Quantcast

„AstraZeneca“ Lietuvai pirmąjį ketvirtį tieks 80 proc. mažiau žadėtų vakcinų

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ Lietuvai pirmąjį šių metų ketvirtį patieks tik penktadalį žadėtų, teigia sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.

„Taip, gavome informacijos, kad Lietuvai numatytas prieš tai buvęs kiekis yra sumažintas 80-čia procentų. Kitaip tariant, planuojama pristatyti tik penktadalį sutarto vakcinos kiekio pirmąjį ketvirtį“, – BNS šeštadienį sakė A. Šuksta.

Ji teigė negalinti atskleisti tikslių suplanuotų ir būsimų vakcinų kiekio.

„AstraZeneca“ penktadienį perspėjo, kad jos sukurtos vakcinos nuo koronaviruso tiekimo Europai apimtys bus „mažesnės nei iš pradžių tikėtasi“. Bendrovė aiškino tai „sumažėjusiu našumu gamybos vietoje, priklausančioje mūsų platinimo Europoje grandinei“, bet išsamesnių detalių nepateikė.

Lietuvai numatytas prieš tai buvęs kiekis yra sumažintas 80-čia procentų.

Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, bendrovė planuoja sumažinti pirmąjį ketvirtį planuotus vakcinos kiekius Bendrijai 60 procentų, iki 31 mln. dozių.

Baltijos šalių premjerai penktadienį paragino Europos Sąjungos institucijas leisti išvežioti po šalis britų sukurtą  „AstraZeneca“ vakciną dar iki jos formalaus patvirtinimo, taip prisidėdami prie anksčiau šią savaitę paskelbto Danijos, Graikijos, Austrijos ir Čekijos kreipimosi.

Vakcina, sukurta bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu, jau platinama Britanijoje, bet Europos Sąjunga šio preparato dar nėra patvirtinusi. Tikimasi, kad sprendimas dėl jos platinimo Bendrijoje bus priimtas iki sausio 29 dienos.

Ribos COVID-19 vakcinos tiekimą Europai

„AstraZeneca“ pranešime sakoma, jog jeigu ES patvirtins šią vakciną, jos „pradiniai kiekiai bus mažesni negu tikėtasi“, nors paties platinimo pradžia nebus atidėta.

Bendrovė aiškino tai „sumažėjusiu našumu gamybos vietoje, priklausančioje mūsų platinimo Europoje grandinei“, bet išsamesnių detalių nepateikė.

Bet kokiu atveju „AstraZeneca“ nurodė pristatysianti ES „milijonus dozių“ ir padidinsianti gamybą vasarį bei kovą.

Europos Komisijos atstovas sveikatos apsaugos reikalams Stefanas de Keersmaeckeris (Stefanas de Kersmekeris) naujienų agentūrai AFP sakė, kad, „AstraZeneca“ per penktadienį įvykusį pasitarimą patvirtino vakcinos platinimo planų pokyčius.

„Stengiamės išsiaiškinti daugiau“, – sakė jis.

Už sveikatos apsaugą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stela Kiriakides (Stella Kyriakides) sakė, kad per vakcinų komiteto posėdį tiek EK, tiek ES narės išreiškė „gilų nepasitenkinimą“ bendrovės sprendimu.

„Reikalavome tikslaus tiekimo plano, kuriuo remdamosi valstybės narės turėtų planuoti savo vakcinavimo programas, jeigu bus suteiktas sąlyginis leidimas platinti rinkoje“, – sakoma jos „Twitter“ pranešime.

„@ES_Komisija toliau reikalaus iš @AstraZeneca, kad būtų imtasi priemonių tiekimop nuspėjamumui ir stabilumui padidinti, taip pat dozių skirstymui paspartinti“, – pridūrė S. Kiriakides.

Kol kas neaišku, kiek vakcinos dozių „AstraZeneca“ iš pradžių planavo pristatyti 27 šalių blokui.

Bendrovė praeitais metais nurodė susitarusi su Europos Komisija, kad Europos Sąjunga įsigis iki 400 mln. dozių.

Europos Sąjunga skelbia užsitikrinusi išankstinius susitarimus dėl daugiau kaip 2 mln. dozių vakcinų, sukurtų įvairių gamintojų. Apie 450 mln. gyventojų turinčiai Bendrijai toks kiekis būtų daugiau nei pakankamas – su sąlyga, kad visi preparatai bus patvirtinti kaip tinkami.

„AstraZeneca“ vakcina laikoma svarbia pasaulinėms skiepijimo nuo pandeminio koronaviruso pastangoms, nes jos gamyba pigesnė, o preparatui saugoti nereikia itin žemos temperatūros.

Iki šiol Europos Sąjungoje leista platinti vakcinas, sukurtas bendrovių „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“.

Nors vakcinų nuo koronaviruso buvo sukurta ir patvirtinta rekordiškai sparčiai, pirmosios pristatytos preparatų partijos buvo mažesnės nei tikėjosi daugelis ES narių.

„Pfizer“ paskelbė, kad ateinančiomis savaitėmis vakcinos tiekimo tempas sulėtės dėl darbų, kuriuos reikia atlikti jos pagrindinėje įmonėje Belgijoje.

ES šalyse gyventojams iki šiol suleista daugiau kaip 5 mln. dozių. Bendrija siekia iki rugpjūčio pabaigos paskiepyti 70 proc. suaugusių gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AMB

AMB portretas
Jie nori ir sudaro sąlygas, kad iš Putino vakciną pirktume.

teks gerti

teks gerti portretas
uspaskio sventa vandenuka

Svarbiausia - užsitikrinti pirkėją

Svarbiausia - užsitikrinti pirkėją portretas
ir gal avansą pasiimti, kad pirkėjas pririštas būtų. O tada gali manipuliuoti, vilkinti tiekimą. Kad ir pirmiausia tuo pasirūpinti, kas pažadėjo brangiau sumokėti, kas gal net su juodąja rinka susijęs... ,,Biznis yra biznis", ar ne?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių