Quantcast

Siekia sumažinti savižudybių skaičių ketvirtadaliu: patvirtintas veiksmų planas

  • Teksto dydis:

Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos minėjimo išvakarėse, Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) patvirtintas Nacionalinis savižudybių prevencijos 2020–2024 metams veiksmų planas, kuriuo siekiama metinį savižudybių skaičių sumažinti ketvirtadaliu.

Šis planas patvirtintas sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu.

Jame numatoma, kad iki 2024 m. pabaigos metinis savižudybių skaičius turėtų sumažėti iki 18 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Kaip praneša ministerija, iš viso numatomos trys pagrindinės kryptys, kuriomis bus siekiama savižudybių skaičiaus mažėjimo nacionaliniu lygiu.

Pirmąja kryptimi siekiama stiprinti žmonių, patiriančių didesnę savižudybės riziką, psichologinę ir socialinę gerovę.

Antrojoje kryptyje numatyta didinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, kokybę bei tęstinių paslaugų plėtojimą tiems asmenims, kurie mėgino nusižudyti.

Siekiant kokybiškų ir tiksliais duomenimis grįstų sprendimų priėmimo, trečiąja kryptimi numatyta savižudybių prevencijos sistemos stebėsena bei vertinimas ir statistinės apskaitos tobulinimas.

Ketinama šviesti visuomenę apie savižudybių prevenciją, tęsiant mokymus kaip atpažinti savižudybės grėsmę, juos nukreipti pagalbos pas profesionalus ir suteikti pirmąją emocinę paramą. Taip pat planuojama stiprinti psichologinę pagalbą nusižudžiusių asmenų artimiesiems, užtikrinti pagalbos tęstinumą asmeniui išėjus iš ligoninės.

Didinant pagalbos prieinamumą, bus siekiama plėsti psichikos sveikatos priežiūros paslaugų teikimą pacientams, kurie serga lėtinėmis ligomis ar patiria lėtinį skausmą.

Be kitų priemonių planuojama stiprinti jau egzistuojančias sėkmingas iniciatyvas (pvz., www.tuesi.lt) bei skatinti saugų informavimą apie savižudybes viešojoje erdvėje.


Šiame straipsnyje: savižudybėspsichologijasavižudybių prevencijapagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

nordland

nordland portretas
idomus poziuris i problema. "bei skatinti saugų informavimą apie savižudybes viešojoje erdvėje." ... ka tai reiskia ??? gal kad bus draudziama skelbti apie tai ?? tada cia nieko naujo, tai jau buvo sovietu sajungoje. siaip jau pastebejau, kad jau dabar vengiama tai ivardinti, nes labai padaugejo "iskritimo" ir tiesiog "rastu negyvu" atveju, nors ir akivaizdu, kad tai buvo savizudybe.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių