Quantcast

Dantų priežiūra ir burnos higiena: ar išlaikysite egzaminą?

  • Teksto dydis:

Sakoma, kad akys yra sielos veidrodis. Neabejotinai galima sakyti, kad dantys yra žmogaus kultūros požymis. Baigę du mėnesius trukusias odontologijos pamokas dienraščio "Kauno diena" "Sveikatos" priedo puslapiuose neabejotinai tapome ir kultūringesni, ir sveikesni. Žinoma, jei mokėmės atsakingai.

Pasikartokime pagrindines taisykles

Saugo nuo ligų

1. Taisyklingas dantų valymas – vienintelis veiksmingas būdas apsisaugoti nuo pagrindinių dantų ligų – dantų ėduonies ir periodontito.

2. Dantų ėduonis yra infekcinė liga, kurios vystymąsi skatina neracionali mityba, didelis angliavandenių kiekis maiste, netinkamas mitybos režimas, sumažėjęs emalio rezistentiškumas, paveldėjimas, seilių struktūros ir kiekio pakitimai.

3. Apnašos kaupiasi greičiau, jei dažniau valgomas tik minkštas maistas, netaisyklinga dantų padėtis, netinkamas protezas.

Šepetėlis ir pasta

4. Dantis būtina valyti du kartus per dieną – rytą ir vakare, po valgio praėjus 20–30 min.

5. Dantų šepetėlio šereliai turi būti minkšti arba labai minkšti, suapvalintais galiukais. Šepetėlį rekomenduojama keisti kas tris mėnesius ir net dažniau, jei jis susidėvi.

6. Valymo trukmė turi būti 2–3 min. arba gali būti skaičiuojama judesiais – po 8–10 vienai dantų porai. Valymo sritį vienu metu sudaro du dantys.

7. Dantis reikia valyti dantų pasta, kurioje yra fluorido — jis stiprina emalį, dėl to dantys tampa atsparesni aplinkos veiksniams.

8. Higieninės dantų pastos, kuriose nėra veikliųjų medžiagų, pavyzdžiui, fluoro, siūlomos žmonėms, turintiems implantų ir nešiojantiems protezus, nes didesnė fluoro koncentracija gali pakenkti implantams.

9. Daugelis balinamųjų dantų pastų dantų šviesinimo efektą pasiekia nuvalydamos paviršinį dantų emalio sluoksnį, kuris būna su dėmėmis nuo arbatos, kavos, rūkymo, taip atidengdamos gilesnį ir baltesnį emalio sluoksnį ir kartu plonindamos dantų emalį. Dėl to dažnai padidėja dantų jautrumas.

10. Po valgio specialiu tarpdančių siūlu reikia išvalyti dantų tarpus ir išskalauti burną, po to pamasažuoti dantenas.

11. Pažangiausias dantų valymas – taikant paskutinio dešimtmečio inovacijas: specialų vieno danties šepetėlį ir individualiai parinktus tarpdančių šepetėlius.

Post scriptum

12. Liežuvio valymas sumažina apnašų burnoje, mikrobų, riziką susirgti dantų ir dantenų ligomis, pagerina liežuvio kraujo apytaką, blogą burnos kvapą. Žmogus jaučia švaros ir gaivos pojūtį burnoje.

13. Pas odontologą reikia apsilankyti du kartus per metus, o ne tada, kai dantį jau suskausta.

14. Sveikiausia valgyti kuo daugiau natūralių maisto produktų, daržovių, vaisių, nerūkyti, mažiau gerti kavos ir alkoholinių gėrimų, mažiau valgyti saldumynų ir angliavandenių turinčio maisto.

15. Negydant vaikų dantų gali sutrikti normali raida ir kramtymo funkcijos, gali atsirasti ortodontinių anomalijų ar tam tikrų psichologinių, socialinio bendravimo problemų dėl dantų skausmo, neestetinio dantų vaizdo ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių