Quantcast

COVID-19 diagnozuoti įsigalioja greitieji testai, epidemijos gali būti lokalios

  • Teksto dydis:

Antradienį COVID-19 ligai diagnozuoti įsigalioja ir namuose atlikti greitieji savikontrolės testai, epidemijos, atsižvelgus į sergamumą, gali būti skelbiamos lokaliai, o ne nacionaliniu mastu.

Kaip praėjusią savaitę pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), savikontrolės mechanizmo įtraukimas turėtų sumažinti poliklinikų, šeimos gydytojų apkrovimą.

Tai reiškia, kad žmogus, atlikęs koronaviruso testą ir gavęs teigiamą atsakymą, apie jį turės informuoti gydytoją ir nusiųsti tai patvirtinančią nuotrauką. Tuomet e.sveikatoje bus nurodytas susirgimas koronavirusu.

Iki šiol gydytojai nuotoliniu būdu galėjo skirti tik nedarbingumą, net jei žmogus jaučia ligos simptomus ir turi teigiamą savikontrolės testo atsakymą. Tačiau tokiu atveju e.sveikatos sistemoje buvo įrašomas ūmus kvėpavimo takų susirgimas, o ne koronavirusinė infekcija.

„Mes norime turėti tikslesnius statinius duomenis. Matyt, ir vakcinacijai tas įrašas turės reikšmės“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Mes norime turėti tikslesnius statinius duomenis. Matyt, ir vakcinacijai tas įrašas turės reikšmės.

Kalbant apie lokalias epidemijos, savivaldybėse jos galės būti skelbiamos, kai savaitinis sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų pasieks 1,5 tūkst. atvejų, skaičiuojant ne tik susirgimus koronavirusu, bet ir kitomis peršalimo ligomis.

Vis dėlto, kaip sako A. Bilotienė-Motiejūnienė, svarbiu rodikliu liks ir lovų užimtumas ligoninėse, todėl epidemija savivaldybėje galės būti skelbiama ir atsižvelgus į lovų bei reanimacijos užimtumą.

Tai būtų daroma, stacionarių užimtų lovų skaičiui 100 tūkst. gyventojų tam tikroje savivaldybėje viršijus 1,2 tūkst. arba užimtų reanimacinių lovų skaičiui viršijus 120.

Šiuo metu per parą Lietuvoje nustatoma apie 1,2 tūkst. užsikrėtimų koronavirusu, ligoninėse gydoma apie pusantro šimto žmonių.

Vasario pradžioje per parą buvo nustatoma daugiau kaip 14 tūkst. užsikrėtimų koronavirusu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių