Quantcast

Kodėl šeimos gydytojo klausimas apie naudojimąsi internetu neturėtų nustebinti?

  • Teksto dydis:

Vis daugiau žmonių tampant priklausomiems nuo interneto, specialistams stinga įgūdžių tai atpažinti. Tačiau netrukus šeimos gydytojo klausimas, kaip mes ar mūsų vaikai naudojasi internetu, turėtų tapti norma. Tai rekomenduoja mokslininkai.

Parengė gaires

Lietuvos mokslininkai parengė gaires šeimos gydytojams ir psichikos sveikatos specialistams, skirtas padėti kuo anksčiau atpažinti probleminį interneto naudojimą. Ši informacija gali būti aktuali kiekvienam, kuris domisi technologijų poveikiu sveikatai.

Interneto naudojimas yra neatsiejamas nuo šiuolaikinio gyvenimo, tačiau tam tikrai daliai žmonių jis tampa probleminis ir trikdo tiek fizinį, tiek socialinį gyvenimą.

Probleminis interneto naudojimas tampa tada, kai veikla internete (dažniausiai socialinių tinklų tikrinimas, naršymas, žaidimai, lošimas, pornografijos žiūrėjimas, apsipirkimas) pasidaro nevaldomu įpročiu, trikdančiu svarbias asmens gyvenimo sritis, – sveikatą, santykius, mokslus, darbą.

„Tai elgesio priklausomybės – santykinai nauja ir kuo toliau, tuo labiau aktuali problema. Ji ypač aktuali tarp jaunimo. Pasaulio sveikatos organizacija neseniai elgesio priklausomybes naujoje klasifikacijoje priskyrė prie priklausomybių, to anksčiau nebuvo“, – sako Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) direktorius dr. Emilis Subata. Jo teigimu, specialistams būtina gilinti žinias ir tobulinti įgūdžius, kad galėtų efektyviau padėti su šia problema susiduriantiems žmonėms, – tam ir skirta naujoji specialistams parengta RPLC medžiaga.

Pastebėti kuo anksčiau

Pastebėti probleminį interneto naudojimą kuo anksčiau gali šeimos gydytojai, atkreipdami dėmesį į interneto naudojimo įpročius eilinių sveikatos patikrinimų metu ar tada, kai sudėtinga rasti prastos savijautos priežasčių, – įvairūs neaiškios kilmės negalavimai gali turėti sąsajų su probleminio interneto naudojimo aspektais. Į veiklų internete tikslus, trukmę, fizinius su pertekliniu interneto naudojimu susijusius negalavimus svarbu atkreipti dėmesį ir psichikos sveikatos specialistams.

Dr. Julius Burkauskas. / Asmeninio archyvo nuotr. 

Paprastai skaudžių padarinių būna ne tik probleminį interneto naudojimą patiriančio asmens gyvenimui, bet ir jo šeimai, aplinkiniams.

Moksliniai tyrimai rodo, kad kone kas dešimtas žmogus pasaulyje gali susidurti su probleminiu interneto naudojimu. „Tai rimta psichikos sveikatos problema visame pasaulyje, – sako, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto klinikinis psichologas dr. Julius Burkauskas. – Problemą didina tai, kad paprastai skaudžių padarinių būna ne tik probleminį interneto naudojimą patiriančiam asmeniui, bet ir jo šeimai, aplinkiniams. Todėl specialistams itin svarbu padėti geriau atpažinti ir vertinti probleminio interneto naudojimo požymius, sukaupti žinių, kaip teikti pagalbą.“

Gali kreiptis pagalbos

Šeimos gydytojams ir psichikos sveikatos specialistams parengta medžiaga pasiekiama vaizdo ir teksto formatu.

RPLC vadovas E. Subata atkreipia dėmesį, kad elgesio priklausomybių turintys asmenys pagalbos gali kreiptis į RPLC filialų ambulatorinius skyrius.

Medžiagą RPLC užsakymu parengė Skaitmeninės etikos centras. Turinio autoriai – prof. dr. Vesta Steiblienė, gydytoja psichiatrė, biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Psichiatrijos klinikos profesorė, prof. dr. Roma Jusienė, klinikinė psichologė psichoterapeutė, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto direktorė, dr. Julius Burkauskas, klinikinis psichologas psichoterapeutas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas.

Susipažinti su kiekvienam prieinama medžiaga galima čia: e-etika.lt/rplc-specialistams-apie-pin.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių