Quantcast

Psichiatrė: savižudybės – visuomenės sveikatos problema

Savižudybių nesumažėja per vieną dieną – tam reikia ilgo ir kantraus darbo, LRT RADIJUI sako VšĮ „Psichikos sveikatos iniciatyva“ direktorė, gydytoja psichiatrė Nijolė Goštautaitė-Midttun. „Svarbiausia suprasti, kad savižudybės – visuomenės sveikatos problema. Tai reiškia, kad prevenciniam darbui reikia taikyti visuomenės sveikatos apsaugos priemones – alkoholio kontrolės politiką ir sėkmingą psichikos ligų gydymą“, – pabrėžia ji.

Ketvirtadienį pradedamas Atviros psichiatrijos mėnuo, pasak medikės, yra simbolinis gestas bandant parodyti, kad išgelbėta gyvybė dar ne viskas – reikia siekti geresnės žmonių psichikos sveikatos.

– Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje konstatuojama, kad savižudybių skaičius Lietuvoje per pastaruosius 11 metų sumažėjo 40 proc., tačiau vis dar yra labai aukštas. Kiek prevencinis darbas yra efektyvus Lietuvoje? Ir kaip jis yra vykdomas?

– Svarbiausia suprasti, kad savižudybės – visuomenės sveikatos problema. Tai reiškia, kad prevenciniam darbui reikia taikyti visuomenės sveikatos apsaugos priemones – alkoholio kontrolės politiką (sparčiai mažinti alkoholio vartojimą) ir sėkmingą psichikos ligų gydymą. Dalis šių priemonių Lietuvoje yra veikiančios.

– Ketvirtadienį rengiate konferenciją, kurios tema „Savižudybių galima išvengti“. Kaip tai padaryti?

– Reikia ilgo ir kantraus darbo. Savižudybių nesumažėja per vieną dieną. Turėtume stiprinti visų amžiaus ir socialinių grupių Lietuvos gyventojų psichikos ligų gydymą. Ne mažiau svarbus darbas yra alkoholio vartojimo ir jo žalos mažinimas.

– Gal galėtų būti naudinga užsienio šalių patirtis?

– Užsienio šalių patirtis Lietuvai labai naudinga, ja ir remiamasi. Turbūt geriausiai užsienio šalių patirtį apibendrina Pasaulio sveikatos organizacija, kuri 2014 m. ataskaitoje kaip tik ir paskelbė, kokie pagrindiniai rizikos veiksniai būdingi visam pasauliui ir kokių mokslu pagrįstų priemonių rekomenduojama imtis šalims.

– Ketvirtadienį pradedamas ir Atviros psichiatrijos mėnuo. Tai nauja iniciatyva, kuria siekiama mažinti psichiatrijos ir psichikos sutrikimų stigmą praveriant duris į psichiatrijos įstaigas. Kodėl akcija skelbiama būtent Pasaulinės savižudybių prevencijos dieną?

– Galvojant, kaip žmonėms pristatyti psichiatriją ir psichikos ligų gydymą, sumažinti baimę kreiptis, paskatinti pastebėti ligą anksčiau ir buvo atkreiptas dėmesys, kad turime mėnesį tarp Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos ir Pasaulinės psichikos sveikatos dienos. Tai simbolinis gestas bandant parodyti, kad išgelbėta gyvybė dar ne viskas – mums reikia siekti geresnės žmonių psichikos sveikatos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių