Quantcast

Apie auglį sužinojo netikėtai: po šešių operacijų moteris nesulaiko džiaugsmo ašarų

  • Teksto dydis:

Apie auglį 46-erių metų Vilma sužinojo netikėtai.

„2012 metais Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytoja dr. Nora Šiupšinskienė mano dukrą operavo dėl knarkimo. Tuo pačiu gydytojos pasiteiravau, kodėl man sunku kvėpuoti per nosį. Gavau siuntimą iš šeimos gydytojos ir užsirašiau konsultacijai pas gydytoją“, – istoriją pasakoja moteris.

Po apžiūros buvo nuspręsta atlikti nosies pertvaros operaciją – septoplastiką. „Atliekant operaciją, gydytoja pastebėjo auglį. Po operacijos gydytoja padarė biopsiją ir iškart man pasiūlė kreiptis į jos kolegą kaukolės pamato auglių chirurgijos ekspertą – rinochirurgą prof. Saulių Vaitkų“, – savo ligos pradžią prisimena Vilma.

Moteriai pakartotinai buvo paimta biopsija, atlikti magnetinio rezonanso ir kompiuterinės tamografijos tyrimai, nustatyta chondrosarkoma. Pasak Vilmos, ji nejautė jokių ligos simptomų. „Vienintelis dalykas, kuris mane vargino, tai – galvos skausmas, kurį nurašydavau stresui ir nuovargiui. Kad mano galvoje yra žąsies kiaušinio dydžio auglys, neįtariau. Nuo tada prasidėjo operacijų maratonas – esu operuota 6 kartus“, – pasakoja moteris.

Vienintelis dalykas, kuris mane vargino, tai – galvos skausmas, kurį nurašydavau stresui ir nuovargiui.

„Šiai pacientei buvo nustatytas vėžys, išplitęs į kaukolės pamatą, apimantis abi miego arterijas ir spaudžiantis regimuosius nervus, ardantis kaukoles pamato nuokalnę, – aiškino rinochirurgas prof. S. Vaitkus.  – Endoskopiniu būdu ir navigacinės sistemos pagalba, nustatėme tikslią naviko buvimo ir išplitimo vietą, saugiai pašalinome auglį iš sunkiai pasiekiamų sričių, prie kurių anksčiau neturėjome galimybių prieiti. Taip pat išlaisvinome arterijas ir optinius nervus. Naujos technologijos išties palengvina chirurgo darbą“, – tęsia gydytojas.

Anot profesoriaus, tai yra aukšto lygio chirurgija, kuriai reikalingos ne tik modernios technologijos, padedančios atlikti sudėtingas chirurgines intervencijas, bet ir rankų miklumas. Auglys buvo užspaudęs abi miego arterijas, todėl kiekvienas milimetras buvo nepaprastai svarbus. Tokias operacijas, pasak prof. S. Vaitkaus, įmanoma atlikti tik centruose, kuriuose sutelkta aukšto lygio specialistų komanda: neurochirurgai, anesteziologai, veido-žandikaulių chirurgai, radiologai, patologoanatomai, chemoterapijos ir radioterapeutai, intensyvios terapijos specialistai ir žinoma – slaugytojos. 

Pasak gydytojo, po atliktų operacijų pacientei liovėsi galvos ir akies skausmai, dvejinimąsis akyse. „Nors likęs vienos akies judrumo sutrikimas, tačiau galime džiaugtis, kad pasiekėme ligos remisiją“, – kalba prof. S. Vaitkus.

Vilma šiuo metu jaučiasi gerai, tačiau yra gydytojų stebima, reguliariai atliekami tyrimai. „Aš retai verkiu, tačiau emocijos dabar tiesiog liejasi. Žinoma, iš džiaugsmo“, – šypsosi Vilma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Gerai kad laiku pastebejo. Tikekimes neatsinaujins. Sveikatos!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių