Quantcast

Donoras iš Šiaulių suteikė šansą gyventi dviem: vienas laukė pusantrų, kitas – dvejus metus

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad praėjusią savaitę Šiauliuose registruotas efektyvus organų donoras.

Donoro artimieji, suvokdami savo poelgio prasmę, priėmė labai svarbų sprendimą – sutiko dovanoti mirusio artimojo organus transplantacijai. Tai suteikė viltį pasveikti dviem organų laukusiems recipientams.

Transplantacijai tiko vienas donoro inkstas ir kepenys. Šios transplantacijos buvo atliktos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Donorinio inksto sulaukęs recipientas transplantacijos laukė beveik dvejus metus, o kepenų recipientas – pusantrų metų.

Transplantacijų laukia šimtai

Apie galimybę dovanoti mirusio žmogaus organus artimieji išgirsta pačiu sunkiausiu metu. Netekties skausmas ir liūdesys apsunkina sprendimo, ar pritarti organų donorystei, priėmimą.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus, gavus kraujo tyrimų rezultatus ir gydytojams įvertinus organų būklę – pradedama komunikacija su potencialiais recipientais. Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai, siekiant įvertinti ar donoro organas tikrai jiems tinka.

Vienas efektyvus organų ir audinių donoras galėtų padėti daugiau nei 7 žmonėms. Inkstų laukiantiems recipientams transplantacija reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – vėl leistų praregėti, o kitiems – tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 334 žmonės: 74 laukia inksto, 36 širdies, 9 plaučių, 5 širdies-plaučių komplekso, 55 kepenų, 155 ragenų transplantacijos. Iš jų – trys vaikai.

Nacionalinis transplantacijos biuras kviečia išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių