Quantcast

Požiūris į smurtą patyrusią moterį – priešiškas, bet jį pavyko sušvelninti

  • Teksto dydis:

Naujausios apklausos duomenimis, 41 proc. šalies gyventojų mano, kad moterys pačios išprovokuoja smurtą. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertė Mintautė Jurkutė tvirtina, kad ši ydinga nuostata vis dar paplitusi, bet taip manančių – jau dešimtadaliu mažiau nei prieš dvejus metus.

Svarbūs pokyčiai

Liepos mėnesį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos užsakymu bendrovė "Spinter" atliko pakartotinį visuomenės nuomonės tyrimą vyrų smurto prieš moteris tema. Respondentams buvo užduoti tie patys klausimai kaip ir prieš dvejus metus – 2017 m., siekiant palyginti, kaip pasikeitė gyventojų nuostatos.

"Nors problema vis dar milžiniška, per šiuos metus, aktyviai šviečiant visuomenę, pavyko šiek tiek sušvelninti vyrų smurtą patyrusių moterų kaltinimo mastą", – apklausos rezultatus komentuoja M.Jurkutė.

Naujausia apklausa atskleidė, kad 12 proc. sumažėjo tikinčių, kad moterys dažnai pačios išprovokuoja smurtą (nuo 53 iki 41 proc.). 5 proc. sumažėjo manančių, kad kaltindamos vyrus dėl smurto, moterys linkusios sutirštinti spalvas (nuo 53 iki 48 proc.). 9 proc. sumažėjo ir įsitikinusių, kad jei moteris iš tikrųjų nori, ji gali bet kada nutraukti santykius su smurtautoju vyru (nuo 85 iki 76 proc.).

Keičiasi suvokimas

Ekspertės teigimu, gyventojai pradėjo labiau atpažinti įvairias smurto formas. Apklausoje pateiktas smurtines situacijas turėję vertinti respondentai dažniau nei prieš dvejus metus sugebėjo jas apibrėžti kaip smurtą. Pavyzdžiui, pateikus šią psichologinį smurtą iliustruojančią situaciją, ją smurtu įvardijo 10 proc. daugiau respondentų (nuo 60 iki 70 proc.): "Draugų būryje vyras vis pabrėžia, kokia nevykusi jo žmona: tai kažką sugadina ar nesupranta, tai neturi humoro jausmo ir pan."

Naujausia apklausa atskleidė, kad 12 proc. sumažėjo tikinčių, kad moterys dažnai pačios išprovokuoja smurtą.

Pateiktą seksualinio smurto situaciją atpažino 8 proc. daugiau respondentų (nuo 82 iki 90 proc.). Sunkiausiai gyventojams atpažinti sekėsi ekonominio smurto situaciją – tokių buvo 60 proc., 9 proc. daugiau nei pernai. Lengviausiai atpažįstamas fizinis smurtas – tokių buvo 93 proc. ir šis procentas nesikeitė.

Padeda ir akcijos

M.Jurkutė teigia, kad gerėjantys apklausos rezultatai nėra savaiminis pokytis.

"Per šiuos dvejus metus buvo dėtos labai didelės pastangos, kad visuomenės nuostatos keistųsi. Tam skyrėme net tris sąmoningumo didinimo kampanijas – "Tai irgi smurtas", "Palaikyk" ir "Moterys moterims", kurių metu gyventojai matė socialinę reklamą televizijoje, radijuje, gatvėse, socialiniuose tinkluose. Dirbome su specialistais, kurie teikia pagalbą vyrų smurtą patyrusioms moterims. Apklausų duomenys patvirtina, kad gyventojų nuostatas paveikti galime, tiesiog tam reikia aktyvių, sistemiškų veiksmų", – tikina tarnybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To nieko jums nepavyko

To nieko jums nepavyko portretas
Tavo suvokimas apie savo bobas ir iššaukia norą pastatyti jas į vietą. O į vietą gali pastatyti tik nevesdamas į santuokų rūmus, nedovanodamas gėlių, neapmokėdamas restorane. Nuo šiol moteris tau nebepriklauso.

nieko jums nepavyko

nieko jums nepavyko portretas
Kai kurie gyvuliai tik taip savo bobas pastato į vietą...nes negali pakęsti pažeminimo ir pripažinti, jog yra tiesiog nevykėliai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių