Quantcast

Talismanų galia: tikra ar pramanyta?

Kiekvienas turime vieną ar kelis daiktus, kurie, tikime, neša sėkmę. Vienam tai gali būti meškiukas, su kuriuo žaidė vaikystėje, kitam – šventas paveikslėlis, padovanotas močiutės, ar laikrodis, kurį segėdami laimėjote konkursą į svajonių darbą. Tačiau ar jie iš tiesų veikia? Naujausi psichologų eksperimentai tai patvirtina ir paaiškina, kaip tai vyksta.

Magijos nėra

Nuo seniausių laikų žmonės tiki daiktų magija. Tiesa, prieš tūkstančius metų talismanais dažniausiai tapdavo sumedžioto gyvūno kūno dalys, akmens, medžio dirbiniai, papuošalai. Šiandien tai gali būti bet koks emociškai svarbus daiktas, kuriam priskiriamos ypatingos savybės. Talismanų veikimo psichologinį mechanizmą pasiryžę ištyrinėti mokslininkai tikina, kad jokios magijos čia nėra.

Kelno universiteto (Vokietija) psichologė Lysann Damish darė prielaidą, kad talismanų poveikis yra susijęs su tam tikrų žmogaus gebėjimų ir savybių aktyvavimu. Kai galvojame, kad turime daiktą, kuris padės pasiekti tikslą ar išvengti nesėkmės, ne tik labiau savimi pasitikime, bet ir geriau susikaupiame, sutelkiame visas jėgas, esame aktyvesni, dedame daugiau pastangų, kad pasiektume norimą rezultatą.

Kai galvojame, kad turime daiktą, kuris padės pasiekti tikslą ar išvengti nesėkmės, ne tik labiau savimi pasitikime, bet ir geriau susikaupiame, sutelkiame visas jėgas, esame aktyvesni, dedame daugiau pastangų, kad pasiektume norimą rezultatą.

Patvirtino prielaidas

Šią idėją ji nusprendė patikrinti eksperimentuodama su savanoriais. Ji pakvietė juos žaisti golfą, o prieš tai kai kuriems pasakė, kad jų kamuoliukai esą yra laimingi. Juos gavusiems žaidėjams sekėsi žymiai geriau – jų taiklumo procentas buvo net 35 proc. didesnis. Kito eksperimento, kurio metu teko atlikti gana sudėtingus testus dalyvių daliai pasiūlė atsinešti asmeninius talismanus arba sėkmę lemiančius daiktus.

Psichologė užfiksavo, kad ši žmonių grupė jautėsi labiau savimi pasitikinti, dėl to jų lūkesčiai teisingai atsakyti į pateiktus klausimus buvo didesni. Būtent dėl šios priežasties jie labiau stengėsi, buvo atkaklesni, skyrė daugiau laiko užduotims, ne taip greitai pasidavė, jei nežinodavo atsakymo. Todėl nieko nuostabaus, kad jų testo rezultatai buvo kur kas geresni nei tų, kurie talismanų neturėjo.

Leidžia pasijusti saugesniems

Žinomas JAV psichologas, knygų autorius Stuartas Vyse'as taip pat laikosi nuomonės, kad tikėjimas talismanų galia žmogui suteikia kur kas daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, be to, leidžia pasijusti saugesniam, lyg būtų globojamas likimo. Todėl turėti ir nešiotis kokį nors talismaną visai nebloga idėja, jei jis padeda sėkmingai atlikti kasdienes užduotis ir įveikti iššūkius, tikina psichikos sveikatos specialistai.

Kalbant apie laimę ir sėkmę akivaizdu, kad charakterio bruožai, asmeninės savybės, požiūris taip pat vaidina labai svarbų vaidmenį jų siekiant. Pavyzdžiui, pozityvus nusiteikimas ir optimizmas. Jeigu asmuo tiki, kad yra laimingas, kad jo laukia teigiami pokyčiai, geri įvykiai, tai jis labiau stengiasi gerai dirbti, yra aktyvesnis, labiau motyvuotas, įsitikinusi Maia Young, Kalifornijos universiteto profesorė.

Skatina imtis iššūkių

Dar vienas įdomus psichologų pastebėjimas – kai mes save vertiname kaip laimės ir sėkmės lydimus, dažniau ryžtamės iššūkiams, imamės sudėtingesnių projektų, dalyvaujame konkursuose, varžybose ir pan. Tai tokie žmonės paprastai daro nuolatos, todėl vien statistiškai jie turi daugiau šansų, kad pasiseks. O kai tai nutinka, tarsi gauna patvirtinimą, kad išties yra gimę su marškinėliais.

Racionaliai mąstant, susieti pozityvų požiūrį į gyvenimą ir laimės pojūtį sudėtinga, tačiau logiškas paaiškinimas yra. Pasak S.Vyse'o, kai galvojame, kad mums sekasi, esame labiau linkę užmegzti artimesnius santykius su kitais, būname atviresni, noriai bendraujame. Tai atveria daug naujų galimybių, nes asmeniniai ryšiai tampa naudingi ir versle, siekiant karjeros, ieškant darbo ir pan.

Kada prireikia pagalbos iš šalies?

Mokslininkai nustatė, kad talismanų galia žmonės labiau pasikliauja ne laikydami egzaminus ar kitais su mokymusi susijusiais atvejais, o dalyvaudami konkursuose, pasirodymuose, varžybose ir pan. Tai aiškinama tuo, kad pirmuoju atveju sėkmė labiau susijusi su asmeninėmis pastangomis, įdirbiu, o antruoju – ir su išoriniais veiksniais, kuriems daryti įtaką patys negalime.

Pasaulio įžymybės ir jų talismanai

Modelis Heidi Klum visur nešiojasi maišelį, į kurį sudėti jos pieniniai dantys, iškritę vaikystėje. Kartą lėktuve jai berodant talismaną bendrakeleiviui, vienas dantukas nukrito ir ji kartu su stiuardesėmis ilgai jo ieškojo, nes palikti lėktuve talismaną jai atrodė bloga lemiantis ženklas.

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama mano, kad laimės niekada nebus per daug. Jis turi visą talismanų kolekciją – ją sudaro įvairios smulkmenos, nedideli suvenyrai, kuriuos jis yra gavęs kelionių, vizitų ir susitikimų metu. Kiekvieną dieną iš jos jis išsirenką vieną daiktą ir įsideda į kišenę. Tai tapo įpročiu, kurio jis lig šiol neatsisakė. Tarp talismanų yra popiežiaus Francis dovanotas rožinis, iš Ajovos baikerio gautas pokerio lustas, etiopiškas koptų kryželis.

Dizainerė Diane von Furstenberg į savo kolekcijų pristatymus niekada neina be savo laimę nešančios auksinės 20 frankų monetos, kurią ji prieš daugelį metų, būdama maža mergaitė, gavo iš savo tėvo. Karo metu jis ją nešiojosi bate. Dukra irgi seka jo pavyzdžiu – prieš lipdama ant podiumo kaskart ją įsideda į batelį.

Tenisininkė Serena Williams ne tik tiki talismanų galia, bet ir turi nemažai su jais susijusių ritualų. Pavyzdžiui, vieno turnė metu ji aunasi tas pačias kojines kiekvienų varžybų metu, nors tai ir nehigieniška. Be to, visa laiką rišasi batus ypatingu, savo sugalvotu būdu. O prieš pirmą padavimą visada penkis kartus atmuša kamuoliuką.

Dauguma žmonių skaičių 13 laiko nelaimingu. Tačiau tik ne popmuzikos žvaigždė Taylor Swift. Ji prieš kiekvieną koncertą ant rankos užsirašo šį skaičių, tikėdama, kad jis jai atneš sėkmę. Atlikėja aiškina, kad yra gimusi 13 dieną, 13 metų jai suėjo 13 mėnesio dieną, penktadienį, pirmasis albumas išsilaikė pirmoje vietoje 13 savaičių. Todėl ji įsitikinusi, kad šis skaičius jai laimingas.

Grupės "Aerosmith" lyderis rokeris Stevenas Tyleris niekur nesirodo be paslaptingo ant kaklo nešiojamo papuošalo – tai keturi dantys, suverti ant virvelės. Jis teigia, kad tai jo talismanas, o dantys priklauso meškėnui, kurį jis sumedžiojo būdamas mažas.

Airių kilmės aktorius Collinas Farrellas pirmąją filmavimosi naujame filme dieną visada dėvi laiminguosius apatinius, kuriuos jam padovanojo brolis. Ant jų yra užrašas: "Laimė airiams."



NAUJAUSI KOMENTARAI

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Mano talismanas rusiška karo laikų granata ,,Limonka''.Laukiu kada įvyks pranašystė,kad sprogs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių