Quantcast

Du zuikiai vienu šūviu: kaip stiliaus detalė gali apsaugoti sveikatą?

  • Teksto dydis:

Pamažu įsibėgėjantys mokslo metai ir didėjantis krūvis tolygus augančiam vaikų nuovargiui. Jį sukelia ne tik ankstyvi rytai, aktyvi dienotvarkė ir kasdien laukiantys namų darbai, bet ir skaitmeniniai prietaisai, kurie šiais laikais vaidina itin svarbų vaidmenį mokymosi procese. Jų skleidžiama mėlynoji šviesa labai kenkia vaikų akims ir gali sukelti neigiamų padarinių. Kaip nuo to apsisaugoti net ir tuomet, kai dar nereikia korekcinių akinių?

Technologijų amžiuje gimę ir augantys vaikai be jų neįsivaizduoja savo kasdienybės. Jos apima kone visas sritis, pradedant švietimu ir baigiant laisvalaikiu. Skaitmeninius prietaisus naudodami žaidimams, bendravimui ir mokymuisi, vaikai prie kenksmingą mėlynąją šviesą skleidžiančių ekranų praleidžia itin daug laiko.

Mėlynoji skaitmeninių ekranų šviesa gali sukelti daug neigiamų padarinių. Pirmiausia, atsiranda akių įtampa, kurią išduoda išsiliejęs vaizdas, sausos, sudirgusios akys, galvos skausmas ir sunkumas sutelkti dėmesį. Suprastėjęs miegas taip pat gali byloti, kad prie skaitmeninių prietaisų praleidžiama per daug laiko – išmaniųjų įrenginių naudojimas slopina melatonino gamybą ir gali sutrikdyti gilų, ramų miegą, kuris ypač svarbus augančiam organizmui.

„Vis dažniau girdime tėvų skundus, kad vaikui sunku mokytis, jis nuolat jaučiasi pavargęs ar skundžiasi galvos skausmu. Priežastis gali būti paprasta – intensyvios ir pavojingos šviesos nuvargintos akys, kurią skleidžia ne tik išmanieji ekranai, bet ir dirbtinis LED apšvietimas“, – pasakoja „Fielmann“ vaikų gydytoja-oftalmologė Daumantė Baranauskienė.

Jei pastebėjote, kad jūsų vaikui pasireiškia šie simptomai, verta susirūpinti jo rega. Tai svarbu ir tuo atveju, jei jūsų atžala niekuo nesiskundžia, tačiau daug laiko praleidžia prie skaitmeninių prietaisų – prevencija gali užkirsti kelią didesnėms problemoms.

 

Bendrovės nuotr.

Kaip apsaugoti vaikų akis nuo mėlynosios šviesos?

Išgirdus šį klausimą, į galvą pirmiausia šaunanti mintis, ko gero, yra riboti prie išmaniųjų prietaisų praleidžiamą laiką, įpratinti daryti reguliarią akių mankštą, daugiau laiko leisti lauke ar gerti akims reikalingus vitaminus. Vis tik vaikai dažnai būna padūkę ir užmaršūs, tad išmokyti patiems rūpintis akimis gali būti sudėtinga. Šiuo atveju labai gelbsti akiniai su mėlynąją šviesą blokuojančiais lęšiais be dioptrijų.

„Pastebėjome tendenciją, kad mažamečių akys silpnėja, tad vaikų regos prevencija – būtina. Technologijų nereikia drausti, tačiau svarbu žinoti, kaip apsisaugoti nuo žalingo mėlynosios šviesos poveikio. Sprendimas – akiniai su Prevencia lęšių danga, mažinančia akių įtampą. Tokie akiniai tinka ir tiems, kurių rega – puiki: lęšiai gali būti ir su dioptrijomis, ir be jų“, – sako „Fielmann“ optikos instruktorius Kęstutis Imbrasas.

Vaikams akinių ieškantys tėvai turi du pasirinkimo variantus: užsisakyti jau pagamintus akinius su mėlynąją šviesą blokuojančiais lęšiais arba juos išsirinkti optikos salone. Optikos specialistai tikina – šis būdas yra gerokai tinkamesnis. Kodėl?

Akinių pasirinkimas vaikui gali tapti savotišku žaidimu – juk jis renkasi „aksesuarą“, išskirsiantį jį iš bendraamžių. Sužadintas mažamečio susidomėjimas ir patenkinti interesai, tikėtina, ženkliai prisidės prie pagrindinio tikslo – įpročio nešioti akinius žaidžiant planšete, naudojantis mobiliuoju telefonu ar ruošiant namų darbus prie kompiuterio ir taip apsaugoti akis.

„Akinių rėmelių pasirinkimas „Fielmann“ optikose – be galo platus. Mums rūpi kiekvienas klientas, tad savo optikų salonų asortimentą formuojame atsižvelgdami į įvairius tiek suaugusiųjų, tiek ir mažųjų poreikius. Tie, kurie ieško optimaliausio varianto, gali rinktis nemokamą rėmelį iš „Fielmann“ kolekcijos. Mokant tik už kokybiškus ir saugius lęšius, galima nemažai sutaupyti. Išsiskirti norintys ar madų vėjus gaudantys jaunieji klientai gali rinktis garsių mados namų dizainerių kurtus rėmelius, pasižyminčius išskirtinėmis formomis ir spalvomis“, – vardija akinių mados tendencijų žinovė Jūratė Kersnauskė.

Du zuikiai vienu šūviu

Puoštis mėgsta ne tik suaugusieji. Asmeninis stilius ima formuotis jau vaikystėje – mažamečiai puikiai supranta ir nusprendžia, kas jiems tinka ir patinka, o kas – nelabai. Jie renkasi mėgiamus drabužius ir aksesuarus, o šiais laikais neretas užsimano „pasipuošti“ ir įmantriais akiniais. Prie to kartais prisideda ir noras kopijuoti tėvų ar įžymybių stilių arba siekis susikurti protinguolio įvaizdį.  Tai – sveikintina, tačiau optikos specialistai įspėja: net ir renkantis akinius tik dėl stiliaus, svarbu juos įsigyti ne galanterijos ar maisto prekių parduotuvėse, o optikos salonuose. Čia ne tik patars, koks būtų tinkamiausias atsižvelgiant į odos jautrumą ar alergijas, bet ir ergonomiškai pritaikys, kad jis tinkamai sėdėtų ant nosies. O nutikus bet kokiai nelaimei su akinukais, nemokamai suremontuos ir palepins SPA procedūra. 

Akiniai vaikams – kitokie nei suaugusiems: ką reikia žinoti?

Kadangi vaikai mėgsta dūkti, žaisti, bėgioti, akiniai turi būti patvarūs ir nenuslysti nuo nosies. Metalinių rėmelių privalumas – jie visi gaminami su reguliuojamomis noselėmis, turinčiomis iš silikono pagamintas pagalvėles, kurios neleidžia akiniams nuslysti. Renkantis plastiko rėmelius labai svarbu, kad jie idealiai „atsisėtų“ ant nosies, priešingu atveju lęšių svoris temps akinukus žemyn ir juos nuolat reikės pirštu kilstelėti aukštyn. Dar viena labai svarbi vaikiškų akinių detalė – fleksuojantys kojelių lankstai. Būtent dėl jų akinių nešiojimas tampa komfortiškesniu kaskart juos nusiimant ar užsidedant, užsiimant aktyviomis veiklomis, yra atsparesni lūžiams. 

Bendrovės nuotr.

Pabaigai 

Jei ypač dažnai nutinka įvairios nelaimės su jūsų vaiko akinukais, t.y. jie ištisai sulūžta, visų pirma susimąstykite, ar rėmelis buvo tinkamai išrinktas atsižvelgiant į vaikučio judrumą bei akinukų nešiojimo įpročius, visų antra – ar galutinį sprendimą, kokį rėmelį nešios jūsų vaikas, priėmėte jūs ar jūsų vaikas – nes dažnai nepatinkantis ir nemylimas daiktas yra ne taip mielai nešiojamas ir mažiau saugomas. Taigi, leiskite vaikams patiems išsirinkti savo svajonių akinukus, o jūs nuspręskite, kokio tipo akių lęšiai geriausiai atitiks vaikučių poreikius.


Šiame straipsnyje: akiniaiakiniai vaikamsFielmann

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių