Quantcast

Bangladeše atskirtų Siamo dvynių būklė – stabili

Praėjusią savaitę Bangladeše atskirtų Siamo dvynukių būklė yra stabili, šeštadienį pranešė šią itin sudėtingą ir ilgą operaciją atlikusių vengrų ir vietos gydytojų komanda.

Trejų metų dvynės Rabeya (Rabeja) ir Rukaya (Rukaja) suaugusios galvomis gimė dėl reto embriologinio sutrikimo, paveikiančio maždaug vieną iš 5–6 mln. gimstančių vaikų.

Mergaitės taisosi po 30 valandų trukusios operacijos Dakos karinėje ligoninėje, kurios metu buvo atskirtos jų kaukolės ir smegenys. 

Sudėtingą procedūrą, pavadintą operacija „Laisvė“, atliko 35 vengrų ir per 100 Bangladešo gydytojų komanda. 

Ją subūrusio labdaros fondo „Action for Defenceless People Foundation“ (ADPF) įkūrėjas Gergely Pataki (Gergejis Patakis) sakė, kad po galutinio atskyrimo, įvykdyto po daugybės pernai atliktų chirurginių operacijų, mergaičių būklė yra stabili.

„Tačiau turint omenyje, kad tokios retos sudėtingos chirurginės procedūros yra rizikingos, dar gali kilti komplikacijų“, – sakė jis žurnalistams per Dakos ligoninėje surengtą spaudos konferenciją.

Mergaitėms iki šiol iš viso buvo atliktos dvi neochirurginės ir 44 plastinės operacijos.

Prieš galutinio atskyrimo operaciją gydytojai sakė, jog tikimybė mergaitėms išgyventi yra tik 50 procentų.

Pasak ADPF, tik nedidelė dalis galvomis suaugusių Siamo dvynių atskyrimo operacijų būna sėkmingos.

Plastikos chirurgas G. Pataki šį vengrų labdaros fondą, nemokamai atliekantį operacijas neturtingiems žmonėms Vengrijoje ir užsienyje, 2002 metais įkūrė kartu su neurochirurgu Andrasu Csokay (Andrašu Čokajumi).

Pirmuoju etapu, atliktu pernai Bangladeše, per 14 valandų trukusią operaciją buvo atskirtos bendros dvynių smegenų kraujagyslės.

ADPF neurochirurgai ir plastikos chirurgai, kuriems talkino anesteziologai, radiologai ir pediatrai, taip pat naudojosi pažangia 3D kompiuterinės grafikos programine įranga abiejų mergaičių smegenų atvaizdui gauti.

Dvynių mama Taslima Khatun (Taslima Chatum) pasakojo apsiverkusi iš laimės, kai viena iš dukterų šeštadienį pasiprašė ant kelių. 

„Viena iš mano mažylių šįryt tarė man: „Mama, noriu tau ant kelių“, – sakė ji. – Tai mane labai nuramino. Aš labai laiminga.“

Vis dėlto moteriai neramu, ar dvynės visiškai pasveiks.

Pasai anesteziologo Marcello Csapody (Marselo Čapodžio), gydytojai tikisi, jog mergaitės bus visiškai sveikos, bet teigti, kad joms nebegresia joks pavojus, negali.

„Turime būti optimistai ir tuo pačiu – realistai," – sakė jis.  

ADPF Azijoje ir Afrikoje yra atlikęs maždaug 500 rekonstrukcinių operacijų, taip pat ir musulmonų rohinjų pabėgėliams Bangladeše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių