Quantcast

Neištikimybė: pasigailėti negalima bausti?

Neištikimybė yra vienas skaudžiausiai išgyvenamų sukrėtimų poros santykiuose ir viena dažniausių skyrybų priežasčių. Kai poros kreipiasi pagalbos dėl neištikimybės, jos dažnai turi vieną bendrą lūkestį – viską greitai išspręsti ir pamiršti. Jų išgyvenimai, elgesio motyvai, lūkesčiai vienas kitam ir dėl santykių gali skirtis.

Šiame straipsnyje pateiksime dar keletą paaiškinimų, kodėl poroms yra taip sunku greitai pamiršti, atleisti ir įveikti neištikimybės trauminę patirtį. Norint suprasti sunkumų įveikti neištikimybės patirtį, svarbu suprasti kiekvieno partnerio išgyvenimus.

Reakcijos į situaciją

Sužinojęs apie neištikimybę, apgautas asmuo jaučia skausmą ir nusivylimą. Jis nori suprasti, kas įvyko, dėl kokių priežasčių jį apgavo, apmąsto, ką neištikimybė reiškia jam pačiam ir santykiams su partneriu ar partnere.

Galvodamas apie neištikimybę, asmuo pradeda vertinti neištikimo partnerio elgesį. Dauguma neištikimybę patyrusių žmonių ją vertina kaip piktavališką, amoralų elgesį, todėl jiems kyla stiprūs pykčio, atstūmimo ir pažeminimo jausmai. Visuomenėje neištikimybė yra vertinama kaip išdavystė, sukelianti bejėgystės pojūtį, todėl kilęs pyktis yra natūrali reakcija į bejėgiškumą.

Neištikimybę patyrusio žmogaus elgesys priklauso nuo jo išgyvenamų emocijų. Porų konsultacijose pastebima, kad dėl partnerių neištikimybės pykstantys žmonės elgiasi prieštaringai – jie kaltina, aktyviai ginčijasi su išdavusiais partneriais, bet kartu siekia atkurti santykius ir nori artumo su jais.

Asmenys, kurie jaučiasi labai pažeminti partnerių neištikimybės, teigia išgyvenantys stiprią neapykantą, kuri skatina atsiriboti nuo neištikimų partnerių, vengti su jais bendrauti.

Neapykanta gana dažnai išreiškiama destruktyviu ir kerštingu elgesiu, pavyzdžiui, neištikimybės istorija paviešinama giminėms, draugams, bendradarbiams, gadinami asmeniniai neištikimų partnerių daiktai, smurtaujama.

Kai apgautas asmuo pavydi ir bijo prarasti partnerį, jis nerimauja, nuolat siekia būti kartu, klausinėja apie neištikimybės priežastis, apie ateitį, prašo nepalikti. Vidutinio stiprumo pavydo apraiškas žmonės dažnai vertina kaip signalą, parodantį, kiek svarbus yra partneris. Jei pavydas stiprus, jis išreiškiamas priešiškumu, atstūmimu, vengimu ir neištikimų partnerių žeminimu.

Jei vyrauja liūdesys, neištikimybę patyrusių asmenų galvose nuolat sukasi įkyrios liūdnos mintys apie neištikimybę, fantazijos apie partnerių meilužius ar meilužes, sugriuvusius santykius, nuolat galvojama apie skausmingą patirtį ir tai gali peraugti į neapykantos jausmą bei siekį atkeršyti. Pasitaiko, kad partnerių neištikimybę išgyvenantys žmonės, siekdami atkeršyti ir taip atkurti savigarbą, pradeda elgtis neapgalvotai – patys įsivelia į neištikimybės santykius. Bet kuri keršto forma tik apsunkina situaciją ir dar labiau trikdo partnerių tarpusavio santykius.

Psichoterapeuto rekomendacijos

Sužinojus apie neištikimybę pirmiausia siūloma neskubėti imtis veiksmų (aiškintis santykius, neištikimybės intymias detales, reikalauti iš partnerio viską išsamiai papasakoti, nekurti ir neįgyvendinti keršto planų), o skirti laiko sau, apmąstyti jausmus, kylančias mintis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Norisi tik spjauti tam žmogui į veidą

Vėjas

Vėjas portretas
Nesamonės. Kam tiek eilučių apie tai koks nekaltas yra "nusikaltėlis (-ė)"? O ką daryt nukentėjusiam? Tuščias straipsnis..vėl..

:)

:) portretas
Baracudos moralė...:)))
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių