Quantcast

Psichoterapeutas: žmonių, perdegančių darbovietėse, yra itin daug

  • Teksto dydis:

Psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis sako, jog kontroliuoti emocijų yra neįmanoma, mat jos žmogų paveikia anksčiau, nei patys tą imame suvokti.

Jau šį sekmadienį TV8 televizijos žiūrovų laukia medicinos laida „Sveikatos medis“. Ilgametė laidos vedėja, gydytoja Irena Pivoriūnienė pasidalins naudingais patarimais, kaip užkirsti kelią klastingoms onkologinėms ligoms, atsakys į rūpimus klausimus apie streso valdymą bei jo sukeliamas ligas, sudalyvaus sporto aistruolius subūrusiame velomaratone, o skyrelyje „Ačiū, daktare“ lauks nuoširdi padėka gydytojams tiesiai iš jų išgelbėto paciento lūpų.

Emocinė sveikata yra žmogaus būsena, kuri apima emocijas, nuotaiką ir socialinį gyvenimą. Ji turi didelės ir tiesioginės įtakos mūsų mintims, veiksmams ir net fiziniam aktyvumui. Vis greitėjantis gyvenimo ritmas, nuolat patiriamas stresas atsiliepia ir mūsų sveikatai. Psichoterapeutas E. Laurinaitis siužete apie emocinę sveikatą teigs, jog kontroliuoti emocijas yra neįmanoma, mat jos žmogų paveikia anksčiau, nei patys tą imame suvokti.

„Emocinė sveikata yra tai, jog mes, reaguodami į gyvenimą, turime emocijas, pripažįstame jas, mokame jas išreikšti ir tuo pačiu metu jos neišmeta mūsų iš pusiausvyros. Emocinis reagavimas yra pirminis, žymiai ankstesnis už protą: emocinė reakcija atsiranda per 0,2 sekundės mūsų smegenyse, mintis atsiranda po dirgiklio 0,7 s , todėl įsivaizdavimas, jog mes galime reguliuoti emocijas yra iliuzija. Emocijos reguliuoja mus, galime tik valdyti jų išraišką“, – laidoje pasakos E. Laurinaitis.

Profesoriaus teigimu, emocinė sveikata turi tiesioginės įtakos mūsų fizinei savijautai. Įtampa darbe, nuolatinis stresas ir nerimas gali iššaukti net rimtų fizinių negalavimų.

„Yra grupė ligų, kurios vadinamos streso ligomis, pavyzdžiui insultas, hipertonija, širdies infarktas. Tokių ligų pradžia yra psichologiniai mechanizmai, išvedantys mūsų kūną iš pusiausvyros. Mūsų šiuolaikinio pasaulio darbinė aplinka yra labai nesveika. Kiekvienas rungtyniauja, stengiasi būti geresnis, dažnas vertinamas pagal tai, kiek daug jis dirba. Iš tiesų, žmonių, kurie perdega darbovietėje, yra itin daug“, – atviraus E. Laurinaitis.

Ilgametis verslo vadybos konsultantas Aurimas Vietrinas įsitikinęs, jog darbo aplinka ypač priklauso nuo vadovo – jis pirmasis turėtų pastebėti problemas kolektyve ir jas nedelsiant spręsti.

„Patarimas kiekvienam vadovui būtų gan paprastas – kuo dažniau bendraukime, mokėkime sujungti žmones, kad jie išsikalbėtų. Geras vadovas visuomet pastebi kolektyvo pulsą, kokiomis aktualijomis jis gyvena ir iš to padaro laiku išvadas“, – patarimais dalinsis A. Vietrinas.

Kiekvienas pirmiausia turėtume užduoti klausimą sau – ar tai, kiek aš moku už savo darbo vietą yra verta to, kad aš iš tikrųjų aukočiau savo sveikatą, savo laisvalaikį, savo santykius su artimaisiais. Siūlyčiau sustoti ir pagalvoti.

Nors vis dažniau viešai kalbama apie emocinės sveikatos svarbą, laidoje kalbinti praeiviai neslėps, jog didesnį dėmesį vis tik skiria fizinei būsenai. Visgi, daugelis po sunkių darbo dienų stengiasi rinktis ramų laisvalaikį gamtoje, keliauti, tačiau nuo greito gyvenimo ritmo ir nuolat spaudžiančių darbų pabėgti nėra lengva.

„Kiekvienas pirmiausia turėtume užduoti klausimą sau – ar tai, kiek aš moku už savo darbo vietą yra verta to, kad aš iš tikrųjų aukočiau savo sveikatą, savo laisvalaikį, savo santykius su artimaisiais. Siūlyčiau sustoti ir pagalvoti. Dažnai žmonės labai nenori šito daryti, nes atsakymai neretai yra gana vienareikšmiški ir pakankamai aiškūs, ir todėl žmonės geriau toliau sukasi šiame voverių rate“, – laidoje atviraus psichoterapeutas E. Laurinaitis.

Labdaros koncertas, skirtas onkologiniams ligoniams

Rugsėjo pradžioje du profesionalūs operos solistai Gražina Skinderytė-Kurnickienė ir Vytautas Kurnickas surengė itin altruistišką labdaros renginį „Išsipildžiusios svajonės“, skirtą paremti vėžio gydymo paramos fondą. Visos lėšos, surinktos už bilietus, buvo paaukotos Nacionaliniam vėžio institutui, jog būtų nupirktas ypač reikalingas, specialus keltuvas.

„Toks renginys reiškia labai daug, nes atėjo žmonės, kurie yra susidūrę su ta liga, ir atėjo ne pasiskųsti, bet atėjo paklausti, kuo jie gali padėti, kaip atkreipti visuomenės dėmesį į šią ligą, į jos klastingumą ir būtinumą kovoti“, – gražiais žodžiais dalinsis NVI laikinoji direktorė, prof. hab. med. m. dr. Sonata Jarmalaitė.

Idėja rengti tokią akciją operos solistei Gražinai kilo dėl pačios šeimoje patirtų nelaimių – jos abu tėvelius pasiglemžė vėžys, todėl skausmas, patiriamas tiek sergančiųjų, tiek jų artimųjų, jai ypač pažįstamas.

„Yra baisi netektis, kuomet būdamas vaikas turi laidoti tėvus. Aš buvau 25-erių metų, tačiau aš su savo tėvais dar labai daug ko nespėjau. Itin svarbu kiekvienam suprasti, jog sveikata yra ne tik mūsų pačių turtas, tai yra ir mūsų artimųjų turtas“, – laidoje jautriais prisiminimais dalinsis Gražina.

Būrį sporto aistruolių sutraukęs velomaratonas

Laidos komanda apsilankė ir vasaros pabaigoje Lietuvoje praūžusiame dviračių renginyje „IKI Velomaratonas“. Jubiliejinis dešimtasis renginys pritraukė būrį dviračių, paspirtukų, riedlenčių bei kitų panašių transporto priemonių mylėtojus. Renginio organizatorius, žinomas lenktynininkas Benediktas Vanagas laidoje tikins, jog dideles pastangas organizuojant šį renginį su kaupu atpirko puiki dalyvių nuotaika

„Tai viena gražiausių dienų metuose, pritraukianti 10 tūkstančių žmonių. Velomaratonas – yra reiškinys, vykstantis kiekvieną mielą dieną, tik tai prieš paskutinį rugpjūčio sekmadienį  jisai įvyksta oficialiai“, – laidoje pasakos B. Vanagas. Vasariški įspūdžiai iš renginio – nuotaikingame reportaže.

„Ačiū, daktare“ taria žinomas režisierius

Šį sekmadienį, 15 val., „Sveikatos medžio“ žiūrovų pamėgtame skyrelyje „Ačiū, daktare“ taip pat laukia atvira dokumentinių filmų režisieriaus Virgilijaus Kubiliaus istorija apie apgaulingą miokardo infarktą.

„Nejaučiau visiškai jokių išskirtinių simptomų. Atrodė, tarsi tiesiog būčiau apsinuodijęs maistu. Visgi, bičiulio paskatintas, apsilankiau ligoninėje ir baigėsi viskas tuo, kad man pastatė širdies stimuliatorių. <...> Gydytojams reikia pagiriamojo žodžio, nes tie žmonės tikrai pasiaukojančiai dirba“, – pasakos Virgilijus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tiesioginė naujojo Darbo (vergovės!) kodekso pasekmė!

minde

minde portretas
kodel anksciau nebuvo perdegimu dabar visokie psihavimai bet seime kazkaip neperdega suda veikdani i landsbergius pazejus tai dar 5kartas droz savo melu ir beretem/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių