Quantcast

A. Dulkys apie e. sveikatos problemas: net ir stringanti sistema yra geriau nei jokios

  • Teksto dydis:

Pacientų ir medikų organizacijos atkreipia dėmesį, kad e. sveikatos sutrikimų dažnėja. Registrų centrui priklausanti sistema šią savaitę ir vėl buvo užstrigusi beveik visai dienai. Ji yra gyvybiškai svarbi norint įsigyti receptinių vaistų vaistinėse, ją pildyti privalo medikai ir odontologai. Ekspertai sako, kad sistema yra morališkai ir technologiškai pasenusi. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pripažįsta problemas, bet kiek anksčiau aiškino, kad sistema dažniau veikia negu neveikia ir net ir stringanti sistema yra geriau nei jokios.

– Matyt, kiekvienas ministras, kuris patenka į paveldėtą namą, kuris pastatytas ant blogų pamatų, visą laiką turi teorinį pasirinkimą, dilemą – arba namą reikia griauti ir visiškai atsisakyti e. sveikatos, vadinasi, keleriems metams visa sistema turėtų pereiti prie popierinio darbo, sugrįžti į sovietmečio laikus. Kitas variantas – pasitelkiant specialistų gebėjimus, mėginti tobulinti.

– Kaip sprendėte šį klausimą, būdamas dvejus metus ministru?

– Esame numatę atitinkamus išteklius į greitą veiklos didinimą. Vadinasi, sistemoje turi būti didinami pajėgumai. Tai didžiulės investicijos, jos numatytos iš ES paramos fondo. Kitas sprendinys – skaidyti dabartinį sistemos monolitą į mažesnes nepriklausomas komponentes – atskirti tam tikras posistemes, pvz., nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių arba ambulatorinių paslaugų, laboratorinių tyrimų. Taip įgalinti stabilesnį sistemos didėjimą. Pasirinkome investuoti į tobulinimą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Žinodamas problemas, išplėtėte sistemos funkcionalumą. Kodėl tai padarėte, nors žinojote, kad artimiausiu metu negalėsite padidinti sistemos pajėgumų?

– Sistemos pajėgumai didinami, visą laiką galima pasvarstyti išlaidų ir naudos principu. Sistema negali parodyti visų pranašumų, nes duomenys labai liūdni: beveik iš 800 gydymo įstaigų tik 600 apskritai pasirašiusios sutartis dėl naudojimosi sistema ir tik 300 aktyviai naudojasi. Ten nurodyta tik koks 10–15 proc. galimų laikų. Norint, kad sistema parodytų savo pranašumus, ja reikia naudotis. Priežasties ir pasekmės diskusija visą laiką bus aktyvi. Sustabdyti visus tobulinimus vien dėl to, kad vieną dieną buvo trikdžių, manau, yra neproporcingas pasiūlymas. Jei sistemą pavyktų užkurti, nereikėtų Ligonių kasos.

Dar kartą oponentų klausiu – koks pasiūlymas? Sustabdyti sistemą ir grįžti prie popierių, į sovietmetį?

– Ką pasakytumėte medikams ir pacientams, kai išgirsta, kad sistema ir vėl užstrigo.

– Dažniau išgirstu, kad, užėjęs į sistemą, nerado galimybės užsiregistruoti. E. sveikata padėjo atlaikyti visą pandemijos laikotarpį, ji turi daug gerų dalykų, kuriuos įgyvendiname. Dar kartą oponentų klausiu – koks pasiūlymas? Sustabdyti sistemą ir grįžti prie popierių, į sovietmetį? Na, nežinau, aš tokio pasiūlymo neteiksiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
turiu mašiną seną kuri visai nevažiuoja...bet galiu pasigyrti, kad turiu nes visi turi ...čia tas pats ...tik mašina gali garaže rūdyti ...o čia žaidžiama su žmonių sveikatomis. Juokdarys mekentojas, kuris nesurezga sakinio

Dulkė

Dulkė portretas
Dulkė buvai, dulke ir pavirsi.

auto

auto portretas
jam turbut ir automobilis, kuris netiketai pats ijungia rankini stabdi automagistralej geriau nei isvis tokio gendancio automobilio neturet... ar sviesoforas sankryzoj kuris karts nuo karto uzsstringa ir visiems zaalia ima rodyt geriau nei kad isvis toki velniop isjungt ir palikt vadovautis zenklais
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių