Quantcast

„AstraZeneca“ padidino Europai planuojamų pristatyti COVID-19 vakcinų kiekius vasariui

Kompanija „AstraZeneca“ padidino Lietuvai ir kitoms Europos Sąjungos narėms planuojamų pristatyti COVID-19 vakcinų kiekius vasariui, BNS informavo Valstybinė vaistų kontrolė tarnyba (VVKT).

„Kompanija padidino numatomus tiekti vakcinos kiekius Europai. Konkretaus skaičiaus negaliu atskleisti dėl konfidencialumo, bet tas padidinimas būtent vasario mėnesiui buvo pristatytas kaip ženklus, galiu tik tiek įvardinti“, – antradienį teigė VVKT vadovas Gytis Andrulionis.

Taip jis kalbėjo po pirmadienį įvykusio Europos Komisijos, šalių narių ir vakcinos gamintojo susitikimo.

Praėjusios savaitės pabaigoje Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ perspėjo, kad jos sukurtos vakcinos nuo koronaviruso tiekimo Europai apimtys bus „mažesnės nei iš pradžių tikėtasi“.

Kaip šeštadienį BNS informavo Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija, dėl to Lietuvą pirmąjį ketvirtį pasieks penktadalis suplanuoto vakcinų kiekio.

Vaistų kontrolės tarnybos vadovas teigia, kad po pirmadienį pasiekto susitarimo su gamintoju šis kiekis padidės, tačiau kiek tiksliai – pasakyti dar negalima.

Be to, atnaujinti kiekiai pateikti tik vasario mėnesiui, dėl kovo mėnesiui numatytų kiekių toliau vyksta derybos.

Vis dėlto G. Andrulionis pastebi, jog kol kas nepanašu, kad po sumažinimo padidintas kiekis pasieks anksčiau sutartyje numatytą dydį.

„Kompanija vis tiek nevykdo pilna apimti savo sutartinių įsipareigojimų, bet žingsnis po žingsnio artėjame prie tų skaičių, kurie yra numatyti sutartyje. Tikimės, kad tai nėra paskutinis didinimas“, – sakė jis.

Pasak Vaistų kontrolės tarnybos vadovo, pirmosios „AstraZeneca“ vakcinų siuntos Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis turėtų pasiekti „pirmomis vasario dienomis“.

Šiuo metu laukiama, kol vakciną patvirtins Europos vaistų agentūra (EVA). Ji tą padaryti planuoja iki sausio 29 dienos.

Bendrovė praėjusią savaitę savo sprendimą dėl sumažintų tiekimo apimčių aiškino „sumažėjusiu našumu gamybos vietoje, priklausančioje platinimo Europoje grandinei“, bet išsamesnių detalių nepateikė.

Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, „AstraZeneca“ ES šalis nares informavo ketinanti sumažinti pirmąjį ketvirtį planuotus vakcinos kiekius Bendrijai 60 procentų – iki 31 mln. dozių.

„AstraZeneca“ vakcina, sukurta bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu, jau platinama Jungtinėje Karalystėje.

Lietuva iš „AstraZeneca“ iš viso planuoja įsigyti 1,86 mln. dozių.

Praėjusį mėnesį Bendrijos gyventojai pradėti skiepyti „BionTech“ ir „Pfizer“ vakcina, o sausio pradžioje patvirtinta „Moderna“ bendrovės vakcina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu nu

Nu nu portretas
Tokiu tempu vakcinosim Lietuvos žmones Dar 10 metu. Per praėjusią parą vakcinuota pirma skiepo doze: 36 Per praėjusią parą vakcinuota antra skiepo doze: 0 Iš viso vakcinuota pirma skiepo doze: 58599
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių