Quantcast

VDI skatina stiprinti psichologinio smurto darbe prevenciją

  • Teksto dydis:

Norėdama darbdaviams ir darbuotojams priminti apie saugios psichosocialinės darbo aplinkos svarbą, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) parengė metodines rekomendacijas psichologinio smurto darbo aplinkoje prevencijai ir psichosocialinių darbo sąlygų gerinimui.

VDI rekomendacijose daug dėmesio skiriama psichologinio smurto darbe suvokimui, pateikiant paaiškinimus, kokie yra psichosocialiniai veiksniai, kaip apibrėžiamas psichologinis smurtas, kaip jį atpažinti, nustatyti ir valdyti, kokias prevencijos priemones siūloma taikyti, pridedamos atmintinės darbdaviui ir darbuotojui.

Dažniausiai psichologinis smurtas darbe apibūdinamas kaip nuolatinė nepagrįsta kritika, sarkazmas, pasikartojančios neigiamos pastabos, riksmai, darbuotojo ignoravimas, šmeižtas, manipuliavimas, viešas žeminimas, noras išjuokti, pasiekimų nuvertinimas, grasinimas atleisti iš darbo ir pan., kurias lydi skiriamasis smurto darbe požymis – prievartą taikančio asmens siekimas psichologiškai dominuoti prieš smurto auką. Patiriančius darbe psichologinį smurtą darbuotojus veikia nuolatinis stresas.

„Kiekvienas psichologinio smurto atvejis darbe yra individualus. Nepaisant įvairių smurtinio elgesio apibūdinimų ir nesant teisiškai įtvirtinto vieningo apibrėžimo, psichologinio smurto apraiškas yra sunku ištirti ir įrodyti. Todėl pirmiausia raginame įmonių vadovus daugiau dėmesio skirti netoleruotino elgesio darbe prevencijai. Viena efektyviausių priemonių – problemos viešinimas. Darbuotojai turėtų nebijoti viešai kalbėti apie netoleruotiną kolegų, vadovų, ar trečiųjų asmenų – klientų, tiekėjų ir kitų – elgesį“, – sako Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vyresnioji patarėja-vyriausioji darbo inspektorė Vesta Macė.

Daugiau specialių patarimų, kaip užkirsti kelią psichologiniam smurtui darbe, kaip spręsti situaciją, paaiškėjus tokiems atvejams, pateikiama VDI parengtose atmintinėse darbuotojams ir darbdaviams.

Darbuotojams skirtoje atmintinėje VDI pirmiausia pataria tartis su darbdaviu (esant būtinybei – reikalauti) dėl darbo sąlygų, apimančių ir psichosocialinius veiksnius, gerinimo. Rekomenduojama netoleruoti prieš darbuotojus ir kitus asmenis nukreipto psichologinio smurto, o tai pastebėjus – rinkti bei saugoti netoleruotino elgesio įrodymus, teikti siūlymus darbdaviui, kaip išvengti nepageidaujamo elgesio ar smurto. 

Darbdaviai skatinami bendradarbiaujant su darbuotojais ar jų atstovais, parengti įmonės dokumentą, kuriame būtų aiškiai išvardytos tinkamo elgesio darbe normos ir gynybos galimybės esant netinkamam elgesiui, paaiškėjus psichologinio smurto atvejui. Rekomenduojama paskirti atsakingą asmenį, kuriuo darbuotojai pasitikėtų ir žinotų, jog į jį tokiais atvejais gali kreiptis. Taip pat patariama organizuoti psichologinio smurto darbo vietose vertinimą, mokymus.

Rekomendacijos psichologinio smurto darbo aplinkoje prevencijai ir psichosocialinių darbo sąlygų gerinimui paskelbtos VDI interneto svetainėje.

VDI darbuotojams primena, kad patyrę psichologinį smurtą jie gali kreiptis į Darbo inspekciją. Jei kyla klausimų dėl darbe patiriamo psichologinio smurto (mobingo) ar kitų darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimų, VDI kviečia konsultuotis el. paštu info@vdi.lt arba parašant asmeninę žinutę socialinio tinklo „Facebook“ VDI paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių