Quantcast

Dėl pandemijos PSO rekomenduoja atidėti nebūtinus vizitus pas odontologą

Kad būtų užkirstas kelias tolesniam koronaviruso plitimui, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina atsisakyti nebūtinų vizitų pas odontologus. Antradienį paskelbtose gairėse sakoma, kad įprastinės apžiūros, profesionali dantų higiena ir profilaktinis gydymas turi būti atidedami, kol koronaviruso perdavimo rodikliai bus „pakankamai“ maži. Dėl koronaviruso plitimo per vadinamuosius aerozolius – mažyčius seilių lašelius ore – odontologams kyla ypač didelė rizika užsikrėsti.

Turėtų būti atidėtas ir kosmetinis dantų gydymas, rekomendavo PSO. Tačiau gydymas privalo būti suteikiamas stipraus skausmo atveju, taip pat išsaugant oralines funkcijas ir paciento gyvenimo kokybę. Pagal galimybes odontologai prieš gydymą pacientams turėtų suteikti konsultaciją telefonu ar vaizdo ryšiu.

Odontologai susiduria su ypač didele rizika užsikrėsti ir tokiu atveju gali patys lengvai perduoti virusą pacientams, įspėjo PSO. Personalas odontologų kabinetuose „ilgesnį laiką dirba labai arti paciento veido“ ir kontaktuoja su jų seilėmis, krauju ir kitais kūno skysčiais.

PSO direktorius odontologijos klausimais Benoît‘as Varenne‘as žurnalistams sakė, kad 75 proc. PSO šalių odontologijos paslaugos dėl pandemijos buvo apribotos arba visiškai neteikiamos. Manoma, kad 3,5 mlrd. žmonių pasaulyje turi odontologinių problemų. Svarbu, kad odontologai per pandemiją būtų pakankamai aprūpinti apsauginiais rūbais ir medžiagomis, pabrėžė B. Varenne‘as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių