Quantcast

Augalų kvapai – geresnei savijautai ir stipresniam imunitetui

Aromaterapija veikia žmogaus organizmą, skatindama atkurti vidinę  pusiausvyrą ir susigrąžinti geresnę sveikatą. Kartu su taisyklingos mitybos ir dienos režimo įpročiais ji prisideda stiprinant natūralią imuninę sistemą.

Atkurti ryšį su savimi

Biomedicinos mokslų daktarės aromaterapeutės Jurgitos Šaulytės teigimu, aromaterapija, kai tik atsirado, buvo gydymo būdas, o iš augalų išgaunami eteriniai aliejai – natūralūs vaistai. Pasaulį užvaldžius farmacijai, aromaterapija nustumta į šalį, tačiau pastaruoju metu dideliu greičiu sugrįžta. Ir tai džiugina, nes pagrindinė aromaterapijos funkcija – atkurti žmogaus ryšį su savimi.

"Kiekvieno augalo eterinis aliejus turi unikalią struktūrą, unikalius cheminius komponentus – eteriniuose aliejuose jų yra apie 300, bet tik keli iš jų esminiai, vyraujantys, nulemiantys jo terapinę funkciją", – aiškina specialistė.

Situacija, kai siaučia koronavirusas, labai gerai rodo, kur link žmonijai reikia judėti, – į save. Gamta tarsi primena žmonėms, kas jiems turėtų būti svarbu.

Anot jos, šiais laikais žmonės su eteriniais aliejais dar tik pradeda susipažinti, dėl to yra labai daug stigmos. Daugeliui atrodo, kad eterinis aliejus – visų pirma kvapas. Levandomis kvepia SPA centruose ar masažo salonuose, jų eterinio aliejaus įlašinama siekiant atsipalaiduoti, gal dar vieną kitą kvapą žinome... Tačiau aromaterapija – ne tik tai.

J.Šaulytė pasakoja, kad, rašydama savo disertaciją Kompostelos Santjago universitete Ispanijoje, kur tyrė mitybą ir alergijas, priėjo prie išvados, kad augalinis maistas dešimt kartų sumažina riziką sirgti sinusitu ir alergine šienlige. Dar įdomiau buvo tai, kad jos kolegos ispanų mokslininkai nustatė, jog augalinė mityba sumažina moterų hormonines problemas. O gyvūninės kilmės baltymai – mėsa, pieno produktai – padidina tikimybę jausti PMS simptomus ir atsirasti alergijoms. Vadinasi, augalai turi kažką ypatingo. Taip aromaterapija ir atsirado biomedikės gyvenime – ji ėmė labiau domėtis, ką žmogui duoda gamta.

"Gamta – ne tik augalai. Tai gyvenimo dėsningumai. Mes esame gamtos dalis, ir kuo labiau nuo jos atitrūkstame, tuo labiau atitrūkstame ir nuo savęs: žmogus pradeda frustruoti, nebeatsirenka, ko jam reikia, kadangi pasiūla yra labai didelė, o savęs jis nejaučia", – sako J.Šaulytė.

Prieš porą šimtų metų, kai žmonės gyveno gamtoje, problemų buvo mažiau, nes nebuvo taip stipriai išreikštos miesto materijos, tiek lėkimo, tad žmonės natūraliai gyveno vienu ritmu su gamta.

"Kodėl daugumai mūsų labai patinka nuvažiuoti į sodybą ar prie jūros? – klausia aromaterapeutė. – Tiesiog gamta – natūrali mums stichija, kurioje daug greičiau atsigauname. Situacija, kai siaučia koronavirusas, labai gerai rodo, kur link žmonijai reikia judėti, – į save. Gamta tarsi primena žmonėms, kas jiems turėtų būti svarbu."

Svarbu vidinė pusiausvyra

Pati biomedicinos mokslų daktarė dabar propaguoja holistinį požiūrį į sveikatą. Anot jos, net medicina po truputį pereina prie to, kadangi holistinis – tai visa apimantis. Negalima akcentuoti vien tik sveikos mitybos ar sporto, nes žmogus gali maitintis sveikai, sportuoti, bet gyventi labai triukšmingoje ar emocijų, santykių, net fizine prasme toksiškoje aplinkoje ir jausdamas stresą. Ir jis nesijaus gerai, nes visi šie dalykai jam daro įtaką.

"Jeigu visose srityse nebus harmonijos – nebus ir harmoningo gyvenimo, – sako pašnekovė. – Todėl mūsų vidinė pusiausvyra yra labai svarbus dalykas. Netgi pasakyčiau taip: kalbant apie bet kokią sritį – ar tai būtų mūsų sveikata, ar sėkmė darbe, ar pasiekimai gyvenime, ar asmenybės savirealizacija – svarbiausia, kad būtų pusiausvyra ir jaustume ramybę būdami su savimi. Tada protas ramesnis ir neužgožia akimirkos grožio, kuris yra kiekvienoje mūsų kasdienėje smulkmenoje. O jeigu gyvename jausdami įtampą, patirdami vidinį konfliktą – tai atsitinka, kai prarandame ryšį su savimi, tuomet nebežinome, ko norime, ir pasirinkimai būna neadekvatūs, neatitinkantys mūsų evoliucijos: ir darbą galime pasirinkti netinkamą, ir draugus, ir partnerį, ir maistą. Nuo to vidinio streso žmogus bando nuolat bėgti, bet bėgdamas atsiduria lyg užburtame rate. Ramybės norisi ieškoti išoriniame pasaulyje, o elgtis reikia atvirkščiai – sustoti ir atsigręžti į save."

Norint rasti ramybę, ryšį su savimi, efektyviausia priemonė yra meditacija ir aromaterapija. Net naudojami vieni, eteriniai aliejai gali pagelbėti, bet tik parinkti pagal žmogaus konstitucinį tipą, temperamentą, pomėgius. Kai taip parenkamas eterinis aliejus, pritaikomas jo naudojimo būdas ir dažnis, žmogus jį kasdien naudoja, J.Šaulytės teigimu, tai pirmas ir geriausias dalykas ligų prevencijai.

Jurgita Šaulytė: daugumos mūsų organizmas yra iš prigimties sveikas, tik mes patys, savęs negirdėdami arba neklausydami, jam trukdome tokiam būti.

Tarsi augalo siela

Aromaterapijos poveikio mechanizmų, specialistės teigimu, yra daug, ir jie gana subtilūs.

"Pagrindinis poveikis vyksta bioenerginiu lygiu, nes eterinis aliejus yra augalo siela. Augalas jį gamina naudodamas saulės energiją ir pasiima energijos iš žemės – pačią tyriausią, sakraliausią materiją. Ir mes turime laimę ja naudotis", – sako J.Šaulytė.

Bet problema, anot jos, kad dažnai neklausome patys savęs: vakare kūnas nori poilsio, organizmo energija išseko, bet darbai nebaigti, tad geriame puodelį kavos ir dirbame toliau. Kartą kitą galime save paspausti, bet jeigu taip būna dažnai, kūnas išeikvoja jėgas, o galiausiai ir susergame.

"Juk daugumos mūsų organizmas iš prigimties sveikas, tik mes patys, savęs negirdėdami arba neklausydami, jam trukdome tokiam būti", – sako aromaterapeutė.

Eteriniai aliejai mums gali padėti vėl išgirsti save. Jau vien kvėpuodami eteriniu aliejumi mes užsimerkiame, protas nurimsta, nes esame čia ir dabar, nesiblaškome galvodami apie savo rūpesčius, nieko nesprendžiame, būname maksimaliai atviri. Jausdami malonų natūralų kvapą atgauname pusiausvyrą, nurimstame, bet tai nėra vienintelis aromaterapijos poveikis.

Plaučiams stiprinti ir kvėpavimo takams valyti geriausiai tinka spygliuočių – pušų arba kėnių – eteriniai aliejai, kurie šiuo pandemijos metu labiausiai rekomenduojami.

Eteriniai aliejai lengvai įveikia odos barjerą, tirpsta riebaluose, tad, vos patepus ant odos kokybiško eterinio aliejaus, jis labai greitai patenka į kraujotaką. Todėl eteriniais aliejais patariama ir pasitepti, ir pamasažuoti. Tiesa, būtina atsižvelgti į žmogaus konstitucinį tipą – ramiam žmogui, pavyzdžiui, nereikėtų naudoti eterinio aliejaus, kuris dar labiau jį nuramina, jam reikia stimuliuojančio poveikio. Energijos pusiausvyra labai svarbi, todėl eterinis aliejus skiriamas tikslingai: vieniems – suteikiantis energijos, kitiems – raminantis.

Sakoma, kad kol žmogus pajunta kvapą, eterinis aliejus jau padaro savo darbą. Jo aktyviosios cheminės dalelės pasiekia smegenis, impulsas nukeliauja į tam tikras organizmo dalis, priklausomai nuo produkto veikliųjų medžiagų. Tarkim, pakvėpavus eukaliptų arba pušų eteriniu aliejumi, poveikį pajunta plaučiai ir kvėpavimo takai: plaučių kraujagyslės susitraukia, alveolėse pagerėja kraujotaka ir dėl to palengvėja kvėpavimas; levandų eterinis aliejus stimuliuoja nusiraminimo centrus smegenyse: gilina miego fazes, suteikia harmonijos.

"Eteriniai aliejai veikia ir per odą, todėl labai efektyvus jų naudojimo būdas – padus įtrinti raminančiu, aktyvinančiu ar įžeminančiu eteriniu aliejumi, – paaiškina specialistė. – Tik teptis, masažuotis reikėtų eterinį aliejų atskiedus baziniu aliejumi, nes eteris labai greitai garuoja ir yra itin stipri medžiaga. Atskiedus jis ištirpsta baziniame aliejuje ir ilgiau laikosi ant odos, daugiau jo patenka į kraujotaką ir, be to, kontaktas nebūna toks staigus."

Eterinis aliejus gali būti vartojamas ir per burną – tam tikrus eterinius aliejus, esant reikalui, galima gerti lašeliais. Tačiau, J.Šaulytės teigimu, to nereikėtų daryti savo iniciatyva – kokį, kada ir kaip vartoti, turėtų pasakyti profesionalus aromaterapijos specialistas.

Teigiamas poveikis imunitetui

Šiuo metu daugeliui aktualu stiprinti imunitetą ir kvėpavimo sistemą. Pasak aromaterapeutės, prie antivirusinių eterinių aliejų mokslininkai priskiria eukaliptų, imbierų ir arbatmedžių aliejus – jie mūsų organizme, kraujotakoje sukuria virusams nepalankią terpę.

"Kas yra imunitetas? Žmogaus vidinis atsparumas. Jis turi būti natūraliai stiprus. Ir taip būna, jeigu jam netrukdome, – renkamės tai, kas mums natūralu ir tinkama visose gyvenimo srityse, – sako J.Šaulytė. – Tačiau jeigu žmogus negyvena savo natūralioje stichijoje pagal savo natūralų ritmą, nesiklauso savęs, nemoka klausyti savo intuicijos, imuninė sistema ilgainiui gali silpti."

Anot biomedikės, neseniai Harvardo mokslininkai ištyrė, kad praėjusiais metais, kai žmonės dėl karantino daugiau laiko praleido namuose, darbui jie skyrė 20 proc. daugiau savo laiko. Taip atsitinka, jeigu nesilaikome darbo ir poilsio režimo. Rezultatas – pervargstame, išeikvojame jėgas, o kartu silpniname savo imunitetą.

Aromaterapija gali padėti imunitetą stiprinti, bet vien jos nepakaks. Dėmesio reikia skirti ir mitybai, poilsiui, sportui. Vien tik pakvėpuoti plaučius stimuliuojančiu eteriniu aliejumi neužteks.

Kai kurie eteriniai aliejai, J.Šaulytės teigimu, turi antibakterinį, antivirusinį poveikį, kvėpavimo takus stimuliuojančių savybių. Pavyzdžiui, kvėpavimo takus stimuliuoja aktyvioji medžiaga monoterpenai. Jų randama citrusinių vaisių žievelėse ir spygliuočių spygliukuose. Taigi citrusinių ir spygliuočių eteriniai aliejai turi daug monoterpenų.

Plaučiams stiprinti ir kvėpavimo takams valyti geriausiai tinka spygliuočių – pušų arba kėnių – eteriniai aliejai, kurie šiuo pandemijos metu labiausiai rekomenduojami. Tereikia ryte ar vakare užlašinti lašiuką ant delnų, patrinti, pridėti delnus prie nosies ir pakvėpuoti. Kas tuo metu vyksta? Plaučių kapiliaruose pagerėja kraujotaka, o gerinti kraujotaką visada naudinga. Pagerėjus kraujotakai, plaučiai lengviau išsivalo, išstumiamos juose esančios gleivės, kurių pats organizmas nespėja pašalinti. Tos gleivės didina uždegimo riziką, silpnina imuninę sistemą, jose lengviau įsitvirtinti ir daugintis virusams.

Dar specialistė rekomenduotų raminančius, pavyzdžiui, levandų, ramunėlių ar verbenų eterinius aliejus. "Nuraminę protą grįžtame į save. Jausdami harmoniją su savimi, leidžiame organizmui maksimaliai atlikti savo funkcijas, įskaitant ir sveikatą bei imunitetą. Tad tas raminamasis aromaterapijos poveikis imunitetui labai palankus", – sako J.Šaulytė.

Vis dėto specialistė pabrėžia, kad, norint rimčiau užsiimti aromaterapija, tikintis sugrąžinančio sveikatą poveikio organizmui, nereikėtų užsiimti saviveikla, o pasikonsultuoti su aromaterapeutu.

Ką reikia žinoti terapinius eterinius aliejus

* Apie 70 proc. pasaulio rinkoje esančių eterinių aliejų yra sintetiniai ir skirti kvapams. Jie sukuriami dirbtiniu būdu, jų dedama į muilus, žvakes, namų kvapus – ten nelašinami grynieji eteriniai aliejai. Tik apie 30 proc. eterinių aliejų rinkoje yra natūralūs, tačiau dauguma būna skiesti baziniais aliejais. Tokio aliejaus efektas daug lėtesnis ir silpnesnis.

* Kad kiekvienas augalas maksimaliai pagamintų savo aktyviųjų cheminių junginių stipriausią derinį, jis turi augti jam natūraliai tinkančioje klimato zonoje, švarioje pailsėjusioje dirvoje. Negana to, jo veikliųjų medžiagų kiekis smarkiai priklauso nuo konkrečių gamtinių sąlygų, nuo to, kaip nuimamas derlius ir pan. Dėl to levandos, auginamos Prancūzijoje, turi maksimalų terapinį poveikį, o Lietuvoje auginamos – ne, nes čia ne jų klimato juosta, ne pati palankiausia joms aplinka ir temperatūra.

* Nuėmus augalų derlių ir pagaminus aliejų, aukščiausius standartus atitinkantis eterinis aliejus tiriamas laboratorijose, tikrinama, ar jame yra  maksimalus veikliųjų medžiagų santykis. Jei ne, jis negali būti vadinamas terapinės klasės eteriniu aliejumi ir keliauja į antrinę rinką, kur parduodamas kaip grynas eterinis aliejus. Tačiau apie tai, kad jis neturi savo pagrindinio poveikio, nutylima.

* Jei turite aliejaus buteliuką, bet nežinote, ar aliejus jame tikrai aukščiausios kokybės, geriau jo įpilti tik į garintuvą ar palašinti vonioje, kad kvapas pasklistų po namus, bet jokiu būdu netepti ant odos ir nevartoti į vidų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių