Quantcast

Dauguma skiepui turės registruotis patys

Per du su puse vakcinacijos mėnesio bent viena doze paskiepyti apie 9 proc. gyventojų. Kaip atrodys procesas, kai bus paskiepytos prioritetinės grupės, ir teisę į vakciną įgis didžioji gyventojų dalis –  beveik 1,79 mln. žmonių, jaunesnių nei 65-erių?

Masinės vakcinacijos starto tikimasi pavasario pabaigoje, tačiau  Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai kol kas negali pasakyti nei tikslios jo datos, nei per kiek laiko bus paskiepyti norintieji. "Turima informacija apie vakcinų pristatymus yra gana ribota ir neaišku, kiek aktyviai skiepysis prioritetinės grupės", – aiškina SAM atstovas Lukas Galkus.

Kaip pabrėžia SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vyriausiasis specialistas, vakcinacijos tvarka bus kitokia – žmonės skiepui turės užsiregistruoti patys.

Kas antras eilėje?

– Kokia seka bus skiepijami jaunesni nei 65-erių asmenys? Ar dėl jų eiliškumo nuspręs SAM, ar tai bus palikta poliklinikų ir kitų skiepijimo centrų nuožiūrai?

– Kai bus baigti skiepyti vyresni nei 65-erių asmenys, pereisime prie tų, kurie yra jaunesni ir serga lėtinėmis ligomis. Vėliau prasidės masinė vakcinacija. Kol kas nėra ministerijos sprendimo, kad masinės vakcinacijos metu būtų dar smulkinama populiacija pagal amžių – visi, kas norės skiepytis, galės užsiregistruoti ir pasiskiepyti.

– Ar pirmumą turės visomis lėtinėmis ligomis sergantys asmenys?

– Bus patvirtintas ligų kodų sąrašas, kuriomis lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims yra didesnė rizika užsikrėsti COVID-19 ir sunkiau sirgti. Šiuo metu šis sąrašas derinamas su gydytojų ir mokslininkų organizacijomis. Kai jis bus patvirtintas, bus aišku, kam skiepas priklausys anksčiau, o kas dar turės palaukti.

Lukas Galkus

Turės registruotis patys

– Kaip likę gyventojai, nepriskirti prioritetinėms grupėms nei dėl amžiaus, darbo pobūdžio ar ligų, galės registruotis skiepytis? Ar bus bendra sistema?

– Kai pradėsime masinę vakcinaciją, bus bendra registracija visiems gyventojams – nesvarbu, kiek kuriam metų, – 45 ar 21. Visi esveikata.lt portale galės užsiregistruoti skiepui laisvu vizitui laiku, o jei tokio nebus, atsistoti į eilę ir laukti. Kas nesinaudoja kompiuteriu ar nemoka užsiregistruoti internetu, galės tai padaryti telefonu, skambindami į vakcinacijos centrą.

– Šiai grupei priklauso beveik 1,8 mln. Jei užlūžta sistemos, paskelbus registraciją į vaikų darželius, kas bus, kai bandys užsiregistruoti toks kiekis žmonių? Ar nekils chaoso?

– Kas pirmesnis užsiregistruos, tas greičiau ir gaus skiepą. Kitiems gali tekti palaukti, nes vakcinų tiekimas nėra toks, kad patenkintų visų poreikius.

– Kada asmenys nuo šešiolikos iki 65-erių galės pradėti registruotis?

– Kol kas pasakyti tikslų laiką sunku, nes neaišku, kada baigsime skiepyti prioritetines grupes. Planuojama, kad masinė vakcinacija galėtų prasidėti pavasario pabaigoje, maždaug gegužę, bet viskas labai priklauso, kiek gausime vakcinų ir kaip aktyviai skiepysis prioritetinės grupės, t.y. vyresni nei 65 metų asmenys, o vėliau sergantieji lėtinėmis ligomis. Jei šios grupės bus aktyvios, bus daug norinčiųjų skiepytis, masinės vakcinacijos startas bus vėlesnis. Bet jei šios grupės skiepysis neaktyviai, vakcinų tikrai niekas nelaikys sandėlyje, ir bus greičiau pereita prie masinės vakcinacijos, kai visi norintieji galės gauti skiepus.

Kai bus matoma, kad prioritetinių grupių aktyvumas mažėja ir dėl to lieka vakcinų, tada ir bus tikslingiausia paskelbti startą masinei vakcinacijai.

– Ar yra kokių žinių dėl vaikų ir nėščiųjų skiepijimo?

– "Pfizer-BioNTech" vakcina registruota asmenims nuo šešiolikos metų, taigi nuo tokio amžiaus ir bus skiepijama.

Jau pradėti vakcinų bandymai su vaikais. Dėl nėščiųjų žinių nėra. Kaip labai siaura populiacija jos dažnai neįtraukiamos į mokslinius vaistų tyrimus.

– Kas duos startą pradėti masinio skiepijimo registraciją?

– Kada bus pereinama prie masinės vakcinacijos, nuspręs SAM. Ministerija stebi, koks skiepijmo aktyvumas, kiek dabar panaudojama vakcinų, kiek paskiepyta skirtingų amžiaus grupių žmonių. Kai bus matoma, kad prioritetinių grupių aktyvumas mažėja ir dėl to lieka vakcinų, tada ir bus tikslingiausia paskelbti startą masinei vakcinacijai. Visuomenė visais įmanomais kanalais bus informuojama, kaip jie galės užsiregistruoti, o tie, kas negalės to padaryti internetu, bus skelbiami telefono numeriai, kuriais galima skambinti. Dirbsime su šeimos gydytojais, kad jie patartų savo pacientams, kur šie gali užsiregistruoti.

S. Žiūros / ELTOS nuotr.

Gamintojo rinktis negalima

– Jau paskiepyta 65-erių kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors dar nepaskiepyta daug vyresnio amžiaus asmenų. Ar poliklinikos gali savo sprendimu imtis jaunesnių skiepijimo, jei neprisikviečia vyresnių?

– Poliklinikos, kitos gydymo įstaigos dabar skiepija asmenis, kuriems yra per 65 metai. Prioritetas pirmiausia teikiamas 80-ies ir vyresniems, 75-erių ir vyresniems, ir taip toliau. Bet susiklosto tokia situacija, kad, pradėjus skiepyti prioritetinę grupę, jos aktyvumas palaipsniui mažėja. Pasiskiepijus tiems, kurie labiausiai to norėjo, kitus dar reikia įtikinėti, tai užtrunka laiko. Kad vakcinos būtų efektyviau naudojamos (o jų kiekvieną savaitę į vakcinacijos centrus pristatoma vis daugiau), matydamos tuos srautus, įstaigos gali iš prioritetinės vyresnių nei 65 metų grupės kviesti skiepytis ir kitus asmenis, jei mato, kad tam lieka vakcinos. Bet prioritetas turi būti teikiamas vyriausiesiems.

Ministerija ieško sprendimo, kaip būtų galima užfiksuoti teisiškai, kad žmogus atsisako skiepytis kažkuria vakcina, nes niekas nesiūlo konkretaus skiepo – siūloma galimybė pasiskiepyti.

– Kokių priemonių SAM gali imtis tose savivaldybėse, kurios atsilieka skiepijimo tempais? Gal nepanaudotos vakcinos perduodamos kitoms savivaldybėms ar sumažinami skiriami kiekiai?

– Ministerija nuolat bendrauja su savivaldybėmis ir raštu, ir kiekvieną savaitę aptariame situaciją gyvai. Kur tempai lėtesni, bandome išsiaiškinti priežastis ir kartu jas išspręsti.

Atimti paskirtų ir pristatytų įstaigoms vakcinų tikrai neketinama. Bet jei SAM mato, kad įstaiga turi dideles atsargas šaldytuvuose, tą savaitę jai neskiriama vakcinos papildomai ar skiriama mažiau.

– Koks SAM sprendimas dėl asmenų, kurie nori skiepytis, bet ne "AstraZeneca" vakcina?

– Gyventojams siūloma pasiskiepyti, o visos vakcinos, kurios yra registruotos ES, yra saugios ir efektyvios visoms amžiaus grupėms. Prioritetinėms grupėms suteikiama tik galimybė pasiskiepyti anksčiau, bet ne pasirinkti kurio gamintojo vakcina. Todėl labai kviečiame visus gyventojus pasinaudoti šia galimybe ir pasiskiepyti jiems tuo metu paskirta vakcina.

Ministerija ieško sprendimo, kaip būtų galima užfiksuoti teisiškai, kad žmogus atsisako skiepytis kažkuria vakcina, nes niekas nesiūlo konkretaus skiepo – siūloma galimybė pasiskiepyti. Kad dėl tokių atvejų nelėtėtų skiepijimo procesas, tokie žmonės būtų pakviesti skiepytis masinės vakcinacijos metu. Bet jokiu būdu ir tada jie negalės rinktis vakcinos. Jei ir tada atėjusiojo skiepytis netenkins paskirta vakcina, jis galės atsisakyti ir visai nesiskiepyti.

Ketvirtoji vakcina

– Ar prasidėjus masinei vakcinacijai daugės skiepijančiųjų?

– Viskas labai priklausys nuo vakcinos tiekimo. Kol jų kiekiai mažesni, logistiškai išskaidyti į daug mažų centrų gali būti sudėtinga. Ir toliau bus išlaikomas modelis, kad kiekvienoje savivaldybėje yra paskirta bent viena vakcinavimą organizuojanti įstaiga, kuri ir nusprendžia, kiek šeimos gydytojų kabinetų pasitelkti, kad būtų užtikrintas efektyvus ir sklandus vakcinavimas. Jau dabar daug šeimos gydytojų kabinetų patys skiepija savo pacientus, ir ateityje toks modelis bus išlaikomas.

Žinoma, didėjant apimtims, reikės didinti ir skiepijimo vietų skaičių, ir tai tikrai bus daroma.

– Ar  "Johnson&Johnson" vakcina, kurios užtenka vieno skiepo ir kurios logistika paprastesnė, bus skiriama tolygiai visoms savivaldybėms ar nukreipiama į regionus, kur gyventojai labiau išsibarstę, juos sunkiau kviesti skiepytis?

– Kaip bus skirstoma ši vakcina, kol kas pasakyti negalima, nes gamintojas dar nepateikęs informacijos, kiek jos planuoja pristatyti artimiausiais mėnesiais. Jei gausime mažą kiekį, kaip kad buvo su "Modernos" vakcina, neskirstysime po visą Lietuvą, nes logistiškai tai būtų per daug resursų reikalaujantis darbas. Tada būtų nukreipiama į tam tikras vietas.

– Kokios, pagal dabar turimus susitarimus su vakcinų gamintojais ir turint omeny, kad prisidės ir "Johnson&Johnson" vakcina, prognozės: per kiek laiko 16–65 metų asmenims realu būti paskiepytais?

– Iš viso šio grupėje yra 1,79 mln. gyventojų, apie 145 tūkst. iš jų jau yra persirgę. Kol kas turima informacija apie vakcinų pristatymus yra gana ribota, todėl į klausimą, kada jie galės būti paskiepyti, negaliu atsakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm...

hm... portretas
Nemąstanti valdžia - nori, kad kuo daugiau žmonių būtų paskiepyti, bet neleidžia rinktis vakcinos. Leiskite pasirinkti ar patiems nusipirkti, pamatysite, kad net tie, kurie dvejoja persigalvos.

Ar galima

Ar galima  portretas
laukti skiepijimo kol atsiras galimybė gauti "Johnson&Johnson" vakciną?

kam

kam portretas
galima rinktis, o kam ne
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių