Quantcast

Atšiaurus vėjas – ne vienintelis gražių lūpų priešas

  • Teksto dydis:

Atvėsęs, drėgnas ir vėjuotas oras greitai paveikia mūsų odą, ypač lūpas, todėl rudeniop, pajutus nemalonius simptomus lūpose, paprastai kaltiname orą.

Tačiau lūpos sausėja ir skeldėja ne tik dėl oro sąlygų – karščio ar atšiauraus vėjo. Pablogėjusi lūpų būklė gali pranešti ir apie vitaminų trūkumą, alergiją, o gal tai neteisingo dantų sąkandžio pasekmė?

Farmacijos specialistė Ilma Plynytė sako, jog dažniausiai blogą lūpų būklę lemia A arba B grupės vitaminų trūkumas. Tačiau lūpų kampučiai gali trūkinėti ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, netaisyklingo sąkandžio ar ligų.

„Kai sąkandis yra netaisyklingas, lūpų kampučiuose kaupiasi seilės, o tai sudaro palankias sąlygas daugintis bakterijoms. Dažniau lūpų kampučiai linkę skilinėti ir sergant anemija ar cukriniu diabetu“, – sako I. Plynytė.

Ji pataria atkreipti dėmesį ir į valgomus maisto produktus ar net naudojamus stalo įrankius. Lūpų kampučių paraudimas ir skausmas gali signalizuoti apie alergiją, pavyzdžiui, metalui, iš kurio yra pagaminti namuose esantys peiliai ar šakutės.

Trys svarbiausi vitaminai

Pasak farmacininkės, sunerimti dėl lūpų būklės būtinai reikėtų tada, kai lūpų skilinėjimas pasireiškia su kitais papildomais simptomais, pavyzdžiui, tinimu, pakitusia spalva, blyškumu, ar jei įtrūkimai ilgai negyja. Tokiais atvejais geriausia kreiptis į sveikatos specialistą, kuris įvertins sveikatos būklę ir skirs tinkamiausią gydymą. Jei simptomai nėra itin sunkūs, lūpų būklę gali pagerinti ir vitaminų B, A, E vartojimas.

„Gydymą rekomenduojama pradėti nuo B2 vitamino, jis padeda palaikyti normalias odos ir gleivinių funkcijas. Kai šio vitamino organizmas gauna pakankamai, lūpos išlieka gražios ir sveikos. Taip pat naudingas A ir E vitaminų komplektas, jis palaiko sveiką odos būklę“, – pažymi „Eurovaistinės“ farmacijos specialistė.

Išoriškai pagerinti lūpų būklę gali padėti drėkinantys balzamai ar vitaminų sudėtyje turintys kremai. Suskilinėjusias lūpas galima tepti ir namuose turimais produktais, pavyzdžiui, medumi, dėl jo antibakterinių savybių žaizdelės gis greičiau ir bus juntamas mažesnis skausmas. Naudingas ir alyvuogių aliejus – jis maitina lūpas ir gerina gijimo procesą.

Būtina drėkinti

Įtrūkimams ilgai negyjant, specialistė pataria nepagailėti laiko ir su specialistais aiškintis to priežastis. Kita vertus, kasdien rūpinantis lūpomis varginančių problemų daugeliu atvejų galima išvengti. O svarbiausia taisyklė norintiems turėti sveikas ir gražias lūpas – nepamiršti jų drėkinti.

„Pakankamam B grupės vitaminų kiekiui palaikyti reikėtų dažniau valgyti mėsos, žuvies, avokadų, pupelių. Renkantis lūpų priežiūros produktus, patartina žiūrėti, jog jų sudėtyje būtų natūralių drėkinančių medžiagų, tokių kaip alavijas ar taukmedžio sviestas“, – pataria I. Plynytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių