Quantcast

Apie medikų užgauliojimus prabilusi gimdyvė sulaukė ligoninės paaiškinimų, tačiau jais nusivylė

Garsiai eskaluota jaunos moters gimdymo istorija, kurioje kalbėta apie lyg peiliu ilgam laikui įsirėžusius medikų užgauliojimus per gimdymą, tęsiasi. Gimdyvė iš LSMU Kauno ligoninės sulaukė nuviliančio atsakymo į savo skundą. Gydymo įstaigos atstovai moters pateiktas pretenzijas vadina nepagrįstomis.

Įraše – skaudinantys prisiminimai

Prisiminimais iš dienos, kai gimė pirmoji atžala, kaunietė socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje išdrįso pasidalyti tik praėjus keliems mėnesiams po gimdymo. Kaip sako ji pati – tik tada sugebėjo susikaupti ir apie tai prabilti – prisimenamas nuoskaudas anksčiau nustelbdavo emocijos. Savo išgyvenimus ji sudėjo į ilgą įrašą raštu, kurio pradžia skamba taip:

„Ko čia staugi, taigi tau ne sąrėmis?! Nerėk, vaiką išgąsdinsi. Kur tau skauda? Negali tau skaudėti. Ko čia klyki, taigi per čia vaikas išlįs. Tai čia pagulėti atvažiavote, mamyte?“.  Tokias frazes atsimenu, kai manęs klausia, kaip praėjo gimdymas. Ketvirtas mėnesis jau eina po jo, o tos frazės manęs vis dar neapleidžia, atrodo, persekioja lyg būtų mano pačios šešėlis...“.

O prisiminimai – ne apie skausmą, patirtą gimdymo metu. Ir ne apie sukaustymą ar paralyžių, ištikusį po gimdymo. Prisiminimuose – tas veidas, kuris šaipėsi iš to, kad man skauda.

„O prisiminimai – ne apie skausmą, patirtą gimdymo metu. Ir ne apie sukaustymą ar paralyžių, ištikusį po gimdymo. Prisiminimuose – tas veidas, kuris šaipėsi iš to, kad man skauda. Tas šaltis, kuris sklido, man atliekant svarbiausią gyvenimo misiją. Ta grubi reakcija dėl bet ko pasiteiravus... Į: „Labai jums ačiū“ sulaukdavome – „Labai prašom“, į: „Atleiskite, mes tik paklausėme...“ atsakydavo: „Tai aš tik atsakau“. Sarkazmas ir ironija – mano prisiminimuose. O surakina mane paskutinę dieną ištarti žodžiai, pirmą kartą tapusiai mamai, kuri, be to, kad natūraliai sumišusi – yra sukaustyta ir priversta gulėti lovoje“, – dėstė jauna mama.

Savo išgyvenimų pasakojime ji paminėjo ne tik niuansus apie galimai grubų ir neetišką LSMU Kauno ligoninės medikų elgesį, bet ir tokius dalykus kaip:

„Atvykusi į ligoninę, pasirašiau, kad nei prie manęs, nei prie dukters nesutinku, kad būtų prileidžiami studentai. Pirmomis dienomis po gimdymo daugiausiai juos ir mačiau. Tai anketą užpildyti atnešė savo moksliniam darbui, tai man vaistus jie leido, tai dukrai kraują iš kulniuko ėmė tyrimui.. Neiškentusi mandagiai paklausiau, ar joms galima tai daryti, jei aš pasirašiau nesutikimą. Atsakė, kad galima, tik negalima prieiti prie dokumentų ir informacijos. Gerai, nežinau, ar tai tiesa, bet po šio klausimo daugiau jų nebemačiau“.

Asociatyvi. / freepik.com nuotr.

Arba: „Išeidama iš ligoninės gavau du išrašus – išsamų dukros ir lakonišką savo. Su keliomis varnelėmis, kad pagimdžiau pati, be nuskausminamųjų ir panašiai. Jokio įrašo apie simfiziolizę. Paprašėme, kad įrašytų. Gana nemaloniu veidu tai padarė įrašydami koduką į lapą, matyt, reiškiantį diagnozę. Kokio dydžio prasiskyrimas, koks taikytas gydymas, kokios rekomendacijos toliau – nieko – nei popierinio, nei elektroninio. O aš juk nepaeinu... Mane neįgaliojo vežimėliu turėjo nuvežti – kitaip nebūčiau pasiekusi durų. Ir jokio išrašo? Vis dėlto pareikalavau jo praėjus daugiau kaip mėnesiui po išėjimo iš ligoninės. Laimei, gavau. Ne sklandžiai, bet gavau“, ir panašiai.

Sulaukė atsakymo

Prieš kurį laiką jauna mama portalui kauno.diena.lt užsiminė parašiusi skundą LSMU Kauno ligoninei. Tai žurnalistams patvirtino ir šios gydymo įstaigos atstovas Saulius Tvirbutas, tuomet teigęs išsamaus komentaro pateikti negalintis dėl ligoninėje atliekamo tyrimo pagal gautą gimdyvės skundą.

Paklausta, ar tikisi, kad pastarasis jos veiksmas duos rezultatą, pašnekovė tąsyk tarstelėjo: „Optimistiniu variantu tikiuosi atsiprašymo, pasiaiškinimo ir konkrečių priemonių įgyvendinimo, kurių bus imtasi tam, kad kitos gimdyvės nesusidurtų su panašaus pobūdžio elgesiu“, – vylėsi ji. Kalbėdama apie kitą galimą variantą, kaunietė sakė, kad labiausiai nusiviltų gavusi šaltą gydymo įstaigos atsakymą, kuriame atstovai ne prisiimtų atsakomybę, o kaltę suverstų tuo metu susiklosčiusioms aplinkybėms.

Asociatyvi. / freepik.com nuotr.

Atsakymo į skundą moteris teigė sulaukusi sausio 21 dieną. „Nenustebau, bet vis tiek nusivyliau. Tikėjausi išsamesnio, o ne tiesiog apibendrinančio atsakymo, kad pažeidimų nerasta. Savo skunde akcentavau, kad jį rašau dėl neetiško, nekompetentingo medicinos darbuotojų elgesio, psichologinio smurto. Skunde įrašiau, berods, dvylika konkrečių situacijų, nurodžiau konkrečius asmenis ir prašiau paaiškinti kiekvieną situaciją atskirai bei suteikti informacijos, ką ligoninės atstovai padarys, kad tokios situacijos kaip mano nepasikartotų“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams kalbėjo vasarą pirmagimės susilaukusi moteris.

LSMU Kauno ligoninės atsakyme į pašnekovės skundą rašoma, kad teiginiams dėl teiktų sveikatos priežiūros paslaugų ir galimai neetiško sveikatos specialistų elgesio įvertinti buvo sudaryta komisija ir atliktas tyrimas bei gauti asmens sveikatos priežiūros specialistų paaiškinimai.

„Pažymėtina, kad specialistų paaiškinimai skyrėsi nuo Jūsų skunde dėstomų faktinių aplinkybių ir galimai neetiško elgesio faktus, nurodomus Jūsų skunde, specialistai paneigė, todėl šių aplinkybių mes negalime nei patvirtinti, nei paneigti. Atlikus tyrimą, įvertinus medicininę dokumentaciją, specialistų paaiškinimus, informuojame, kad komisija konstatavo, kad Jums buvo suteiktos kokybiškos ir kvalifikuotos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, teisės aktų reikalavimų pažeidimų nenustatyta“, – dėstoma dokumente.

Atlikus tyrimą, įvertinus medicininę dokumentaciją, specialistų paaiškinimus, informuojame, kad komisija konstatavo, kad Jums buvo suteiktos kokybiškos ir kvalifikuotos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, teisės aktų reikalavimų pažeidimų nenustatyta

Moters esą neguodžia ir sakinys atsakymo į skundą pabaigoje, kad, nepaisant to, jog jos teiginiai ir specialistų paaiškinimai dėl galimai neetiško personalo bendravimo ir netinkamo elgesio yra prieštaringi, „padalinių vadovams nurodyta pakartotinai akcentuoti bendravimo, elgesio su pacientu, medicininės etikos svarbą kaip sudėtinę ir labai svarbią sveikatos priežiūros paslaugų kokybės dalį“.

Sukėlė nuostabą

Akcentuodama tai, kad komisijos, atlikusios tyrimą LSMU Kauno ligoninėje, konstatuota, jog jai buvo suteiktos kokybiškos ir kvalifikuotos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, kaunietė neslėpė nuostabos.

„Pagal gydymo įstaigos pateiktą atsakymą, galima daryti išvadą, kad specialios įrangos nesuteikimas esant fizinei traumai yra kokybiška ir kvalifikuota paslauga. Kaip ir minimalus – vieną kartą per šešias dienas, pagalbos suteikimas higienos klausimu. Arba dokumentų davimas pasirašyti iškart po 17,5 val. trukusio gimdymo bei dokumentų davimas pasirašyti už paslaugas, kurių nesuteikė, taip pat laikomas kokybiška ir kvalifikuota paslauga.  Medicinos studentų dalyvavimas mano ir vaiko priežiūroje be mano sutikimo, tiksliau, su mano nesutikimu, laikomas kokybiška ir kvalifikuota paslauga. Išsamaus išrašo, kuriame būtų nurodyta sveikatos būklė, patirta trauma, jos istorija bei siūlomos rekomendacijos, nebuvimas išvykstant iš gydymo įstaigos laikomas kokybiška ir kvalifikuota paslauga“, – stebėjosi pašnekovė.

„Nepaisant aukštos kvalifikacijos ir aukštomis moralinėmis normomis besivadovaujančių medicinos specialistų, dirbančių minimoje įstaigoje, kurių tikrai yra, niekam nerekomenduoju rinktis LSMU Kauno ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus kaip įstaigos, kurioje planuojate sulaukti savo atžalos“, – pabrėžė ji.

Ragina netylėti 

Pašnekovė teigė rekomenduojanti visoms moterims, kurios susidūrė su grubiu medicinos darbuotojų elgesiu per gimdymą, rašyti oficialius skundus įstaigoms, kuriose šios gimdė.

„Kiek žinau, tai galima padaryti per vienerius metus nuo galimai patirto netinkamo elgesio jūsų atžvilgiu. Mano atveju, parašius skundą, niekas iš esmės nepasikeitė – kitaip ir nesitikėjau. Įrodymų dėl neetiško elgesio ir patirto psichologinio smurto, žinoma, neturiu. Jei dauguma tokių atvejų būtų oficialiai registruojami, tikiu, laikui bėgant būtų galima tikėtis didesnio dėmesio ne tik iš pačių gydymo įstaigų, bet ir iš kažko, kas atsakingas už šių įstaigų tinkamą veiklą“, – įsitikinusi moteris.

Asociatyvi. / freepik.com nuotr.

„Taip pat visas moteris, gimdžiusias 2019-2020 metais, kviečiu skirti laiko ir užpildyti anketą apie savo patirtį. Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos surinkti duomenys, viliuosi, padės skleisti žinią apie gimdyvių teises ir jų svarbą, o gimdymo priežiūros specialistai gaus gerą atgalinį ryšį bei bus kuriama sklandesnio dialogo tarp visų tikslinių grupių galimybė“, – ragino ji.

Rankų nenuleis

Pašnekovė užsiminė, kad net ir gavusi nuvylusį gydymo įstaigos atsakymą į skundą, rankų nuleisti neketina.

„Įstaiga „Stebėk teises“ kartu su Lietuvos žmogaus teisių centru, Motinystę globojančių iniciatyvų sąjunga bei Dulų asociacija kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl žmogaus teisių pažeidimo gimdyvių atžvilgiu. Tai nėra mano vienos atvejis – kalbama apie problematikos pasikartojimą, atsižvelgiant į moterų,  kurios komentavo mano pirmąjį įrašą, pasisakymus. Jos dalijosi savo patirtimi, rašė, kad taip pat yra susidūrusios su panašiu medicinos darbuotojų elgesiu gimdymo metu. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai pateikė atsakymą, tačiau mane jis šiek tiek nuliūdino, nes jame buvo tiesiog aprašyta, kaip elgtis susidūrus su tokiu atveju. Nors buvo akcentuota, kad tai – ne vieno žmogaus, o, galima sakyti, nacionalinė problema ir klausta, ką būtų galima daryti kitaip, kad tokios problemos nesikartotų“, – detalizavo ji.

Pasak kaunietės, minėtos organizacijos kreipėsi ir į LR Seimo Žmogaus teisių komitetą. „Džiugu, kad jų reakcija supratingesnė – komitetas pritaria, kad tokios situacijos reikalauja papildomo dėmesio ir atitinkamų sprendimų. Šio komiteto atstovai taip pat kreipsis į Sveikatos apsaugos ministeriją. Kalbėjausi ir su projekto „Auginu Lietuvą“, kurį globoja pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, įkūrėja. Sužinojau, kad šalyje planuojama diegti programa, kuri ugdytų medicinos darbuotojų empatiją pacientų atžvilgiu. Gilinuosi ir domiuosi, ką būtų galima padaryti, kad tai nesikartotų, jei tik galėsiu prisidėti prie panašaus pobūdžio iniciatyvų, aš mielai tai padarysiu, kad įvyktų sisteminiai pokyčiai“, – pabrėžė moteris.

Asociatyvi. / freepik.com nuotr.

Ji patikino niekada nė nepagalvojusi apie tai, kad dėl to, kas jai nutiko per gimdymą, reikėtų reikalauti iš gydymo įstaigos atlyginti neturtinę žalą, priešingai – užsiminė apie visai kitą tikslą. „Mano tikslas, kad mano dukrai netektų su tuo susidurti, jei užaugusi ji nuspręstų gimdyti. Tikiuosi, kad kažkas pavyks“, – vylėsi pašnekovė.

Ligoninės komentaras

Prašydami plačiau pakomentuoti atsakymą į kaunietės skundą portalo kauno.diena.lt žurnalistai antradienį kreipėsi į LSMU Kauno ligoninės atstovus. Pateikiame jų komentarą, kurį prašyta publikuoti visos apimties:

LSMU Kauno ligoninės Akušerijos ginekologijos skyrius yra mūsų gydymo įstaigos padalinys, dėl kurio darbo girdime bene daugiausiai gerų atsiliepimų. Patyrę, kompetentingi, širdį ir didelę profesinę patirtį pacientėms atiduodantys specialistai, šiuolaikiška medicininė įranga, puikios sąlygos, sudarytos gimdyvėms, jas lydintiems asmenims ir naujagimiams, sulaukia gausybės padėkų.

Per praėjusius metus LSMU Kauno ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriuje pasaulį išvydo 1175 mažyliai, tarp jų –  net penkios dvynukų poros. Izoliacinėse palatose sėkmingai pagimdė 29 COVID-19 infekuotos mamos. LSMU Kauno ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus personalo profesionalumas, nuoširdumas, rūpestis gimdyvėmis bei naujagimiais patvirtinti kasdien mus pasiekiančiais nuoširdžiais tėvelių, kurių atžalos čia išvydo pasaulį, atsiliepimais. Pasitikti naujos gyvybės stebuklo daugelis porų šį skyrių vėl renkasi laukdami kito kūdikio.

Todėl skundo autorės pretenzijos ir subjektyvūs pastebėjimai, prisipažinsime, sukėlė nuostabą, skyriaus darbuotojai pasijuto nepelnytai įskaudinti. LSMU Kauno ligoninėje buvo sudaryta komisija, atliktas tyrimas, gauti Akušerijos ginekologijos skyriaus specialistų paaiškinimai. Turime pastebėti, kad faktai, kuriuos išdėstė darbuotojai, iš esmės skiriasi nuo to, ką teigia skundo autorė.

Įvertinusi medicininę dokumentaciją ir specialistų paaiškinimus, skundą tyrusi komisija konstatavo, kad skundo autorei medicinos paslaugos buvo suteiktos kokybiškai ir kvalifikuotai, nenustatyta nė vieno teisės akto pažeidimo.  

Apgailestaujame, kad buvusi mūsų pacientė apie savo patirtus išgyvenimus prabilo praėjus daugeliui savaičių. LSMU Kauno ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriuje jai buvo sudarytos visos sąlygos galimas pretenzijas išsakyti tuoj pat, vietoje. Į atskirą palatą su patogumais, kurioje naujagimiu džiaugėsi šeima, kasdien po keletą kartų užsukdavo personalo darbuotojai.

Tuomet, praėjusių metų rugpjūtį, nei gimdyvė, nei ją lydėjęs asmuo nepareiškė jokių pretenzijų, jokių kaltinimų. Jie pasipylė tik po kelių mėnesių, ir tai jau tampa panašu į kryptingą bei tikslingą neigiamos nuomonės formavimą.

Nesvarstome skundo autorės motyvų, tebūnie tai jos sąžinės reikalas. Vis dėlto informuojame, kad jei nepagrįstas įstaigos dalykinės reputacijos menkinimas tęsis, būsime priversti imtis teisinių veiksmų jai apginti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Gimdžiau du kartus, pasirinkta strategija buvo - klausyti ir daryti taip kaip sako daktarai, o ne taip kaip tau atrodo... jei žmogus nesupranta, kas yra sakoma ir daro savaip - nėra ko stebėtis tokiu elgesiu...klykimu ir žbiegimu vaiko neišstumsi.

As

As portretas
Gimdžiau prieš mėnesį ,esu be galo dekinga visam skyriui nuo gydytojo iki slauguciu,kurie kompetetingi ,visi geranoriški ,paaiškino viską ir padėjo ,jeigu ne gydytojas ir jo greita reakcija neaisku ar būtumėm gyvos su dukryte .Studentės matavo dukrytei kraujo spaudimą ,atėjo užpildyti anketos ,reikia suprasti ,kad ir jos turi mokytis ,nes kartos keičiasi ir gydytoju,turi išmokti .Manau kiekvienos mamos atvažiavus gimdyti tikslas sveikas vaikelis ir tam sutelktas dėmesys

Anonime

Anonime portretas
Reikia zinoti kad medikai yra isringtieji Karaliukai- Juos kritikuoti nevalia...-tai tik kabutese
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių