Quantcast

Du PSO pareigūnai vyksta į Kiniją tirti koronaviruso kilmės

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) epidemiologas ir veterinarijos specialistas penktadienį išvyko į Kiniją aiškintis, kokie gyvūnai galėjo duoti pradžią naujojo koronaviruso pandemijai.

PSO nurodė, kad ši komanda savaitgalį Pekine parengs sąlygas platesnei misijai, kurios tikslas yra išsiaiškinti, kaip virusas buvo perduotas žmonėms.

„Jie šiuo metu ore“, – žurnalistams Ženevoje sakė PSO atstovė Margaret Harris (Margaret Haris).

Pasak jos, misijos terminas nėra nustatytas.

Naujuoju koronavirusu, kuris Kinijoje atsirado praėjusių metų pabaigoje, jau užsikrėtė daugiau kaip 12,1 mln. pasaulio gyventojų, mažiausiai 550 tūkst. žmonių mirė.

Mokslininkai mano, kad virusas žmonėms persimetė nuo gyvūnų, galbūt viename Uhano miesto turguje, kuriame mėsai buvo pardavinėjami egzotiški gyvūnai.

Žinome, kad jis labai panašus į šikšnosparnių virusą, bet ar jis keliavo per kokią nors tarpinę rūšį?

Protrūkio pradžioje kinų pareigūnai sakė, kad virusas galėjo išplisti iš šio turgaus, bet vėliau jokio patvirtinimo nebuvo.

PSO nuo gegužės pradžios spaudžia Kiniją pasikviesti jos ekspertus, kurie padėtų tirti COVID-19 kilmę.

M. Harris sakė, kad du šios Jungtinių Tautų agentūros specialistai rengs pradinius susitikimus su kolegomis kinais ir aiškinsis, kuriose vietose norės apsilankyti išplėsta misija.

Pasak jos, komanda aiškinsis, „ką turime žinoti“. Vienas svarbiausių klausimų yra tas, ar virusas persimetė nuo gyvūnų žmonėms ir jei taip – nuo kokių gyvūnų, nurodė atstovė.

„Žinome, kad jis labai panašus į šikšnosparnių virusą, bet ar jis keliavo per kokią nors tarpinę rūšį? Mums visiems reikia atsakymo į šį klausimą“, – sakė ji.

Du į Kiniją išvykę specialistai peržiūrės prieinamą medžiagą ir spręs dėl vėlesnės išplėstos misijos apimties, pridūrė M. Harris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių