Quantcast

Aktyvių COVID-19 protrūkių mažėja: įvardijo, kur situacija blogėja

Aktyvių COVID-19 protrūkių per savaitę Lietuvoje sumažėjo ketvirtadaliu, antradienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Centro duomenimis, praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 687 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, kai savaitę prieš tai – 928 protrūkiai.

Epidemiologinių tyrimų metu surinkti duomenys rodo, kad situacija yra stabili visuose sektoriuose, o padėtis reikšmingai pagerėjo ugdymo įstaigose, teigia laikinoji NVSC vadovė, Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

„Protrūkių kreivėje antrą savaitę iš eilės matome stabilizavimosi ženklus po tris mėnesius prieš tai fiksuoto kreivės kilimo aukštyn. Vis dėlto, apibendrintai kol kas kalbėti apie gerėjančią situaciją, vertinant protrūkių formavimąsi, negalime. Apie tvarius rezultatus galėsime kalbėti, jeigu palankias tendencijas stebėsime dar bent kelias savaites“, – pranešime sakė G. Aleksienė. 

Daugiausia protrūkių – ugdymo įstaigose

Kaip skelbta pirmadienį, praėjusią savaitę ugdymo įstaigose fiksuota 415 protrūkių – daugiausia iš visų sektorių, tačiau lyginant su ankstesniu laikotarpiu, jų registruota beveik 35 proc. mažiau.

NVSC duomenimis, didžioji dalis užsikrėtimų – pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigose, darželiuose fiksuota 15 proc. visų registruotų aktyvių protrūkių.

Daugiau nei 90-yje proc. protrūkių registruota mažiau nei dešimt susijusių atvejų, daugiausia jų – Kauno, Vilniaus ir  Šiaulių apskrityse.

Gydymo įstaigose 45-ąją metų savaitę  taip pat fiksuotos palankios tendencijos, čia aktyvių COVID-19 ligos protrūkių taip pat mažėja dvi savaites iš eilės. Praėjusią savaitę jų registruotas 61, kai savaitę prieš tai – 67.

Nežymus, tačiau aktyvių protrūkių mažėjimas stebimas ir prekybos (18), maisto pramonės (11), statybų (devyni), paslaugų (penki) sektoriaus įmonėse. Jis siekė nuo kelių iki keliolikos procentų.

NVSC informacija.

Situacija prastėja gamybos, logistikos įmonėse

Protrūkių skaičius praėjusią savaitę augo gamybos, logistikos ir transporto, taip pat žemės ūkio įmonėse – čia atitinkamai registruoti 63 (prieš savaitę – 51), keturi ( prieš savaitę – du) ir penki (prieš savaitę – keturi) aktyvūs COVID-19 ligos židiniai.

Taip pat nežymus COVID-19 ligos protrūkių prieaugis praėjusios savaitės pabaigoje fiksuotas ir socialines paslaugas teikiančiose įmonėse – registruoti 23 aktyvūs protrūkiai, kai prieš savaitę specialistai jų stebėjo 18-lika.

NVSC primena, kad protrūkis – tai staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ar ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau tarpusavyje susiję ligos atvejai laiko ir vietos požiūriu.

Epidemiologai prašo koronavirusu užsikrėtusių gyventojų savarankiškai užpildyti anketas internete, siekiant išvengti tolesnio užkrato plitimo, taip pat primena apie galimybę vakcinuotis visiems, sulaukusiems 12 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ėjus

Ėjus portretas
Šiknose situacija blogėja, toje vietoje Tikrai bus blogai. Kaukes ir tenai reikėtų dėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių