- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atėjus trumpai vasarai ir prisirpus uogoms, norisi valgyti jų pilnomis saujomis ne tik dėl skonio, bet ir juose esančių vitaminų. Nors daug kas uogas ir vaisius sezono metu valgo tikėdamiesi sustiprinti organizmą prieš rudenį, dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja būti atsargiems ir nepersivalgyti, mat bet kokiu atveju vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia.
„Žymiai protingiau tokiu atveju uogas užšaldyti ir jas atsišildžius valgyti visą rudenį bei žiemą“, – sakė dietologė.
Smidrai: nuo darželių puošmenos iki superdaržovės titulo
Dr. E. Gavelienė prisiminė, kad jos vaikystėje smidrai augdavo darželiuose pas močiutę, bet tada niekam net į galvą neateidavo jų skanauti – žalios viršūnėlės puošdavo gėlynus ir būdavo puokščių atributas. Nors smidrai jau buvo minimi senose lietuviškose kulinarijos knygose kaip valgoma daržovė, labiausiai jie išpopuliarėjo per paskutinį dešimtmetį: Lietuvoje atsirado nemažai smidrų ūkių, tad šių šviežių daržovių galima įsigyti ir užaugintų lokaliai. Tiesa, smidrus galima vartoti ne tik termiškai apdorotus, bet skanauti ir tiesiog žalius – dėti į salotas ar valgyti su humusu kaip užkandį.
„Smidrai – tikras maistingųjų medžiagų šaltinis. Pirmiausia jie vertingi dėl folio rūgšties, reikalingos baltymų sintezei ir rekomenduojamos nėščiosioms bei maitinančioms mamoms. Taip pat juose daug polifenolių, kurie pastarąjį dešimtmetį ypač vertinami dėl naudos sveikatai, nes pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir turi įtakos žmoniją varginančių onkologinių, širdies bei kraujagyslių ligų prevencijai. Smidruose gausu praktiškai visų žmogui būtinų vitaminų ir mineralinių medžiagų“, – teigė dr. E. Gavelienė.
Nors smidras yra sezoninė daržovė, parduotuvėse jų galima rasti beveik visus metus. Vis tik gydytoja dietologė ragina nepamiršti daržovių įtraukti į savo racioną būtent tada, kai prasideda jų sezonas, nes nuo sandėliavimo ir transportavimo juose gali mažėti kai kurių maistinių medžiagų.
Šviežios uogos – tikrosios vasaros karalienės
Uogų perteklių naudinga užšaldyti, nes tai saugiausias konservavimo būdas, kai išsaugoma daugiausia maistingų medžiagų.
Neverta bandyti nei smidrų, nei trešnių ar braškių „atsivalgyti“ visiems metams. Bet gal yra produktų, kurių galima valgyti tiek, kiek norisi? Dr. E. Gavelienė teigė, kad daržovių tikrai galime sau leisti daug daugiau, ypač žalumynų, agurkų, pomidorų, salotų lapų, tačiau taip nėra kalbant apie vaisius ir uogas.
„Nors uogos yra tikrosios vasaros karalienės, jų padauginti nevertėtų: tiek vaisiai, tiek uogos turi fruktozės, didesnis jos kiekis turi įtakos cukraus lygiui mūsų kraujyje, sotumo jausmui, insulino apykaitai. Taigi, rekomenduojamas dienos kiekis išlieka 200–300 gramų. Uogų perteklių naudinga užšaldyti, nes tai saugiausias konservavimo būdas, kai išsaugoma daugiausia maistingų medžiagų“, – patarė gydytoja dietologė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nedarbingumas dėl COVID-19 – telefonu: kas garantuos gyventojų sąžiningumą?1
Pajautus COVID-19 simptomus pasitikrinti galima poliklinikose. Tam specialiai iš lauko įrengti karščiavimo kabinetai. Kas atvyksta per anksti, tam tenka lūkuriuoti. Testavimas vyksta griežtai pagal paskirtą laiką. Žmonės sako, kad dabar p...
-
Prastėja vaikų fizinė sveikata: daugėja turinčiųjų antsvorio1
Rugsėjį į mokyklą ateis dar daugiau nutukusių vaikų – tai rodo moksleivių sveikatos patikros. Gydytojai sako, kad kai kurie vaikai priaugo po 10–15, o kai kas ir 20 kg. Negana to, netinkamai besimaitinančių ir mažai judančių vaikų tėv...
-
COVID-19 statistika: 77 nauji atvejai, fiksuotos trys mirtys4
Per praėjusią parą nustatyti 77 nauji COVID-19 atvejai, fiksuotos trys mirtys, rodo pirmadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys. ...
-
COVID-19 statistika: 156 nauji atvejai, mirčių nefiksuota
Per praėjusią parą nustatyti 156 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nefiksuota, rodo sekmadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys. ...
-
A. Dulkys – apie beždžionių raupus Lietuvoje: staigaus augimo kol kas nematau21
Lietuvoje – jau trys beždžionių raupų atvejai, jie tarpusavyje nesusiję ir visi kol kas įvežtiniai. Anot medikų, užsikrėtusieji jaučiasi gerai ir gydosi namuose. Situaciją LNK pakomentavo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. ...
-
COVID-19 statistika: 1503 nauji atvejai, dvi mirtys3
Per praėjusią parą nustatyti 1503 nauji COVID-19 atvejai, du žmonės mirė, rodo šeštadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys. ...
-
Tai žino ne visi: pas kai kuriuos gydytojus galima patekti be siuntimo19
Beveik kiekvienas žino, kad patekti pas šeimos gydytoją – sunku. Ypač tada, jei reikia siuntimo. Ligonių kasos sako, kad situacija ne tokia sudėtinga, pas kai kuriuos gydytojus siuntimo net nereikia. Apie tai pokalbis su Ligonių kasų Kontro...
-
Virusų tyrinėtojas apie beždžionių raupus: užsikrėtusieji gali gėdytis ir slėptis11
Patvirtinus pirmuosius beždžionių raupų atvejus Lietuvoje, su užsikrėtusiaisiais kontaktavę asmenys dabar stebimi. LNK kalbintas virusų tyrinėtojas teigia, kad viruso plitimo Lietuvoje greitis priklausys nuo keletos veiksnių. ...
-
Naujausia informacija apie beždžionių raupų atvejus Lietuvoje: serga trys vyrai, sąsajų tarp jų nėra46
Trys Lietuvoje nustatyti beždžionių raupų atvejai tarpusavyje epidemiologiškai nėra susiję, tačiau visi užsikrėtusieji lankėsi Vokietijoje. ...
-
Beždžionių raupai Lietuvoje: kaip ruošiasi Klaipėda?5
Paaiškėjus apie pirmąjį Lietuvoje beždžionių raupais užsikrėtusį asmenį, prabilta ne tik apie vakciną, bet ir apie pirminį apsisaugojimą nuo ligos bei pagrindinius jos simptomus. Apie tai jau galvojama ir uostamiestyje. ...