Quantcast

„AstraZeneca“ po nesėkmės: vakciną nuo COVID-19 galime turėti dar šiemet

Farmacijos milžinė „AstraZeneca“ ketvirtadienį pareiškė, kad vakcina nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 gali pasirodyti rinkoje dar šių metų pabaigoje, nors bendrovė sustabdė vėlyvos stadijos klinikinius tyrimus.

„Mes vis tiek galime turėti vakciną iki šių metų pabaigos, kitų metų pradžios“, – pareiškė bendrovės generalinis direktorius Pascalis Soriot (Paskalis Sorio).

Pasak jo, viskas priklauso nuo reguliuojančių įstaigų veiklos operatyvumo.

Anksčiau šią savaitę farmacijos bendrovė paskelbė, kad savanoriškai laikinai sustabdė savo vakcinos nuo COVID-19 klinikinius atsitiktinių imčių bandymus, nes vienam savanoriui pasireiškė neaiškūs negalavimai.

Kuriamos vakcinos saugumui kontroliuoti buvo sudarytas nepriklausomas komitetas, tačiau kompanija nurodė, kad tai yra „įprasta procedūra“, siekiant užtikrinti bandymų sąžiningumą.

„Šis komitetas mums nurodys, kada bus galima atnaujinti bandymus, kad kuo greičiau galėtume tęsti savo darbą“, – nurodoma P. Soriot pareiškime.

„AstraZeneca“ yra tarp devynių bendrovių, šiuo metu vykdančių paskutinį kuriamų vakcinų bandymų etapą.

Jungtinėse Valstijose „AstraZeneca“ rugpjūčio 31 dieną dešimtyse vietovių pradėjo registruoti savanorius, kurių reikia 30 tūkstančių.

„AstraZeneca“ vakcinai AZD1222 naudojamas susilpnintas įprastą peršalimą sukeliantis adenovirusas, pakeistas taip, kad koduotų vadinamąjį dyglio baltymą (angl. spike protein), kuriuo naudodamasis naujasis koronavirusas patenka į ląsteles.

Po paskiepijimo šis baltymas gaminamas žmogaus organizme ir tai parengia imuninę sistemą koronaviruso atakai vėlesnio užsikrėtimo atveju.

Jungtinės Karalystės sveikatos labdaros fondo „Wellcome Trust“ mokslinių tyrimų vadovas Jeremy Farraras (Džeremis Fararas) nurodė, kad tokie vakcinų bandymų sustabdymai yra dažni.

Interviu BBC radijui jis sakė, jog tai rodo, kad svarbu tinkamai atlikti vakcinos bandymus, įtraukiant nepriklausomą kontrolierių ir reguliuojančią instituciją.

„Galiausiai visuomenė turi visiškai pasitikėti, kad šios vakcinos yra saugios ir, žinoma, veiksmingos, ir galiausiai, kaip tikimasi, užbaigs pandemiją“, – pridūrė jis.

JK vyriausybės vyriausiasis patarėjas mokslo reikalams Patrickas Vallance'as (Patrikas Volansas) sakė, kad panašių įvykių gali būti ir daugiau, tačiau pažanga kuriant vakcinas ir gydymą apskritai yra teigiama.

„Kai kurių [vakcinų tyrimų] rezultatai veiksmingumo ir saugumo požiūriu bus paskelbti dar šiais metais“, – sakė jis per spaudos konferenciją Dauningo gatvėje.

„Ir aš manau, kad yra didelė tikimybė, jog... mes galėsime pradėti platesnio masto skiepijimą kitais metais“, – kalbėjo P. Vallance'as.

JK sveikatos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Henkokas) pareiškė, kad bandymų sustabdymas „nebūtinai“ yra nesėkmė. Neseniai būta tokių pauzių, tačiau jos „išspręstos be problemų“, nurodė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paprasta liaudis.

paprasta liaudis. portretas
O rusai jau turi ir vaistu ir vakcina ir jau zada kita savaute naudot...kaip suprasti?O kur musu ES? Zada,zada,zada....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių