Quantcast

„AstraZeneca“: trečioji dozė reikšmingai padidina omikron neutralizuojančių antikūnų kiekį

  • Teksto dydis:

Britų farmacijos milžinė „AstraZeneca“ ketvirtadienį pareiškė, kad per laboratorinį tyrimą trečioji, sustiprinančioji, jos vakcinos nuo COVID-19 dozė „reikšmingai“ padidino pandeminio koronaviruso omikron atmainą neutralizuojančių antikūnų kiekį.

„Vaxzevria“ reikšmingai padidino SARS-CoV-2 omikron atmainą (B.1.1.529) neutralizuojančių antikūnų kiekį po trečiosios, sustiprinančiosios, dozės“, – nurodė bendrovė išplatintame pranešime, remdamasi tyrimo rezultatais.

Be to, sustiprinančiąja doze paskiepytų asmenų organizme neutralizuojančių antikūnų kiekis buvo didesnis nei pas žmones, anksčiau persirgusius COVID-19.

Tyrimą atliko mokslininkai iš Oksfordo universiteto, padėjusio britų farmacijos milžinei pernai sukurti vakciną nuo COVID-19.

Per tyrimą buvo analizuojami COVID-19 užsikrėtusių žmonių kraujo mėginiai. Vieną grupę sudarė žmonės, paskiepyti dviem dozėmis ir sustiprinančiąja doze, kitą grupę – asmenys, anksčiau pranešę apie užsikrėtimą koronavirusu.

„Džiugu matyti, kad dabartinės vakcinos gali apsaugoti nuo omikron po trečiosios, sustiprinančiosios dozės“, – sakė Oksfordo universiteto profesorius, vienas iš tyrėjų Johnas Bellas (Džonas Belas).

„Šie rezultatai paremia trečiosios, sustiprinančiosios, dozės naudojimą vykdant nacionalines vakcinacijos strategijas, ypač siekiant pažaboti susirūpinimą keliančių atmainų, įkaitant omikron, plitimą“, kalbėjo jis.

Trečiadienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad turtingųjų šalių pastangos kuo skubiau paskiepyti savo gyventojus vakcinos nuo COVID-19 sustiprinančiosiomis dozėmis didina galimybės vakcinuotis nelygybę ir ilgina pandemiją.

„Visuotinės sustiprinančiųjų dozių programos tikriausiai pailgins COVID-19 pandemiją, o ne ją užbaigs, nukreipdamos išteklius šalims, kuriose vakcinacijos lygis jau yra aukštas, suteikdamos virusui daugiau galimybių plisti ir mutuoti“, – sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

„Jokia šalis negali apsisaugoti nuo pandemijos sustiprinančiosiomis dozėmis“, – pridūrė jis.

Šis įspėjimas nuskambėjo pasaulyje žaibiškai plintant omikron variantui, tik praeitą mėnesį aptiktam Pietų Afrikoje. Atsiradus šiai naujai patogeno atmainai sumažėjo viltys, kad pandemijos pabaiga jau ne už kalnų.

Daugelio šalių vyriausybės ėmėsi naujų suvaržymų ir ragina savo piliečius pasiskiepyti.

Naujausi duomenys rodo, kad omikron nesukelia sunkesnės ligos negu anksčiau aptiktos atmainos, įskaitant delta variantą, tačiau dėl didžiulio susirgimų skaičiaus sveikatos apsaugos sistemoms gresia perkrovimas ir tai, kaip įspėja mokslininkai, gali nulemti daugiau mirčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aglaja

Aglaja portretas
Astra Zeneca - atmata ir pavojus. Daug šalių atsisakė ir ją sugrūdo durneliams į LT

Baba

Baba portretas
Anglijoje niekas neskiepina AstraZeneca vakcina jau seniai ir neskleiskite melo.Po jauno vyro mirties sustabdytas skiepijimas sia vakcina.

4

4 portretas
Uždrausta Pasaulyje vakcina, vėl pasidarė naudinga, tikriausiai niekas jos neima ir išmesti gaila
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių