Quantcast

Per COVID-19 pamirštas gripas grįžta su trenksmu: šiemet ypač „šienauja“ vaikus

  • Teksto dydis:

Epidemiologai įspėja, kad per COVID-19 pamirštas gripas grįžta su trenksmu. Pirmieji tai pajautė vokiečiai, o tūkstantinė infekcijų banga plūstelėjo ir į mūsų šalį. Kodėl tiek daug sergančiųjų, į LNK žurnalisto klausimus atsakė Šeimos gydytojų asociacijos vadovas Julius Kalibatas.

– Gripas, sako, atėjo su trenksmu. Jeigu praeitą savaitę buvo tik 700 su trupučiu atvejų 100 tūkst. gyventojų, daba jau artėjame prie tūkstančio atvejų…

– Iš tikrųjų kas savaitę po kelis šimtus atvejų 100 tūkst. gyventojų vis daugiau. Laukiame, kada bus pusantro tūkstančio atvejų, nes tada reikės skelbti epideminę situaciją. Norint tiksliau apibūdinti, tai yra ne vien gripo protrūkis. Epideminė situacija skelbiama, kai ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijos, plius gripo, plius COVID-19 atvejų skaičius viršija pusantro tūkstančio atvejų 100 tūkst. gyventojų. Paties gripo atvejų nėra tiek daug. Vyrauja ūmūs viršutinių kvėpavimo takų uždegimai, būtent tos virusinės infekcijos, kurias sukelia apie du šimtai įvairių rūšių virusų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kuo ypatingas šių metų gripas? Pacientai sako, kad jis kiek aštresnis nei praėjusiais metais.

– Tenka sutikti su pacientų pastebėjimais. Tą mato ir gydytojai. Daugelis COVID-19 prasirgome ne vieną, o du ar net tris kartus. Sakyčiau, ši infekcija šiek tiek nualino mūsų imuninę sistemą. Dabar gripas irgi yra pavojingesnis.

– Jei praėjusį sezoną gripu sirgo tik 6 proc. vaikų, šiemet – 70 proc.?

– Sudėtinga, pasaulio mokslininkai apie tai galvoja. Persirgus susiformuoja imunitetas, ir tas imunitetas yra dalinis. Jis nėra visiškai atsparus šiųmetinio gripo variantui, bet, manoma, kad iš dalies išlieka ir kitais metais.

O kadangi praėjusį sezoną labai mažai vaikų sirgo gripu, manoma, kad tas imunitetas nesusiformavo, atsparumo neįgijo, todėl šiemet gripas ypač „šienauja“ mažuosius.

– Turbūt sunku daugeliui atskirti, ar gripu serga, ar koronavirusu, jei neatlieka serologinio tyrimo. Kaip atskirti?

– Atvirai pasakius, serologinis tyrimas tikrai padėtų tą nustatyti, nes dabar kalbant apie Omikron B.4 ar B.5 potipius, simptomai gali būti labai panašūs į gripo. Gali būti labai panašūs ir – į ūmaus virusinio kvėpavimo takų uždegimo. Todėl norint tiksliai žinoti, vertėtų atlikti tuos serologinius tyrimus.

– Ar nevėlu skiepytis nuo gripo?

– Aišku, nuo gripo galima skiepytis dar ilgai, nes, reikia manyti, kad gripo sezonas užsitęs iki gegužės mėnesio. Kuo anksčiau pasiskiepijus, tuo didesnė tikimybė, kad tuo gripu nesusirgsite. Kad susidarytų specifinis imunitetas gripui, turi praeiti dvi savaitės. Todėl tie, kurie pasiskiepijo, po tų kelių savaičių gali būti tikri, kad gal nesusirgs gripu, o jei susirgs, tai tikrai nebus sunkių komplikacijų.

Kiekvienas turi saugoti savo sveikatą ir negalvoti, kad bus tas, kuris neužsikrės.

– Kokios tos komplikacijos gali būti?

– Turbūt sunkiausia – virusinės pneumonijos, miokarditai, inkstų funkcijos pažeidimai. Mes labiausiai šito bijome. Manoma, kad ir infarktų, insultų pagausėjimas gali būti susijęs su gripo virusine infekcija.

– Kaip galėtume apsisaugoti nuo gripo? Kokios veiksmingiausios priemonės? Ar reikėtų vėl kaukes prisiminti?

– Be abejo, apsauga nuo gripo yra tokia pati kaip ir nuo koronavirusinės infekcijos. Ir daug kartų kalbėta, manau, kad visi žino, kokias reikia naudoti apsaugines priemones. Be abejonės, – kaukės žmonių susibūrimo vietose: parduotuvėse, viešajame transporte ir kt. Taip pat rankų higiena. O didžiausia apsauga – neiti ten, kur mums nėra būtina eiti. Kuo mažiau lankytis kino teatruose, krautuvėse, krepšinio salėse. Kiekvienas turi saugoti savo sveikatą ir negalvoti, kad bus tas, kuris neužsikrės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"trenksmas"

"trenksmas"  portretas
ir buvo gripo,tik jam priskirdavo koki tai kovida .

Diana

Diana portretas
Tai nėra gripas. Streptokokas A. Po du antibus vaikai geria. Antibu mieste trukumas

Ar galima

Ar galima portretas
truuti baisiau pagasdinti.Nes, gripas tokiu metu visada buvo eilinis dalykas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių