Quantcast

Ar Lietuvoje COVID-19 pandemija jau įveikta?

  • Teksto dydis:

COVID-19 pandemija rimsta ir imta rūpintis ligos sukeltais padariniais. Investuojama į naujas sveikatos programas, norint padėti žmonėms, vis dar jaučiantiems COVID-19 ligos padarinius, praneša LNK.

Beveik 60 tūkst. eurų – tiek skirta programoms, kurios padės atsitiesti po COVID-19.

„Yra dalis gyventojų – apie 10–20 proc., kurie, persirgę šia liga, jaučia tam tikrus simptomus“, – sakė projekto iniciatorė, „Švietimo pagalbos projektų“ vadovė Ilona Totoraitė.

Persirgus COVID-19 ir grįžtant į normalų gyvenimą rekomenduojama užsiimti fizine veikla.

„Žinoma, po COVID-19 būna labai sunku, kamuoja nuovargis ir sunku prisiversti sportuoti. Reikia ir su savimi dirbti“, – akcentavo fizinio aktyvumo specialistė Vytautė Armonaitė.

30 dienų programa startuos spalio pradžioje.

„Per kelias dienas vietos ištirpo“, – džiaugėsi I.Totoraitė.

Pirmieji dalyviai – 90 gyventojų gaus balansines lentas dovanų. Vienos vertė – apie 130 eurų. Su tokia lenta galima žaisti ir žaidimus, kurie, anot specialistų, irgi padeda. Visą medžiagą bus galima rasti specialioje programėlėje. Informacija bus pasiekiama visiems.

„Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijose paminėti aspektai, kaip reikėtų sportuoti, po kiek dienų galima grįžti, kokiais atvejais negalima sportuoti. Medžiagą pateiksime su saugumo rekomendacijomis“, – teigė I.Totoraitė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Persirgusių pojūčiai gali užsitęsti kelis mėnesius. Tai ir nuovargis, apatija, bendras silpnumas.

„Ne paskutinėje vietoje yra kosulys ir dusulys, taip pat vadinamasis smegenų rūkas, kuris dabar plačiai aprašomas“, – pabrėžė Santaros klinikų gydytoja pulmonologė Edita Strumilienė.

Mokslininkai jau gali atsakyti – vyrai ar moterys kenčia labiau.

„COVID-19 vienas iš rizikos veiksnių – moteriškoji lytis“, – pasidalijo E.Strumilienė.

Iki šiol jaučiantys pokovidinius simptomus buvo palikti likimo valiai, ne visi kreipėsi į gydytojus.

Praeitą savaitę į Lietuva atvyko komisarė pakalbėti apie COVID-19 naujas grėsmes, ar jų dar yra.

„Iš šios pandemijos išmokome, kad situacija gali pasikeisti labai greitai“, – pabrėžė Europos Komisijos komisarė Stella Kyriakides.

Iš medicininio požiūrio pandemija kaip ir įveikta.

Kol kas apie naujus ribojimus ar suvaržymus ES lygiu komisarė nekalba ir akcentuoja vakcinacijos svarbą. Taip pat giria Lietuvą už skiepijimo pradžią jau adaptuotomis vakcinomis.

„Mes žinome, kad vakcinacija apsaugo nuo sunkių ligos komplikacijų, ilgalaikių padarinių, žinome rezultatus, tad raginu ir prašau – eikite pasiskiepyti“, – skatino S.Kyriakides.

Prieš keletą dienų Joe Bidenas pareiškė, kad COVID-19 pandemija valstijose baigėsi, o kaip Europa?

„Jūs minėjote J.Bideno pasisakymą, bet iš manęs niekad nesate išgirdę, kad pandemija baigėsi. Galiu tik patvirtinti, kad pastarosiomis savaitėmis skaičiai mažėja, bet budrumo prarasti neturime“, – budrumo svarbą akcentavo S.Kyriakides.

Vis dėlto sveikatos pasaugos ministras kalba apie pandemijos įveikimą.

„Iš medicininio požiūrio pandemija kaip ir įveikta“, – sakė Arūnas Dulkys.

Anot ministro, turime vakcinų, testavimą, mokslas atsakė į beveik visus reikalingus klausimus.

‚Matau, kad judame ne link karantinų, o link kitų paslaugų sugrąžinimo į sveikatos sistemą“, – pabrėžė A.Dulkys.

Komisarė su sveikatos apsaugos ministru aptarė ir kitus klausimus, vienas jų – parama nuo karo kenčiančiai Ukrainai. Taip pat akcentuota pagalba sergantiems vėžiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Ne ta rašo,per daug žmonių pagal valdžios skaičiavimą ,tai tuomet ačiū SAM,va nereikėjo uždaryti gyvenimo,nebūtų tokių problemų,tai čia valdžia su protu nedraugauja,dabar valdžia ir leidžia visas atliekas iš kitų šalių,nežinia dar kokių ligų vežasi visokie baltarusiai,rusai ,visokie čečėnai,visokie juodaodžiai ,dar Nausėda visą Nigerija neįgaliųjų ileis,kurie net dirbti nesiruošia ,ar ne taip,pinigų nėra,dvesta verslai , pinigu nėra elektrai sumokėti,iš savo skiepų tegul va dabar visi pinigus susirenka,kurie rėkė ,kad skiepų reikia,dar skverneliui testų reikėjo,gal sugrąžins pinigus į sąskaitą verslams,ar kiek ten versle kavinių ir restoranų žmonių dirbančių,tai gal tuomet mirties bausme grąžinkite,valdžiai daugiau babkiu liks,o už šitas atliekas dar nesumokėjo net po 50 eurų,kur nusėdo,ministrų kišenėse,o kiek Sitos atliekos sutrumpina gyventojams metu,na,ko ekspertai ir mokslininkai uztylo,babkiu pritrūko,kad išsižioti,o kada parduos likusias atliekas ir sugrąžins gyventojams pinigus

kainavo siaubingai daug, bet suvalde

kainavo  siaubingai  daug, bet  suvalde portretas
o buvo taip ,,grazu''....visi po antsnukiais, nesimato nepatenkintu, piktu veidu, , visos aveles buvo nuolankios, paklusnios, sedejo savo ,,burbuluose''

Spauda jau raso

Spauda jau raso portretas
Kad marmalai daugiau blogio nei gėrio,bet tinka populiacijai pasaulinei mazinti
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių