Quantcast

Rugsėjis – sudėtingas ir vaikams, ir tėvams: psichologė pataria nepamiršti svarbaus dalyko

  • Teksto dydis:

Rugsėjis – sudėtingas mėnuo: vaikai grįžta į mokyklas, baigiasi atostogos ir jiems, ir suaugusiesiems. Vaikams reikia priminti pamirštus įgūdžius ir grąžinti į rutiną. Apie tai pokalbis su psichologe Inga Būtvytyte.

– Ką išgyvena vaikai šį rugsėjį?

– Vyresni vaikai išgyvena džiaugsmą, kad susitinka su seniai matytais klasiokais, džiaugiasi, kad galės toliau mokytis. Pradinukai jaudinasi. Dažnai tėvai jaudinasi daugiau už juos ir vaikai perima jaudulį.

– Kodėl jie išgyvena? Kas jiems sudėtinga?

– Rugsėjį iš įprastos aplinkos pereina į kažką naujo – nauja vieta, nauji vaikai, nauja mokytoja. Tai kelia nerimo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ką tėvai turėtų padaryti, kad pirmokams ir vyresniems mokiniams būtų daug lengviau?

– Turėtų susirūpinti rutina, kad vaikas gerai pailsėtų, laiku atsigultų miegoti ir atsikeltų. Kad nebūtų rytinio bėgimo, nes tai stresas.

– Ar gali tėvai pakenkti, stengdamiesi padėti, kad vaikai mažiau patirtų streso?

– Gali, ypač tada, kai sumenkina vaiko nerimą. Gali būti įvairiausių apraiškų – galvos skausmas, pilvo skausmai, ašaros.

– Kokios dažniausios klaidos?

– Nuvertina, sako, kad nepergyventų, nekreiptų dėmesio. Pradeda lyginti su kitais vaikais. Kiekvienas vaikas unikalus ir tėvai turi suprasti tai, kad vaikai unikaliai reaguoja į situaciją.

– Ar vaikai labiau savarankiški, nei mes įsivaizduojame?

Pradinukai jaudinasi. Dažnai tėvai jaudinasi daugiau už juos ir vaikai perima jaudulį.

– Reikėtų jais pasitikėti, bet su priežiūra. Jei norite paleisti vienus vaikus į mokyklą, reikia patikrinti, ar jie tai gali padaryti. Pvz., kartu važiuoti į mokyklą su viešuoju transportu arba eiti. Žiūrėti, kaip jis orientuojasi, tegul jis būna vedlys. Taip pat galima išbandyti susitikimą pusiaukelėje. Labai svarbu aptarti vietas, kurios kelią nerimo – požeminės perėjos, miškeliai.

– Visi vaikai unikalūs. Kai kurie vaikai negali vieni grįžti, ar tai dėl to, kad jų nemokė, mažiau jais pasitiki?

– Gali būti visaip. Kai kurie mažiau pasitiki, kiti per daug nerimauja ir vaikas perima nerimą. Kiti vaikai gali savarankiškai vaikščioti ir nemato problemos.

– Ar tėvai turėtų nešti vaikų kuprines?

– Tikrai nerekomenduoju. Vaikai gali dalį daiktų palikti mokykloje. Vaiko savarankiškumas ir statusas reikalauja savarankiškai nešti daiktus, išimti, ko reikia.

– Ar reikia vakare ypatingo pasiruošimo prieš kitos dienos pamokas?

– Vakare, ypač su pirmokais, siūlau kartu susidėti daiktus į kuprinę, iki kol savarankiškai išmoks. Tačiau nesudėti už jį, nes mokykloje nesupras, kas kur yra. Svarbu vakariniai ritualai dėl vaikų nerimo – galima išgerti arbatos, paskaityti pasaką, aptarti dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių