Quantcast

Akrobatinė joga – minčių ir judesio laisvė

Kas yra joga, žino visi. Jos rūšių ant vienos rankos pirštų nesuskaičiuosi. Viena gana neseniai į Lietuvą atklydusi jogos šaka žavi ne tik jogos mėgėjus, bet ir estetus.

Lietuvoje – ketvirti metai

"Akrobatinė joga susideda iš akrobatikos, jogos ir gydomųjų menų. Labiausiai priimtinas ir apibendrinantis terminas yra pozicija, todėl jį dažniausiai renkamės norėdami apibūdinti judesį užsiimant šios rūšies joga", – pristato Karolis Valickas, įkvėptas šios jogos rūšies naudingumo bei grožio ir pradėjęs ją populiarinti Lietuvoje.

Akrobatinė joga atsirado 1999 m. Monrealyje. Jos įkūrėjai – Eugene Poku ir Jesse Goldbergas akcentavo akrobatiką, jogą ir šokį. Antroji akrobatinės jogos atšaka gimė 2006 m. Kalifornijoje. Šokį pakeitęs tajų masažu Jasonas Nemer sukūrė pasaulį užkariavusį metodą, kurio pagrindas yra gydomieji menai: raumenų stiprinimas, tempimas ir sąnarių apsauga. K.Valickas šią jogos rūšį atrado 2011 m. pradžioje.

"Viename seminare apie tai išgirdęs supratau: būtent to aš ieškojau. Nors daug metų užsiėmiau kovos menais, jų trūkumas buvo impulsų trumpalaikiškumas", – pripažino sportuojantis vyras.

Joga buvo geriausias atradimas ieškant stabilumo po įtempto darbo įmonėje.

"Terapinio skraidymo procesas, jį pabaigus, nesibaigia. Žmogus jaučia tęstinumą. Tuomet vyksta atsipalaidavimas", – pasakoja specialistas.

Apie akrobatinę jogą iš pirmųjų mokytojų jis tik sužinojo, o ne išmoko jos. Domėjosi savarankiškai.

"Tai buvo tiesiog kitas apvalkalas. Kai pasikeitė filosofinis apvalkalas, pasikeitė veiksmų seka, atsirado priežastis, kodėl vieni ar kiti dalykai daromi", – aiškina Karolis.

Netrukus jis įkūrė "AcroYoga LT" bendruomenę. Atsakingumas – pagrindinis jos veiklos bruožas. Įkūrėjas daug tariasi su medikais. Bendruomenėje yra kineziterapeutų. Jie bei akrobatinės jogos specialistai įvertina naujų narių sveikatą ir pagal jos problemas parenka pratimus. "AcroYoga LT" vieninteliai Europoje šia tema atlieka mokslinius tyrimus.

Negali būti vienas

Šį trijų komponentų sintezės sportą sudaro aktyvioji dalis fiziniams raumenims stiprinti ir tempimai. Tai yra akrobatika ir tik šiek tiek joga.

"Kai raumuo trumpėja, jis stiprėja, tampa galingas, mes įgauname daugiau jėgos, tačiau tampame mažiau atsparūs traumoms", – žino akrobatinės jogos meistras K.Valickas.

Jo teigimu, tvirtinant raumenis, juos reikia ištempti. Taip netenkame jėgos, tačiau įgyjame saugumo ir sveikatos. Būtų viskas gerai, bet nuo to apkraunami sąnariai. Būtent trečiasis komponentas – gydomieji menai – skirti sąnariams apsaugoti nuo uždegimų, garantuojami optimalūs judesiai, išvengiama ataugų, tai yra ypač aktualu stuburui.

"Gydomųjų masažų nereikėtų įsivaizduoti tiesiogiai, kaip tradicinių. Tai dar vadinama tinginių joga, nes judesius už tave atlieka kitas žmogus. Svarbiausia – visiškai atsipalaiduoti. Tik tada tempimas tampa efektyvus", – originalią metodiką pristato Karolis.

Anot jo, joga reikalauja pasiryžimo ir atsidavimo. Rezultatai pajaučiami tik po kelių mėnesių, tik tajų masažas atpalaiduoja iš karto.

"Joga – ne sportas, o gyvenimo būdas. Akrobatinė joga apima protą, mintis, kūno jėgą, sąnarių lankstumą ir, skirtingai nei kitoks sportas, nėra individuali, – pabrėžia K. Valickas. – Šis sportas yra socialinis, jis įtraukia. Vienas užsiimti ja negali. Šios rūšies joga prasideda nuo dviejų."

Taigi akrobatinė joga netinka individualistams. Kiekvienas esame visuomenės dalis, norime to ar ne. Nebūdami atsiskyrę, duodami gauname: jei šypsaisi, aplink tave atsiranda vis daugiau besišypsančių žmonių. Tokia akrobatinės jogos filosofija. Ji moko pasitikėti, o tai panaikina žmoguje susikaupusią įtampą. Akrobatinė joga stiprina žmogaus ryšį ne tik su kitais, bet ir su savimi, stiprėja motorinės funkcijos. Žmogus gerai suvokia, kas ir kodėl vyksta su kūnu, kartu ir protas ima veikti aštriau, gerėja kraujotaka.

Svarbiausia – pasitikėjimas

"Jeigu mes esame ne augalai, vadinasi, kažkas iš gyvūnijos pasaulio. Mes linkę gyventi grupėmis: dirbame kartu, kad pasiektume rezultatų, specializuojamės srityse ir siekdami bendro gėrio kuriame bendrą rezultatą. Šis sportas tai skatina", – dar vieną aspektą atskleidžia akrobatinės jogos meistras K.Valickas.

Jo teigimu, šis sportas skatina bendradarbiavimą, o konkuruojantiesiems čia ne vieta. Tik ieškant bendrumo, derinantis, gebant išklausyti galima pasiekti rezultatų. Svarbiausias dalykas čia yra pasitikėjimas, kuris žmonėms, ypač lietuviams, yra labai sunkiai suprantamas ir sudėtingas.

"Visų pirma, žodžio "pasitikėjimas" reikšmė yra iškreipta. Dauguma žmonių pasitikėjimą painioja su žinojimu, įsitikinimu, kad, pavyzdžiui, jis tai padarys", – teigia K.Valickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių