėta elgtis pagal individualią situaciją, todėl kai kurios jų jau dabar įvedė ribojimą be kaukės patekti į įstaigą.

„Mes turime tam tikrą savo sistemą ir ji nesikeičia. Jei auga atvejų skaičius, laboratorijos įsijungia, žiūri sekoskaitą, daro tyrimus ir pan. Kai atšaukėme ekstremaliąją situaciją, visoms gydymo įstaigoms davėme vieną horizontalią rekomendaciją – jeigu pagal situaciją, jūsų pacientų struktūrą jūs matote, kad reikia, galite įsivesti savo įstaigose sprendimus naudoti med. kaukes. Kai kurios gydymo įstaigos, įvertinusios situaciją, dabar šitą dalyką daro. Tai nereiškia, kad mes svarstytume visuotinius [ribojimus]“, – teigė A. Dulkys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Ministras ragino būti atsakingiems ir pajutus koronaviruso požymius vengti kontakto su kitais žmonėmis bei būtinai pasiskiepyti.

„Viskas mūsų rankose. Jeigu jaučiate, kad yra tų požymių, geriau nelankykite savo artimųjų, nesilankykite uždarose erdvėse, kur yra daug žmonių, daugiau nuotolinio darbo, jeigu jaučiate kažkokius požymius, neleiskite vaikų į darželius, jeigu jie turi tam tikrų požymių, pasiskiepyti būtinai tiems, kurie dar to nepadarė. Šiuo metu tie sunkesni atvejai, kurie yra, trys iš keturių žmonių yra nesiskiepiję“, – sakė A. Dulkys.

Sveikatos ministras teigė, kad į koronavirusą turėtume pradėti žiūrėti kaip į gripą ar bet kokią kitą infekciją, o sprendimus dėl epidemiologinės situacijos reikėtų priimti individualiai.

„Kalbant apie rudenį, kai tikėtina, kad ta banga gali būti ir didesnė, nes, kaip matome, Portugalijoje, Ispanijoje atoslūgis, tai reiškia mūsų dar tik laukia tas padidėjimas. Naujas dalykas yra, kad mes turime matyti COVID-19 kartu su gripu ir visomis kitomis infekcijomis. Gali būti ir tokių atvejų, kai sergama ir tuo, ir tuo. Mūsų žiūrėjimas į skaičius ir atvejus jau turėtų būti suminis – turėtume kartu žiūrėti ir gripo ir koronaviruso atvejus. Sprendimus dėl epidemiologinės situacijos turėtume priiminėti individualiai įstaigai, savivaldybei“, – siūlė A. Dulkys.

Rudenį verčiau nieko gero nesitikėti, o ruoštis suremti pečius.

„Gyvename metu, kada siaučia virusas. Jis yra šalia, gyvename kartu su juo. Nuraminti [dėl ribojimų] negaliu. Galiu pasakyti taip: mūsų nelaukia žalios pievos, graži saulutė rudenį, ten – pakankamai tamsu, daug neaiškumų. Turime praktikas, turime struktūras, specialistus. Visi kartu surėmę pečius mes tikrai suvaldysime šitą situaciją“, – drąsino ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mykolas

Mykolas portretas
Dulky prakeiktas,tu savo pampalą pasiskiepyti. Kad tavo gražuolė greičiau malonumą patirtų. Ir iš kur jūs tokie tarakonai lendate, šlykštūs parazitai.

Ričardas

Ričardas portretas
Ne koronė siaučia, o bukagalvių narkomanų kurviausybė.

Uu

Uu portretas
Dulki tu dulki, nuo ko apsaugo kaukes? Debilams kaukes tinka. Gatveje iskarto matai silpnaproti.
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių