Quantcast

Ciberžolė – aukso vertės prieskonis: stiprina organizmą ir padeda lieknėjant

  • Teksto dydis:

Turbūt tikrai esate girdėję apie ryškiai geltonos spalvos prieskonį – ciberžolę. Ji  be galo aromatinga, patiekalams suteikianti ypatingą skonį ir spalvą. Vienos natūralių žolinių produktų įmonės įkūrėja Agnė Gedminaitė-Miškinienė sutiko papasakoti, kuo ciberžolė naudinga organizmui ir kaip gali padėti norintiems išvalyti organizmą ar sulieknėti.

Kas yra ciberžolė ?  

Ciberžolė nuo neatmenamų laikų yra pripažįstama kaip labai vertinga ir didelę naudą organizmui teikianti prieskoninė žolelė. Ciberžolė skirtingose šalyse naudojama skirtingai – vienose šalyse ji tik prieskonis, kitose vaistas, kai kur net ir kosmetikos sudėtinė dalis. Ciberžolė išsiskiria savo skoniu, aromatu ir spalva. Ji be galo vertinama Indijoje, netgi turi pavadinimą – indiškas šafranas. Taip pat galite išgirsti ir tokius pavadinimus, kaip auksinis prieskonis, kurkuma (milteliai išgaunami iš ciberžolės augalo). Prieskoniniams milteliams išgauti augalo šakniastiebis yra verdamas, džiovinamas ir sumalamas .  

Kuo ypatinga ciberžolės sudėtis?  

Ciberžolė be galo turtinga savo sudėtimi. Joje gausu lipidų, sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, mononesočiųjų riebalų, natrio, kalio, angliavandenių, skaidulų, baltymų, vitaminų A, C ir D, kalcio, geležies, piridoksino, magnio,  kurkuminoidų, eterinių aliejų, maistinių skaidulų ir natūralaus cukraus. Tai žmogaus organizmui reikalingų medžiagų ir vitaminų kokteilis.  

Daugelio sudėtinių dalių poveikį žmonės tikrai žino, tačiau plačiau verta papasakoti apie kurkuminą. Tai nedidelę, tačiau labai svarbią dalį sudaranti veiklioji medžiaga. Kurkumino poveikis organizmui – antioksidacinis ir priešuždegiminis. Jis neleidžia organizme atsirasti molekulėms, kurios skatina uždegimus, padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų atsiradimo, plitimo.  

Kurkuminas organizme didina antioksidantų kiekį. O tai reiškia, kad ne tik padeda užkirsti kelią įvairioms ligoms, bet ir ilgiau išlaikyti jaunystę, pristabdyti organizmo senėjimo procesus.  

Kuo ciberžolė naudinga organizmui?  

Ciberžolė gali padėti užtikrinti gerą savijautą, stipresnį imunitetą ir lėtesnius organizmo senėjimo procesus. Kaip jau minėta, pagrindiniai ciberžolės privalumai yra tai, kad ji turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Be šių dviejų pagrindinių savybių ciberžolė naudinga norint pagerinti virškinimą, lieknėjant, norint sustiprinti imunitetą, apsisaugoti nuo širdies ar kepenų ligų. Taip pat jau minėta sudėtinė dalis – kurkuminas – turi ir dar kelias svarbias savybes – padeda užkirsti kelią įvairioms smegenų ligoms, Alzhaimerio ligos atsiradimui ar progresavimui, vėžiniams susirgimams, naudingas žmonėms, sergantiems artritu, gali padėti palengvinti depresijos simptomus.  

Ar ciberžolė tinka lieknėjimui?

Visų pirma ciberžolė padeda skatinti metabolizmą. Jam pagerėjus ir suaktyvėjus organizmas ima deginti daugiau kalorijų.  

Kaip naudoti ciberžolę lieknėjant?  

Rekomenduojama išbandyti paprastą receptą su ciberžole. Jis padės ne tik norint sureguliuoti svorį, bet ir pagerinti virškinimą, aprūpinti organizmą naudingomis medžiagomis ir vitaminais.  

Receptas  lieknėjimui:

– 1 stiklinė šilto vandens,

– ketvirtadalis arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių;

– 1 valgomas šaukštas citrinos sulčių;

– pusė arbatinio šaukštelio medaus (nebūtina);

– ketvirtadalis cinamono.

Viską išmaišykite šiltame vandenyje ir išgerkite ryte prieš pusryčius. Taip organizmą pabudinsite, aprūpinsite naudingomis medžiagomis, pagerinsite virškinimą, palengvinsite svorio metimą, kadangi šis gėrimas padės išvalyti organizmą.  

Ar ciberžolė naudinga virškinimui ? 

Ciberžolė labai naudinga norintiems pagerinti virškinimą. Ji ne tik skatina tulžies gamybą, bet ir padeda sumažinti pilvo pūtimą, kuris atsiranda dėl pilve besikaupiančių dujų. Taip pat ciberžolė nuramina sudirgusį skrandį. Jei valgote daugiau kepto, aštraus ar sūraus maisto, skaninkite jį ciberžole – ji naudinga virškinimo sistemai. Sudėtyje esantis kalis ir magnis padės atsistatyti žarnynui po viduriavimo (tinka ir po virusinių ligų, tokių kaip roto virusas).   

Kuo ciberžolė naudinga imunitetui?  

Ciberžolė gali pasitarnauti ir imuniteto stiprinimui. Ji padeda organizmui efektyviai kovoti su bakterijomis ir virusais, mažina uždegiminius procesus. Jei imunitetas nusilpęs, būtinai įtraukite šį prieskonį į savo racioną. Ciberžolės miltelių per dieną galima suvartoti ne daugiau nei 10 g. Ją galima išgerti ryte tiesiog su vandeniu arba išmėginti receptą, kuris pateiktas aukščiau.  

Ciberžolė puikiai veikia ir kaip antidepresantas, padeda sumažinti depresijos simptomus, užkerta kelią įvairioms smegenų ir nervų ligoms. Tuo pačiu apsaugo nuo šių ligų įtakos imunitetui.  

Ciberžolė naudojama ne tik kaip prieskonis, tačiau tai dažnas ingredientas ir kosmetikos sudėtyje, kadangi teigiamai veikia odą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Svinas nedave , neduoda ir neduos geltonos spalvos, turbut deda ka nors kita...

Blusa

Blusa portretas
O kur skaitei, kad deda švino? Gal galima nuorodą?? Ačiū.

Jonas

Jonas portretas
Tiksliai ir as skaiciau kad spalvai palaikyti deda i miltelius švino,kas atsakys ar tiesa, nes žmonės,norėdami sau gero nuodysis.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių