Quantcast

COVID-19 gydymas gali kainuoti ir 134 tūkst. eurų: ar nesiskiepiję turėtų už tai susimokėti patys?

  • Teksto dydis:

Viešojoje erdvėje vis garsiau kalbama, kad nesiskiepijusiems nuo COVID-19 asmenims susirgus šia infekcija už gydymą ligoninėje tektų susimokėti iš savo kišenės. Toks siūlymas kelia diskusijas tarp teisininkų ir politikų. Vieni sako, kad Seimas jam pritartų, kiti beda pirštu į Konstituciją – gydymas visiems nemokamas.

„Keista, kai sąmoningai nesiskiepijusių žmonių žymiai didesnes gydymo išlaidos apmoka būtent tie žmonės, kurie elgėsi sąmoningai ir yra pasiskiepiję. Man atrodo, kad tai reikėtų peržiūrėti ir pastatyti viską į savo vietas, kad už savo sprendimus atsakytų patys žmonės“, – pirmadienį sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Kad gydymas nuo COVID-19 mokesčių mokėtojams kainuoja daug patvirtina ir Valstybinė ligonių kasa, praneša LNK.  Vidutinė sergančiojo gydymo kaina ligoninėje – apie 1,7 tūkst. eurų. Taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją gydymas brangsta nuo 5 iki 33 tūkst. eurų, o jeigu prireikia sudėtingesnio gydymo – ir iki 134 tūkst. eurų.

Nors pasiskiepijus tokių didelių išlaidų galima išvengti, Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas sako, kad siūlymas nesiskiepijusiems susimokėti už gydymą Seime palaikymo nesulauktų. „Kai kurie parlamento nariai bandė įteisinti ir tokias aplinkybes, kad jeigu susižalojai ar patyrei nelaimę būdamas neblaivus, tai būtinoji pagalba yra suteikiama nemokamai, o vėliau turi mokėti. Tam nebuvo pritarta ir aš kolegos R. Šimašiaus siūlymui kategoriškai nepritariu“, – sakė Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. 

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas mano kitaip. „Tam tikrose ribose išdiskutavus, galimas ir toks kelias priėmus tam tikrą nuostatą ir Seimas gali iškart kreiptis į Konstitucinį Teismą ir dar iki įstatymo įsigaliojimo jis pasakytų, ar tokios nuostatos galimos ar jas reikia koreguoti. Galimas ir toks kelias“, – teigė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras. 

LNK kalbinti teisininkai neabejoja, kad nesiskiepijęs žmogus laimėtų, jeigu teismui apskųstų reikalavimą susimokėti už gydymą, nes tokia prievolė būtų neteisėta.

„Tai  būtų prieš teisę. Bet kuriuo atveju, mes turime žiūrėti sprendimo proporcingumą ir būtent šis atvejis, tarkim, nesiskiepijimas, absoliučiai niekaip neturėtų būti išskiriamas iš galybės kitų klausimų, kada būtinoji sveikatos pagalba yra suteikiama“, – teigė advokatas Vilius Mačiulaitis. 

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Vytautas Sinkevičius kategoriškas – reikalavimas nepasiskiepijusiems mokėti už gydymą pažeistų Konstituciją. „Konstitucija užtikrina pamatinę žmogaus teisę, kad jam susirgus valstybė laiduoja jam medicininę pagalbą, o nemokamos medicininės pagalbos apimtį nustato įstatymas. Negalima asmenų diskriminuoti pagal tai, ar jis pats prisišaukė ligą ar jis elgėsi neatsakingai ir susirgo“, – teigė V. Sinkevičius.

Žmonių nuomonės šiuo klausimu skiriasi. Tiesa, vienas kalbintas nesiskiepijęs žmogus, išgirdęs kiek gali kainuoti gydymas nuo COVID-19, teigė, kad reikės eiti skiepytis.

Daugiau – vaizdo įraše:

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
1. Kur kreiptis dėl PSD įmokų grąžinimo? 2. Kam turi būti pateiktas prašymas? Man nusispjaut, kad manęs negydys arba reiks susimokėt nes iki šiol ir taip už viską mokėjau. Segreguoja žmones tokiom kalbom ir daugiau žalos padaroma taip elgiantis, nei yra naudos.

TAIP

TAIP portretas
TIK TAIP

pensininkė

pensininkė portretas
o jei po skiepo aš susirgsiu ar man valstybė sumokės tuos pinigus jei taip tai bėgu skiepytis
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių