Quantcast

COVID-19 skyriuje reikia kantrybės: nepasiskiepiję pacientai – aršūs ir nurodinėja, kaip juos gydyti

  • Teksto dydis:

„Tokia sunki situacija, kokia yra dabar, per pirmąją COVID-19 bangą nebuvo. Jeigu pavasarį kas antram ligoniui reikėjo deguonies, tai dabar – devyniems iš dešimties. Skyriuje nuolat yra ligonių, kuriems taikoma intubacija (vamzdelio įvedimas) ar dirbtinė plaučių ventiliacija. Jau mėnuo, kai užimtos visos lovos, jeigu vienas žmogus pasveiksta, tuoj pat į jo vietą guldomas kitas“, – apie kasdienybę pirmajame Šilutės ligoninės COVID-19 skyriuje kalba skyriaus koordinatorius, gydytojas Edgaras Padimanskas.

Dieną ir naktį ligonių gyvybes gelbstintys gydytojai Audronė Dmitrijevienė, Martynas Zutkis neskaičiuoja viršvalandžių, nuovargio, iš šeimų atimto laiko. Dirbti jiems tenka ir sunkiomis psichologinėmis sąlygomis, mat dažnai patiria spaudimą iš pacientų ar jų artimųjų, rašoma Šilutės ligoninės pranešime.

Dažniausiai nepasiskiepiję pacientai būna aršūs, nenori pripažinti ligos, gydytojams nurodinėja, kaip turėtų būti gydomi. Būna ir tokių atvejų, kad gydytojų, slaugytojų darbas stebimas per skyriaus langus, filmuojamas.

Nuo rugsėjo pabaigos Šilutės ligoninėje suformuotas taip vadinamas antrasis COVID-19 skyrius, kuomet infekcija buvo patvirtinta Slaugos ir Palaikomojo gydymo pacientams, atlikus profilaktinį testavimą. Šiame ligoninės karštajame taške dirba gydytojai Violeta Giedraitienė ir Mantas Viliušis.

Imunitetas formuojasi skirtingai

Ar mes galime nurodinėti elektrikui, kuris dirba savo darbą, jei nieko neišmanome? Pagalvokite, ar galite nurodinėti gydytojui, jeigu nesate tos srities specialistai.

Pirmasis COVID-19 skyrius įsikūręs atokiau nuo kitų ligoninės pastatų, Tulpių gatvėje. Čia yra dvidešimt lovų, dvi iš jų reanimacinės. Skyriaus veikla atnaujinta nuo rugpjūčio 16 dienos, kada Šilutės rajone pradėjo daugėti susirgimų koronavirusu. Jau mėnuo, kai visos skyriaus lovos nuolat užimtos.

Apie 90 proc. skyriuje gydomų pacientų yra neskiepyti. Skyriaus koordinatorius gydytojas E. Padimanskas pripažįsta, kad serga ir skiepyti žmonės, tačiau jie serga lengviau. Pavyzdžiui, neseniai skyriuje gulėjo virš 70 metų vyras ir žmona, kurie abu paskiepyti buvo pavasarį. Po keturių parų jie išvažiavo namo. Tuo tarpu buvo atvejų, kai jaunesni neskiepyti žmonės skyriuje praleido po dvidešimt dienų, nes liga jiems pasireiškė sunkesne forma.

Kaip veikia skiepas, ar bus didelis jo veiksmingumas, priklauso nuo žmogaus imuniteto, kuris kiekvieno skirtingas. Būna, kad sunkiau persirgęs žmogus po 3 mėnesių nebeturi antikūnų, o lengviau sirgęs – jų turi dar ir po pusės metų. Gydytojo pastebėjimu, antikūnai kur kas ilgiau išsilaiko pas vaikus, negu suaugusiuosius. Susilpninti imunitetą gali įvairios vėžinės, autoimuninės ligos, cukrinis diabetas.

Skyriuje dar neteko gydyti pacientų jau kartą persirgusių COVID-19 liga.

COVID-19 sergančius ligonius Šilutės ligoninėje gydo (iš kairės) vyresnioji slaugytoja K. Norkienė, gydytojai E. Padimanskas, M. Zutkis, A. Dmitrijevienė. Šilutės ligoninės nuotr.

Antivakseriai nurodinėja, kaip gydyti

Skaudu COVID-19 skyriuje dirbantiems gydytojams girdėti, kai jų darbą nuolat kritikuoja antivakseriai ar jų artimieji. Nepasiskiepiję, COVID-19 ligos nepripažįstantys žmonės yra agresyvesni, dėl to psichologinė atmosfera skyriuje sudėtingesnė negu pavasarį.

„Jie reikalauja, nurodinėja, kaip juos gydyti, ką reikia daryti. Ar mes galime nurodinėti elektrikui, kuris dirba savo darbą, jei nieko neišmanome? Pagalvokite, ar galite nurodinėti gydytojui, jeigu nesate tos srities specialistai“, – apmaudo neslepia E. Padimanskas.

Gydytojai prašo ir sąmoningumo: neikite į parduotuves, šeimos gydytojų centrus ar ligoninės polikliniką žinodami, kad sergate COVID-19. Visų pirma, tai yra pažeidimas, už kurį gresia bauda ar net baudžiamoji atsakomybė. Antra, jeigu neturėsime sąmoningumo, pandeminė situacija ir toliau nesibaigs, kovidiniais pacientais ir toliau bus perpildytos ligoninės, dėl to sunkiau paslaugas gaus žmonės, kurie serga lėtinėmis ligomis, dėl to mokyklose bus izoliuojami vaikai.

Plaučių nuotrauka negydo

Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad COVID-19 susirgę žmonės prašo šeimos gydytojų siuntimų atlikti plaučių nuotrauką. Praėjusią savaitę vienas toks sergantis pacientas atėjo į Šilutės ligoninės Konsultacinę polikliniką, kartu su kitų ligonių srautu. Taip jis sukėlė pavojų kitų pacientų ir medikų sveikatai.

Rentgeno nuotrauka negydo, nereikia savavališkai veržtis į poliklinikas, prašyti šeimos gydytojų siuntimų.

„Jeigu nėra dusulio, oro trūkumo, greičiausiai plaučių nuotrauka susirgimo neparodys. Rentgeno nuotrauka negydo, nereikia savavališkai veržtis į poliklinikas, prašyti šeimos gydytojų siuntimų“, – sako E. Padimanskas.

Gydytojas primena, kad susirgus koronavirusu, visų pirma reikia konsultuotis su savo šeimos gydytoju, karščiuojant temperatūrą mušti tam skirtais vaistais. Jeigu pasijutote blogai, pradėjo trūkti oro, atsirado dusulys ar kiti ryškesni COVID-19 simptomai, reikia kviesti greitąją medicinos pagalbą. Atvykę medikai, kurie specialiai tam pasiruošę, jūsų būklę įvertins objektyviai ir jeigu bus poreikis, atveš į COVID-19 skyrių.

Statistiniai duomenys

Spalio 12 dienos duomenimis, Šilutės ligoninėje buvo gydomi 37 pacientai, kuriems patvirtinta COVID-19 liga. COVID-19 skyriuje Tulpių gatvėje buvo gydoma 14 pacientų. Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje vakar gydomi 23 pacientai.

Šilutės rajone pirmadienio parą patvirtinta 11 naujų COVID-19 atvejų, šiuo metu serga 335 gyventojai.

Ligoninėje ir toliau teikiama būtinoji ir stacionarinė pagalba, ambulatorinės bei planinės paslaugos, iš dalies ribojamos Palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

00

00 portretas
O pasiskiepije jau ramus kaipaveles,suviskuo susitaike

Vakcina STOP

Vakcina STOP portretas
Straipsnėje rašoma: “ Skyriuje dar neteko gydyti pacientų jau kartą persirgusių COVID-19 liga”. Tačiau po Covid skiepo pacientų apstu. Jie ir sirgdina Covid liga jūs ir jūsų artimuosius, nes paskiepytu daugiau nei kas antras žmogus. Taigi: skiepyti žmonės kelia pavojų, o už skiepa galit “dėkoti “ Seimo nariams. Skiepais ne tik sirgdinami nevakcinuoti žmonės, bet ir vakcinuoti irgi. Plius vakcinuoti žmonės į kraują susileidžia eksperimentinių vakcinų medžiagas ir gauna ilgalaikius sutrikimus, neįgalumą ir mirtį.

Kažkas netaip

Kažkas netaip portretas
Juk į ligonines patenka tik sunkūs ligoniai.O tai kaip jie sugeba dar būt agresyvūs,jei sergantys būna tokie ligos palaužti,silpni,dedamos deguonies kaukės,kiti net prie mirties.ir sugeba dar daktarams nurodynėt?nejuokinkit
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių