Quantcast

Du Lietuvoje registruoti organų donorai padės penkiems ligoniams

  • Teksto dydis:

Du Lietuvoje šią savaitę registruoti organų donorai padės penkiems ligoniams, taip pat kariuomenės sraigtasparnis gabena organus iš Rygos.

Nacionalinis transplantacijos biuras ketvirtadienį pranešė, kad antradienį buvo registruoti du potencialūs donorai – vienas Kaune, kitas – Vilniuje.

Antradienį Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose mirusio žmogaus artimieji sutiko donorystei paaukoti jo inkstus. Šis sprendimas padės dviem inkstų ligomis sergantiems žmonėms. Jiems transplantacijos bus atliktos Vilniaus Santaros klinikose.

Antrasis donoras mirusio artimųjų sprendimu buvo registruotas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose. Nustatyta, kad transplantuoti tinkamos donoro kepenys ir inkstai. Operacijos bus atliktos artimiausiu metu.

Taip pat kariuomenė pranešė, kad ketvirtadienį gavus Nacionalinio transplantacijos biuro prašymą padėti pargabenti donoro organus užduočiai atlikti pakeltas Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8T. Orlaivis iš II-ojo Paieškos ir gelbėjimo posto Kaune vyksta į Rygą, iš kur donoro organus parskraidins į Santaros klinikas Vilniuje.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, per pirmąsias metų savaites registruoti jau aštuoni efektyvūs donorai. Atliktos keturios širdies transplantacijos, 14 – inkstų, penkios – kepenų, viena kasos ir inksto komplekso transplantacija, taip pat viena inksto transplantacija iš gyvo donoro.

Organų ir ragenų transplantacijų laukia daugiau kaip 300 žmonių, tarp jų – keturi vaikai.

Šiuo metu Lietuvoje donorais gali tapti visi pilnametystės sulaukę asmenys, kurie išreiškia sutikimą ir gauna donoro kortelę. Užpildyti prašymą galima internetu – ntb.lt svetainėje, taip pat visose gydymo įstaigose ir „Eurovaistinės“ vaistinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių